Blogs geschreven door onze loopbaancoaches.
Elke donderdag is er een nieuwe blog
Draagkracht versus Draaglast: Hoe Houd Jij de Balans?
Balans vinden tussen draagkracht en draaglast is essentieel. Ontdek hoe je stress vermindert, veerkracht vergroot en meer energie ervaart!
De kracht van rust: waarom vakantie belangrijk is voor je carrière
De kerstvakantie staat voor de deur, een periode waarin veel mensen eindelijk even op adem komen. Maar wist je dat rust niet alleen goed is voor je welzijn, maar ook voor je carrière?
Ben jij hoogsensitief? Hoe beïnvloed je gevoeligheid je werk?
Voelt het soms alsof je anders bent of meer voelt dan anderen? Ontdek hoe hoogsensitiviteit geen last hoeft te zijn, maar een kracht die je kunt leren inzetten.
Hoe bepaald je gezin van oorsprong mee je werk?
Heb je ooit nagedacht over hoe je gezin je keuzes in werk en studie stuurt? Vaak leren we thuis onbewust over arbeidsethiek, talenten en waarden—en soms ook over beperkingen.
Een grappig verhaal over worstjes en een te kleine pan laat zien hoe patronen zich blijven herhalen, zelfs als de oorspronkelijke reden allang niet meer relevant is.
In deze blog je hoe je deze onzichtbare invloeden kunt herkennen en hoe je talenten en mogelijkheden opnieuw kunt ontdekken.
Rolconflict op de werkvloer: herkennen, aanpakken en groeien
Heb jij ook het gevoel dat je jezelf in duizend bochten moet wringen om aan ieders verwachtingen te voldoen? Dat je zowel een daadkrachtige leider als een empathische teamspeler moet zijn? Rolconflicten op de werkvloer zijn niet zeldzaam, maar ze kunnen je flink belemmeren. Gelukkig is er een weg vooruit. Ontdek in deze blog hoe je rolconflicten herkent, bespreekt en overwint, zodat je met meer plezier en zelfvertrouwen kunt werken!
Eenzaamheid op het werk: je bent niet de enige
Of je nu thuiswerkt of omringd bent door collega’s, eenzaamheid op het werk komt vaker voor dan je denkt. Het kan je energie, motivatie en werkplezier beïnvloeden, vooral in deze donkere maanden.
Het missen van connectie voelt vaak als heel energievretend.
Dankbaarheid. Merci voor alles.
Ben je al eens bewust bezig geweest met dankbaarheid? Of de de positieve kracht van dankbaarheid? Neen, dan is dit de moment.
Dankbaarheid speelt een essentiële rol in persoonlijke groei en transformatie, omdat het helpt om positieve veranderingen en nieuwe perspectieven te omarmen. Door regelmatig bewust stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, ontwikkel je een diepere waardering voor jezelf en voor het leven, wat je steviger in je kracht zet.
Sterke people managers, sterke teamleden, sterke teams
Goede people managers combineren de basics zoals duidelijke communicatie en besluitvaardigheid met verrassende kwaliteiten zoals humor en het durven tonen van kwetsbaarheid. Die mix zorgt voor een betere teamdynamiek en meer vertrouwen. Werk aan deze eigenschappen en je groeit vanzelf verder in je rol als people manager.
Zo blijf je gemotiveerd tijdens een lange sollicitatieperiode
Een langdurige sollicitatieperiode kan mentaal en emotioneel veeleisend zijn. Het constante solliciteren zonder directe resultaten kan zorgen voor onzekerheid en demotivatie. Toch zijn er manieren om gemotiveerd te blijven en je energie en positiviteit te behouden.
Knelpuntberoepen, wat zijn dat eigenlijk?
Misschien heb je wel eens gehoord van de knelpuntberoepenlijst, maar wat betekent het eigenlijk voor jou? Het is veel meer dan zomaar een lijstje van beroepen waar we mensen voor tekortkomen. Het is een kans. Een kans om jouw loopbaan in een nieuwe richting te sturen, om een verschil te
Wat zijn de eerste signalen van stress?
De blog bespreekt het wijdverspreide probleem van stress op de werkvloer en de eerste signalen die daarop kunnen wijzen, zoals gedragsveranderingen, fysieke klachten en verminderde productiviteit. Loopbaancoaching kan helpen door bewustwording te creëren, vaardigheden te ontwikkelen om stress beter te beheersen en te ondersteunen bij veranderingen en communicatie.
Ontdek je energiebronnen op het werk
energiebronnen: Ontdek wat je gelukkig maakt op het werk Heb je wel eens stilgestaan bij de vraag wat je echt gelukkig maakt op je werk? Over wat jou energie geeft en welke taken of verantwoordelijkheden jou energie kosten? Het energiekwadrant kan je hierbij helpen. Dit eenvoudige model biedt inzicht in
Netwerken – Laat van je horen.
Netwerken is belangrijk, zelfs voor introverte mensen, en hoeft geen groot social event te zijn. Begin met het formuleren van je loopbaandoelen en maak een lijst van mensen die je kunnen helpen. Gebruik sociale media en informele situaties om contact te leggen. Laat jezelf zien op een manier die bij je past en schakel begeleiding in als dat nodig is.
Pauze is meer dan koffie
Pauzes zijn meer dan koffiemomenten; ze geven je brein rust en verbeteren focus en efficiëntie. Zonder pauzes daalt je concentratie en voel je je sneller vermoeid. Ook al lijk je dat soms niet te beseffen omdat de adrenaline je alert houdt maar je niet voelt dat je moe wordt.
Stilte?! Luister naar je stilte.
In de oplossingsgerichte methodiek, die ik toepas tijdens loopbaancoaching, zie ik telkens weer #dekrachtvanstilte. Stilte plant een zaadje.
Effectief gebruik van LinkedIn
Deze blog legt uit hoe LinkedIn een essentieel platform is voor professionele netwerken, het vinden van vacatures en persoonlijke zichtbaarheid. Om op te vallen, is het belangrijk om je profiel te optimaliseren, regelmatig waardevolle content te delen en actief te netwerken. Verder worden tips gegeven om zichtbaar te blijven op de arbeidsmarkt, zoals het vragen om aanbevelingen. Er worden ook do’s en don’ts besproken voor het gebruik van LinkedIn, zoals het up-to-date houden van je profiel en het vermijden van spam.
Het verloop van een coachingsessie
Een coachingsessie biedt meer dan alleen een luisterend oor. Het is een gestructureerd proces waarbij we samen jouw doelen verkennen en concrete stappen plannen. Ontdek hoe een coachingsessie verloopt en wat je kunt verwachten om effectief vooruit te komen in jouw persoonlijke en professionele leven.
Wat zijn de mogelijke toepassingsvelden van loopbaancoaching ?
Loopbaancoaching biedt waardevolle ondersteuning bij persoonlijke ontwikkeling, loopbaanplanning, verandermanagement, leiderschapsontwikkeling en stresspreventie. Het helpt je om gerichter te werken aan je carrière en welzijn.
Dyslexie op de Werkvloer
Dyslexie wordt vaak niet goed begrepen op de werkvloer, wat voor veel mensen leidt tot onzekerheid en schaamte, vooral als ze werken in een omgeving waar taal centraal staat. Ik, Sofie Stiers, oprichter van het loopbaancentrum, heb zelf dyslexie en weet hoe het voelt om bang te zijn voor fouten of om je minderwaardig te voelen tussen taalkundig sterke collega’s. Maar dyslexie betekent niet dat je minder kunt; het betekent gewoon dat je anders werkt. Met een paar eenvoudige aanpassingen en wat meer begrip kunnen we een werkplek creëren waar iedereen zich gesteund voelt en zijn of haar talenten kan laten zien.
Diepere Inzichten in Jezelf voor je loopbaanontwikkeling – Focusing
Focusing is een waardevolle methode die je kan helpen om diepere inzichten in jezelf te verkrijgen en deze te gebruiken voor persoonlijke en professionele groei. In een tijd waarin we vaak worden overweldigd door externe eisen en verwachtingen, biedt Focusing een manier om terug te keren naar onszelf en te luisteren naar onze innerlijke wijsheid.
Werkvreugde: vergeet niet vanuit je hart te werken.
Werkvreugde, wie doet er 80% van zijn werktijd waarvan hij of zij blij wordt? Het resultaat valt tegen. Wat kan helpen?Loopbaancoaching op maat helpt je je talenten en drijfveren te ontdekken, wat leidt tot meer werkplezier. Het traject is persoonlijk en respectvol, gericht op jouw unieke mogelijkheden. Je hebt recht op een gratis kennismakingsgesprek om dit te verkennen.
Werkverslaving en Burnout: Het Onzichtbare Gezicht van Overmatige Toewijding
Werkverslaving is een groeiend probleem dat carrières en organisaties negatief kan beïnvloeden en kan leiden tot burnout. Veel mensen gebruiken werk om te ontsnappen aan stress, wat resulteert in een verstoorde werk-privébalans. Schaamte rondom werkverslaving maakt het moeilijk om hulp te zoeken. Werkverslaving wordt niet snel herkent doordat er in onze maatschappij zoveel positieve aandacht gaat naar presteren en doorzetten.
solliciteren – Waarom de zomer een ideale tijd is voor je jobzoektocht?
De zomer wordt vaak gezien als een periode van ontspanning en vakantie, maar het kan ook een uitstekende tijd zijn om te solliciteren en je carrière een boost te geven.
Hoe werkt ons autonome zenuwstelsel tijdens het werk? Voorbeeld
Stress is een veelbesproken onderwerp op de werkvloer, en ons autonome zenuwstelsel (ANS) speelt een belangrijke rol in hoe we stress ervaren. et voorbeeld onderaan deze blog illustreert hoe een gebrek aan sociale connectie op een nieuwe werkplek kan leiden tot verhoogde stress en gevoelens van isolatie, en hoe dit het ANS beïnvloedt. Begrip van deze reacties kan helpen om sneller en effectiever op stressvolle situaties te reageren.
Loopbaancoaching: Ook voor Nieuwe Uitdagingen als Leidinggevende
Loopbaancoaching is een waardevol instrument voor professionals die nieuwe uitdagingen als leidinggevende aangaan. Het helpt bij het identificeren van sterke en zwakke punten, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden en het vergroten van zelfvertrouwen en assertiviteit. Daarnaast biedt het strategieën voor stressmanagement en een veilige ruimte voor feedback en reflectie. Zo ondersteunt loopbaancoaching je in het succesvol vervullen van je rol als leidinggevende en het maximaliseren van je potentieel.
Hoe blijf je als zelfstandige stressbestendig?
Als zelfstandige kan stress snel oplopen door de vele verantwoordelijkheden. Deze blog biedt praktische tips om stress te verminderen en je werkplezier te behouden. Ontdek hoe je met een goede planning, zelfzorg en een prettige werkplek ontspannen en productief kunt blijven.
De Kracht van Soft skills en de VDAB Soft skillstest
Soft skills zijn persoonlijke en sociale vaardigheden die je helpen effectief samen te werken, zoals communicatie, teamwork, probleemoplossend vermogen, tijdbeheer en leiderschap. Ze zijn belangrijk in de moderne arbeidsmarkt omdat ze het verschil maken in “hoe” iemand zijn job doet ook al kent hij de vaardigheden. De VDAB Softskillstest helpt je deze vaardigheden in kaart te brengen en verder te ontwikkelen.
Wat is de Polyvagaaltheorie? Basisprincipes en Toepassingen bij Stress en Veerkracht
Begrijp je stress, begrijp jezelf. De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, biedt inzichten in hoe ons autonome zenuwstelsel omgaat met stress.
Deze theorie kan helpen bij het herkennen en reguleren van stressreacties, het bevorderen van sociale verbinding en het opbouwen van veerkracht. Door deze inzichten toe te passen, kunnen zij een gezondere en bevredigender werkervaring creëren.
Het Belang van Werk-Privé Balans voor Zelfstandigen
Een goede werk-privé balans is cruciaal voor zelfstandige ondernemers om stress te verminderen, hun gezondheid te verbeteren en hun welzijn te bevorderen. Het stellen van duidelijke grenzen en het maken van tijd voor ontspanning zijn essentieel. Loopbaancoaching kan helpen om deze balans te vinden en efficiënter te werken. Dit leidt tot een gelukkiger en succesvoller leven, zowel professioneel als persoonlijk.
Navigeren door de politieke wereld
Terwijl sommigen zich voorbereiden op een nieuwe politieke functie, moeten anderen zich afvragen hoe zij zich kunnen aanpassen aan de grillen van het kiespubliek.
De kracht van de 3 G’s: Gebeurtenis, Gedachte en Gevoel
In ons dagelijkse leven worden we voortdurend geconfronteerd met situaties die ons emotioneel raken. Deze emoties komen niet zomaar uit de lucht vallen; ze zijn vaak het resultaat van een proces dat we de 3 G’s noemen: Gebeurtenis -> Gedachte -> Gevoel
Door inzicht te krijgen in dit proces kunnen we beter begrijpen waarom we ons op een bepaalde manier voelen en hoe we onze emoties kunnen reguleren.
Ben jij je bewust van dit proces bij jezelf en jouw emoties? Lees anders even mee!
Wat is loopbaanbegeleiding eigenlijk ?
Loopbaanbegeleiding gaat niet alleen over van job veranderen, maar om zelf je professionele koers te bepalen. Of je nu in woelige wateren vaart of op zoek bent naar nieuwe uitdagingen, wij helpen je je mogelijkheden en talenten te ontdekken en een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op te stellen. Als je de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van je zeilen.
Boetseer je job: jobcrafting uitgelegd.
Jobcrafting is het proces waarbij je jouw taken aanpast om ze beter te laten aansluiten bij je talenten, behoeftes en interesses. Dit helpt om een evenwicht te creëren tussen energiegevende en -nemende taken, waardoor je meer betrokkenheid, motivatie en voldoening uit je werk haalt. Het stappenplan omvat het verkennen van je talenten, het analyseren van je taken, het identificeren van kansen om je job te boetseren, en het bespreken van je plannen met collega’s en leidinggevenden. Er zijn vier vormen van jobcrafting: het boetseren van taken, werkrelaties, gedachten over werk en de werkomgeving.
Een Verrijkende Reis: Onze Teamactiviteit
Ook als loopbaancoaches is het nodig om voor onszelf te zorgen. En daarom organiseerde we een teamactiviteit. Het was een verrijkende ervaring vol yoga-opwarming, zelfreflectie over interne obstakels, en het aanleren van samenwerkingsvaardigheden en veerkrachtige mindset tools, waardoor we als team versterkt zijn. 1 ding is zeker, we houden er allemaal van om bij te leren.
Alarmsignalen voorafgaand op een burn-out
Hoe kan je een burn-out herkennen?
Wat zijn mogelijke alarmsignalen die erop wijzen dat een burn-out nadert?
In deze blog overlopen we enkele alarmsignalen in de aanloop van burn-out.
Omdat het belangrijk is zo snel mogelijk in te grijpen en bij te sturen deel ik graag mogelijke alarmsignalen die erop wijzen dat een burn-out op de loer ligt. 10 alarmsignalen.
Werken als zelfstandig loopbaancoach met collega’s
Werk je momenteel onder andere als #loopbaancoach en ben je op zoek naar een nauwere samenwerking met fijne, gelijkgestemde, unieke collega’s? En voel je een nood aan meer connectie en teamoverleg?
Hou je van vrijheid en zelfstandigheid?
En wil je graag je eigen praktijk verder opbouwen en uitwerken?
Dan zit je bij ons #loopbaancentrum op de juiste plek.
De impact van een faillissement
In deze blog onderzoeken we de gevolgen van een faillissement voor werknemers en bieden we praktische tips en advies voor degenen die plotseling zonder werk komen te zitten.
Levenslang leren en de impact op jouw loopbaanontwikkeling
Levenslang leren is cruciaal voor het voortdurend ontwikkelen van jouw vaardigheden en kennis op verschillende gebieden. Het kan betekenen dat je een expert bent in één gebied, terwijl je tegelijkertijd een beginner bent in een andere gebied. Deze constante cyclus van zelfvernieuwing en verbreding stelt jou in staat om flexibel te blijven en je aan te passen aan veranderende omstandigheden in de bedrijfswereld.
Loopbaancoaching werk/privé balans – voor alle scharniermomenten in je leven.
Loopbaancoaching werk/privé balans – voor alle scharniermomenten in je leven ook voor 60+’ers, bij uitbreiding 55+’ers en flexi jobs.
Ook zelfstandigen hebben recht op loopbaancheques!
Veel zelfstandigen denken nog onterecht dat subsidies ikv van loopbaancheques enkel voor WN’s zijn. Maar hoe werkt het voor zelfstandigen?
Energielek
Mijn baas bepaalt hoe ik mij voel: dit is een “energielek”: het gevoel ervaren dat datgene wat je graag doet plots alle energie wegneemt.
Waarom (tijdig) aanwezig zijn van belang is.
Op tijd zijn op het werk is meer dan alleen een kwestie van beleefdheid; het is een teken van toewijding, betrouwbaarheid en professionaliteit. Helaas ervaren veel werkgevers nog steeds problemen met werknemers die te laat komen of zelfs helemaal niet opdagen. Deze nonchalante houding kan echter ernstige gevolgen hebben voor zowel de individuele werknemer als het bedrijf als geheel.
Sorry, maar nee. Nee zeggen: waarom je het moet doen én hoe je het doet
Voor velen onder ons is nee zeggen een uitdaging. Maar kunnen nee zeggen is een vaardigheid die essentieel is voor het bewaken van onze eigen grenzen en welzijn. Hoewel het moeilijk kan zijn, is het belangrijk om te leren hoe we op een respectvolle en assertieve manier nee kunnen zeggen. Door dit te doen, kunnen we onze tijd, energie en emoties beter beheren en onze eigen behoeften prioriteit geven.
Welke belemmerende overtuigingen houden je tegen?
In een loopbaancoaching traject kan je je belemmerende overtuigingen ontdekken, onderzoeken en omvormen.
Als loopbaancoach help ik je op pad en samen zoeken we naar patronen, overtuigingen en op welke manier je die kan omzetten in ander, positief gedrag.
Het is als loopbaancoach altijd mooi om te zien wat dit traject telkens opnieuw teweegbrengt en vaak wordt het beloond met een mooie glimlach.
Ken jij je “soft skills”?
‘Soft skills’ zijn ook wel bekend als jouw ‘zachte vaardigheden’ of ‘persoonlijke vaardigheden’.
Ze verwijzen naar jouw vaardigheden, die te maken hebben met hoe je met anderen omgaat, communiceert en samenwerkt.
Loopbaantest
Omdat het kan helpen om regelmatig jezelf in vraag te stellen, is er nu ook de loopbaantest van de VDAB.
De Loopbaantest is een test met 30 vragen die je een beter inzicht geven in je ‘loopbaancompetenties’.
Je krijgt hierbij een antwoord op je vraag wat er allemaal speelt bij een duurzame loopbaan, en wat je op weg kan helpen.
Communicatie met leidinggevenden: hoe angst ombuigen in kracht
Effectieve communicatie met leidinggevenden is cruciaal, maar het kan intimiderend zijn. Ontdek in deze blog praktische tips, oefeningen en concrete voorbeelden om structuur aan te brengen in je communicatie en weerstand op te bouwen, waardoor je met vertrouwen en doelgerichtheid met jouw overste kunt spreken.
De kleren maken de man/de vrouw…?
Uit onderzoek blijkt dat de eerste indruk die je maakt veel bepalend is.
Hierin speelt natuurlijk kleding ook een heel belangrijke rol. Hoe kan je dit toepassen bij een sollicitatie?
Ga op reis door je eigen leven
Jouw levensmissie – weet jij wat die is ?
Een duidelijk zicht krijgen op wat je belangrijk vindt in het leven én waar je professioneel de meeste tijd wil aan besteden, is een heel verhelderende oefening. Virginie legt je uit hoe je hieraan kan beginnen.
Ken je de Vlaamse opleidingsincentives al?
Er zijn drie opleidingsincentives: opleidingsverlof, opleidingskrediet en opleidingscheques waarmee de Vlaamse overheid u een duwtje in de rug wil geven als u als werknemer werk en opleiding wilt combineren. Lees hier wat ze inhouden.
Hoe negatieve werkpatronen bij jezelf doorbreken: een gids voor verandering
Doorbreek jouw eigen negatieve werkpatronen en verbeter de werksfeer voor jezelf en het ganse team.
Het Impostersyndroom: Leidinggevenden en hun teams
In mijn vorige blog heb ik geschreven over het fenomeen dat velen van ons kennen als het “imposter syndroom”. Dit gevoel van twijfel over onze eigen prestaties en een voortdurende angst om ontmaskerd te worden als een bedrieger kan ons allemaal overkomen, ongeacht onze positie in de organisatie. Vandaag wil ik verder ingaan op dit onderwerp en inzichten delen over hoe zowel leidinggevenden als teamleden hiermee kunnen omgaan.
Wist je dat? Als zelfstandige heb je ook recht op loopbaancheques.
Wist je dat je ook als zelfstandige recht hebt op loopbaancheques via VDAB ? Op dit ogenblik betaal je hiervoor 80 euro en krijg je 7 coaching sessies die meestal onderverdeeld worden in sessies van een uur..
Je hebt hier recht op vanaf 7 jaar werkervaring, als zelfstandige en/of als werknemer.
Veel zelfstandigen gaan ervan uit dat ze geen recht hebben op loopbaancheques en ontzeggen zich hiermee de kans op ondersteuning op de eigen werkvloer.
Solliciteren is uitdagend !
Solliciteren is zeker uitdagend. Hoe jij die uitdaging beleeft, is afhankelijk van verschillende factoren.
Welke ervaring en kennis kan je voorleggen ? Hoe loopt het op de arbeidsmarkt ? Hoe gaat het in de sector, waarin je solliciteert ? Wat zijn de gangbare loonsvoorwaarden? Zijn er persoonlijke omstandigheden, die meespelen ? Allemaal vragen, die ervoor zorgen dat solliciteren best wel uitdagend is.
Een loopbaancoach, gaat jou ondersteunen in het helder krijgen wat jou allemaal bezighoudt en welke vragen voor j́ou relevant zijn of niet. Zo houdt je focus en mentaal evenwicht.
De Voordelen van jobcoaching: een steun in de rug naar succes
Jobcoaching is een waardevol instrument voor mensen met verschillende achtergronden en behoeften die op zoek zijn naar werk of hun huidige baan willen behouden. Jobcoaches zijn professionals die individuele begeleiding bieden om te helpen bij het vinden, behouden of verbeteren van werk. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van jobcoaching en hoe het kan bijdragen aan zowel de persoonlijke groei als professionele ontwikkeling van individuen.
Het Impostersyndroom: Bang om door de mand te vallen
Het imposter-syndroom is een fenomeen waarbij je jezelf ziet als een bedrieger of een oplichter. Je legt de lat enorm hoog voor jezelf en je hebt de neiging je eigen prestaties te onderschatten. En dit ondanks eerder bewijs van jouw bekwaamheid en prestaties. Het imposter-syndroom kan een belangrijke invloed hebben op jouw en je succes.
Kleren bij een sollicitatie
Uit onderzoek blijkt dat de eerste indruk die je maakt veel bepalend is.
Hierin speelt natuurlijk kleding ook een heel belangrijke rol, ook bij je sollicitatie. Hoe kan je het aanpakken?
Waardevol Werk
a na wat jou beweegt en motiveert in het leven. Onderzoek wat jouw motivatie is om te werken.
Waarom doe je wat je doet ? Welke waarden vind je hierbij belangrijk ? Welke ervaring en kennis heb je al opgebouwd ? Hoe kan je deze blijvend met impact inzetten ?
Groei Mindset versus Fixed Mindset
In essentie gaat groei mindset over het weten dat je kan groeien in je vaardigheden en je kwaliteiten. Je kan je ontwikkelen, ook al denk je van niet. Dat is ook met emotionele thema’s. Maar hoe werkt dit? En wat ben jij?
Benieuwd welke jobs (ook) bij je passen? (Oriënt)
Denk je wel eens … welke job zou nog bij me passen? Dan kan je deze beroepsoriëntatietest eens invullen en kijken wat het resultaat brengt.
Hoe bescherm je jezelf het best tijdens het werken in warme temperaturen?
Het zoeken naar verkoeling tijdens je werk in de zomer kan soms een uitdaging zijn, vooral als je in een omgeving werkt waar de temperatuur hoog oploopt. Hier zijn een paar tips om verkoeling te vinden tijdens je werk.
Positieve boodschappen aan je lijf geven – stressregulatie (2)
In mijn vorige blog konden jullie lezen over wat stressregulatie en positieve signalen voor jouw lichaam kunnen betekenen. Ik schreef hierover naar aanleiding van het boek ‘Activeer je Nervus Vagus’ van Luc Swinnen dat ik onlangs las. In mijn blog van vandaag wil ik graag verder in gaan op stressregulatie, hoe je dit concreet aanpakt en hoe loopbaanbegeleiding hierin een hulp kan zijn.
Val jij ook steeds in dezelfde valkuilen op het werk?
Jouw belemmerende overtuigingen kunnen jouw professionele groei dus tegenhouden. Hoe kan je hierin inzicht krijgen?
Goed in je vel … de vakantie in?
Ga jij met een goed gevoel de vakantie in? Of voelt dat toch anders? Blijf je liever thuis of vind je dat je moet met het vliegtuig weg gaan?
Peggy Poppe reflecteert met je mee. Want als vakantie vrije tijd betekent, is dan niet elk moment dat je als vrije tijd ervaart, vakantie?
Loopbaanbouwstenen – 4uur inspiratie
Om de juiste beslissingen te kunnen nemen over je carrière moet je goed geïnformeerd zijn. Maak kennis met 4 verschillende invalshoeken van 4 verschillende loopbaancoaches.
Solliciteren tijdens de zomermaanden, aan te raden of niet?
Als je zoekt naar een job, moet je dat blijven doen in de zomermaanden of niet? Wat zijn de voor- en/of nadelen?
Stressregulatie: Boodschappen van je lijf (1)
Stressregulatie en positieve signalen sturen naar jouw lichaam. Dit lijkt me allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Wat mij hierin geholpen heeft, was het lezen van het boek ‘Activeer je Nervus Vagus’ van Luc Swinnen. Verschillende inzichten uit dit boek pas ik sindsdien toe voor mezelf alsook tijdens mijn loopbaanbegeleidingen.
Vergelijk jij je met anderen?
Jezelf vergelijken met een ander: pure tijdverspilling? Als je het aandachtig bekijkt: hoe vaak betrap je jezelf niet op vergelijken? Blijkbaar hebben wij een constante vergelijkingsdrang. Dit is gedrag dat ons als kind al wordt aangeleerd. Op scholen wordt er constant vergeleken: opleidingen, klassen, … Neem nu het klasgemiddelde. Dat
Als je niet kan beslissen.
Als je rond een beslissing in rondjes blijft draaien of een professionele beslissing telkens opnieuw blijft uitstellen, dan zit je met een dilemma.
Hoe kan je hiermee omgaan?
Wanneer is je ontslag geven een vlucht?
Je wil je ontslag geven maar hoe weet je dat het op een andere werkplaats beter is? Vlucht je van je huidige omstandigheden of is het een goede stap in je carrière? In deze blog zoeken we uit hoe je het verschil kan merken.
Positieve Intelligentie (PQ) ontwikkelen
Hoe snel kan jij schakelen van negativiteit naar positiviteit?
Hoe ga je om met tegenslagen op de werkvloer? Hoelang blijf je een negatieve sfeer aanzien onder de werknemers? Zoek je steeds de fout bij jezelf of leg je de schuld vaak bij anderen? Lig je ’s nachts wakker van onzekerheden? Deze en andere leiderschapskenmerken bepalen of je een hoog of laag PQ hebt ontwikkeld. Positieve Intelligentie is de kwaliteit van de toekomst en je jezelf er in trainen.
Motivatie/zinvol werk – deel 2
Werkgeluk In mijn vorige blog schreef ik over motivatie. Wat motiveert je? Wat precies zorgt voor ons werkgeluk. Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen wel tevreden zijn op hun job, maar dat slechts een minderheid echt werkplezier beleeft, geëngageerd is of zijn werk ook echt zinvol vindt. Ik val
Loopbaancoaching ook voor 60+
Een doelgroep die volgens mij uit de picture is als het gaat over het inzetten van loopbaancheques voor loopbaancoaching zijn de 60+’ers, bij uitbreiding 55+’ers.
Ik hoor vaak de bedenking maken “dat is niets meer voor mij”, “ik kijk uit naar mijn pensioen en tel de dagen af”.
Dat vind ik jammer.
Tijdens een loopbaantraject focus je niet altijd op verandering van job. Er zijn ook andere loopbaangerelateerde vragen waarmee je aan de gang kan.
Werkstress doseren
Wat kan je doen als je een te hoge werkdruk ervaart? En hoe uit die werkdruk zich bij jou? Stress is aanwezig in elk bedrijf. Het manifesteert zich alleen niet overal op dezelfde manier.
Positieve stress heeft een gunstig effect op je gezondheid, jouw motivatie, je prestaties en jouw emotioneel welzijn. Maar wat als het anders is?
Wat als je het niet (meer) weet?
Wat als je niet (meer) weet welke stappen te zetten in je carrière?Of je moet een belangrijk artikel moet schrijven voor je werk maar je hebt geen inspiratie?Een boardmeeting waar je cijfers moet presenteren maar je hebt stress? Of je blokkeert. Oorzaken Er kunnen natuurlijk verschillende oorzaken zijn die er
Werken kan al van 15 jaar.
Binnen een paar weken kunnen jongeren zich in vele bedrijven weer opgeven voor vakantiewerk. In België kan dat al vanaf 15 jaar. Vind jij als ouder dat het tijd is voor zoon of dochter om zelf dat paar dure schoenen te betalen of die kapot gevallen smartphone te laten vervangen, dan kan je je puber aanmoedigen om de eerste stappen te zetten in het bedrijfsleven
Motivatie/zinvol werk – deel 1
Wat zorgt er precies voor jouw werkgeluk? Jij kan zelf zorgen voor jouw werkgeluk door in te zetten op duurzame motivatie. Met duurzame motivatie bedoel ik datgene dat we doen omdat we het fijn vinden of omdat we het zinvol vinden.
Je creëert je eigen kansen … ook op de arbeidsmarkt
Het ondersteunen van deze invalshoek om vanuit talenten een opleiding en job te kiezen is een thema dat steeds meer en meer belicht wordt. Jammer genoeg is het nog altijd zo dat vaak iemands richting in een bepaalde opleiding georiënteerd wordt omwille van externe factoren: vroegere studiekeuze, omgeving, gezinscontext, … Hoe kan het anders?
Plezier in je werk
Plezier in je werk is de leuze van ons loopbaancentrum en het is ook de manier waarop wij, als loopbaancoach, in onze job staan.
Om elke dag met goesting te gaan werken, zijn er 3 bepalende factoren. Deze zorgen ervoor dat jij met energie én enthousiasme naar je werk gaat. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, zal je eerder afstand van je job ervaren en minder energie halen uit je dagdagelijkse taken.
Twijfel je al eens aan je werk?
Twijfel je al eens aan je werk?
Je zal denken: “Iedereen doet dat toch wel eens een keertje! Niet?”
Dit gaat het met ups and downs, dan gaat het weer goed, vervolgens voel je moe, of ben je aan het zoeken zonder je het beseft naar andere jobs op het internet.
Wat kan je hiermee helpen?
Loopbaan – bouwstenen naar plezier in je werk
Maak kennis met 4 webinars die je op weg helpen naar mijn plezier in je werk.
Loopbaanbouwstenen!
Werken op het ritme van de natuur
We kregen al een donkere winter te verduren, weinig zonlicht en …. Geen wonder dat we ons regelmatig moe zijn, maar wat geeft energie?
Voor welke professionele uitdaging sta jij?
Professionele uitdaging: Balans Stel je jezelf vragen over jouw carrière? Ben je volop aan het uitzoeken welke richting je uit wil? Wil je de tijd nemen om de balans op te maken? Denk maar aan volgende situaties: Loopbaanbegeleiding is heel zinvol in deze situaties! Of misschien speelt bij jou eerder
Werkgoesting en spreekwoorden
Ik zocht eens op welke werkwoorden er bestaan gerelateerd aan werken. Hier volgt een kleine opsomming:
Werken als een molenpaard
Werken als een paard
Werken zolang het dag is
Wie niet werkt, zal niet eten
Er is werk aan de winkel
…..
Wat is jouw spreekwoord voor vandaag?
Hoe leer jij nieuwe dingen ?
Hoe leer jij nieuwe dingen? Meestal heb jij één manier van leren waar je goed in bent. Heb je je al eens afgevraagd welke manier dat is?
Oplossingsgericht coachen: “Al wat men aandacht geeft, groeit”
Na het volgen van een recente opleiding in oplossingsgericht coachen, ben ik als loopbaancoach enthousiast over deze aanpak. Oplossingsgericht coachen gaat om het ontdekken van oplossingen in plaats van te focussen op problemen. Het biedt jou de mogelijkheid om jouw sterke punten toe te passen voor loopbaansucces. De oplossingsgerichte benadering verhoogt jouw zelfvertrouwen en stelt je in staat om om tijdens een loopbaancoaching traject concrete stappen te zetten richting een meer vervullende loopbaan.
3 dagen zonder ziektebriefje
Vanaf +50 werknemers heb je vanaf 1/1/2023 recht op 3 ziektedagen waarvoor je geen ziektebriefje moet binnen brengen. Maar je moet wel je werkgever tijdig verwittigen en de dagen mogen niet na elkaar vallen.
De voordelen van een buddy voor zowel werknemer als werkgever
Als nieuwe collega is niet altijd evident om meteen in het team opgenomen te worden of om je potentiële waarde meteen aan de dag te kunnen leggen. Je moet eerst door een wolk van ‘jezelf bewijzen’, ‘je beste beentje voorzetten’ en ‘jezelf loyaal opstellen t.o.v. je werkgever en de collega’s’. Een aantal bedrijven hanteren echter een buddy-systeem om de instap zo klein mogelijk te maken.
Deze 5 belangrijke redenen leggen uit waarom het zoveel waarde geeft aan elke nieuwkomer en geeft concrete tips hoe je er als werkgever voor kunt zorgen dat het in de praktijk goed werkt!
Werkplezier: positieve vibe op het werk?
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen wel tevreden zijn op hun job, maar dat slechts een minderheid echt werkplezier beleeft, geëngageerd is of zijn werkt ook echt zinvol vindt.
Hoe kan dit dan werken op de lange termijn? Vele mensen besteden meer tijd op hun werk dan thuis. Hoog tijd voor verandering, toch?! Lees hier hoe je dat doet.
Zelfstandige hebben recht op loopbaancheques
Wist je dat je ook als zelfstandige recht hebt op loopbaancheques via VDAB ? Hierdoor betaal je 80 euro voor 7 coaching sessies die meestal onderverdeeld worden in sessies van een uur. Je hebt hier recht op vanaf 7 jaar werkervaring, als zelfstandige en/of als werknemer. Zelfstandigen toch niet?! Veel
Focus op je krachten
Tijdens een sollicitatiegesprek is één van de klassieke vragen “Waar ben je goed in?” Focus op je krachten, maar hoe kan je dat doen? En Hoe kan je inzicht krijgen in je kwaliteiten?
De link tussen werkstress en opvoeding
Merk je soms dat je plots blokkeert?
Of dat je bij sommige mensen/omgevingen niet volledig kan functioneren zoals je zou willen?
Of dat je soms gewoon vergeet wat je wou zeggen?
Hoe kan het verleden je heden nog mee beïnvloeden?
e-learning: voor- en nadelen van online vormingen
Tegenwoordig zijn er tal van online educatieve mogelijkheden, waar al veel mensen gebruik van maken. Online leren wordt alsmaar populairder en bedrijven zetten meer en meer in op E-learning voor hun business trainingen. Maar dit digitale bijscholen heeft ook enkele nadelen. We zetten de pro’s en contra’s graag voor jou op een rijtje.
Voorprogrammering op de werkvloer
Wanneer is de laatste keer dat je opstond en dacht “fijn, ik ga uit werken”? Voorprogrammering op de werkvloer speelt onbewust mee. Hoe kunnen we dit ombuigen naar iets positiefs?
Leidinggeven: van controle naar vertrouwen
Vele leidinggevenden zullen dit beamen: sinds enkele jaren is de manier van werken in bedrijven fel veranderd en werken we met zijn allen o.a. veel meer van thuis uit.
Voor (de meeste) medewerkers heeft dit een positieve invloed op hun work-life balance, wat bijdraagt tot het werkgeluk van diezelfde medewerkers.
Voor de leidinggevenden betekent dit een impact op hun manier van leidinggeven.
Wanneer is loopbaancoaching iets voor jou ?
Als je je in één van onderstaande punten herkent én je voelt dat het tijd is voor verandering, dan is loopbaancoaching zeker iets voor jou. Ervaar je de laatste tijd veel twijfels over je job? Stel je je vragen over je huidige job en voel je jou niet meer zeker
Van collega naar leidinggevende
Proficiat! Je bent net gepromoveerd naar een nieuwe functie als leidinggevende.
Een nieuwe start voor jou!, Erkenning voor je werk en inzet! Nieuwe verantwoordelijkheden! Nieuwe opdrachten!
En wat als deze promotie eveneens betekent dat je in jouw nieuwe rol als leidinggevende jouw huidige collega’s gaat leiden? Jij wordt dus baas over de mensen die al die tijd je meest directe collega’s waren.
Het levenswiel als richtingwijzer voor jouw work-life balance
Een van de meest populaire hulpmiddelen om jouw work-life balance te verkennen, is het levenswiel. Deze gebruiksvriendelijke tool kan jou helpen te begrijpen hoe je jouw tijd besteedt en waar je mogelijk wijzigingen moet aanbrengen.
Jongeren op de arbeidsmarkt
In september starten heel wat afgestudeerde jongeren met werken of zoeken ze een geschikte job (cf. 64 197 schoolverlaters in 2020, cijfers VDAB). In een steeds krappere arbeidsmarkt zetten ondernemingen alle zeilen bij om deze jonge medewerkers aan te trekken en te binden. Maar wat willen en verwachten jongeren zelf van een job en hun werkgever? Waaruit halen ze werkgeluk en wat zijn afknappers?
Werk Goesting
Mijn cliënte komt de praktijk binnen met de mededeling dat zij het beu is om elke maandag tegen haar zin aan het werk te beginnen. Ze doet haar werk graag en begrijpt niet dat zij zich elke week op maandag op gang moet sleuren. Hoe komt dit?
Heb jij teveel aan je hoofd?
teveel aan je hoofd Hoe zien jouw dagen er tegenwoordig uit ? Heb je het gevoel ’s avonds met een voldaan gevoel thuis te komen van het werk of denk je eerder aan wat er morgen alweer allemaal te doen valt ? Of overvalt jou regelmatig het gevoel dat je
Wat houdt loopbaanbegeleiding in?
Zit je met twijfels en vragen over je job? Wil je meer plezier en voldoening? Wil je weten welk werk écht bij je past? Loop je vast bij het telewerken? Misschien is loopbaanbegeleiding iets voor jou. In ons loopbaancentrum is open communicatie belangrijk. En daarom willen we je graag alle
Een job in het onderwijs
1 september komt terug in zicht en het overgrote deel van de leerkrachten gaat terug aan de slag. Toch blijft de balans in die sector kampen met een pijnlijk onevenwicht: 10.000 openstaande vacatures die niet ingevuld geraken. Leraar zijn of worden biedt dus mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Heb jij het
Mid-year evaluatiegesprekken
Vandaag wil ik graag de link maken tussen het moment van de mid-year evaluaties en het geven van feedback. Want inderdaad… Het is zomer en daar zijn ook de mid-year evaluatiegesprekken weer!
Wat is jouw talent?
Vandaag reed ik achter een auto die talento op zijn achterruit had staan. Dat inspireerde mij (loopbaancoach Peggy Poppe) om mijn reisgezel te vragen of ze op de vraag “Wat is jouw talent?” kon antwoorden. Het antwoord kwam als “dat is een moeilijke vraag zeg”. Vervolgens merkte ik dat ze
Timemanagement: geen tijd meer voor een koffiepauze?
Timemanagement Heb jij nog tijd voor een eerlijke koffiepauze op het werk? Of sla je die 5 minuutjes, de lunchtijd én het babbeltje met jouw collega liefst over omdat je er geen tijd voor hebt? Indien dit het geval is, is er dringend tijd voor een nieuwe aanpak, want dit
Promotie en loopbaanbegeleiding
Promotie en loopbaanbegeleiding Ja hoor, deze 2 gaan zeker samen! Stel, je hebt net een promotie gekregen op het werk waar je heel tevreden mee bent. Dan kan loopbaancoaching hier toch ook een slimme zet zijn. Vaak spreek, lees of hoor je loopbaancoaching vermeld worden in een context van: Ik
Waar is de “speel goed tijd”?
speel goed tijd Gisteren ruimde een vriendin van mij haar zolder op: kinderspeelgoed. Ik was hiervan getuige en het bracht me tot de volgende mijmering. Kindertijd: stimuleren met speelgoed Vanaf het eerste begin proberen wij onze kinderen, dan nog baby’s, te stimuleren door middel van speelgoed. Dit bestaat in verschillende
Wil jij goed functioneren in de toekomstige arbeidsmarkt?
21ste eeuw vaardigheden Leer de mens een beroep en je hebt een job. Leer een mens de competenties van de toekomst en je hebt een loopbaan. Vaardigheden van de 21ste eeuw Het Nationaal Expertisecentrum Leerontwikkeling (SLO) definieerde 11 vaardigheden, die nodig zijn om in onze uitdagende wereld op een constructieve
Loopbaanbegeleiding is meer dan veranderen van werk.
Zit je met twijfels en vragen over je job? Wil je meer plezier en voldoening? Wil je weten welk werk écht bij je past? Loop je vast bij het telewerken? Wil je een betere werk/privébalans? Misschien is loopbaanbegeleiding iets voor jou? Ik leg je onderaan deze blog graag uit hoe
Anders omgaan met ziekte: ziekenbriefje of fit-note
Het ziekenbriefje: Gaan we in de toekomst anders omgaan met ziekte? Dat wil de overheid alvast en hiervoor zijn er 3 grote veranderingen die vanaf januari 2023 in werking gaan treden. In onderstaande video geef ik je graag wat uitleg over de veranderingen. Wat zijn de veranderingen in een notendop:
communicatie: Hoe omgaan met collega’s?
communicatie. Informeel en formeel communiceren met collega’s Als leidinggevende is de communicatie met je collega’s en teamleden vaak wat formeler: officiële gesprekken in vergaderruimtes en formeel mailcontact. Met andere woorden, formele gesprekken zijn heel zakelijk en je bent eerder afstandelijk zijn in omgang met anderen. Onderschat echter niet de kracht
Ik wil niet van job veranderen, en tóch…
van job veranderen Hoe kan dat toch? “Ik wil niet van job veranderen… en tóch voel ik me niet helemaal gelukkig. Hoe kan dat nu?” Ken je dat gevoel? Je zit eindelijk in de functie waarvan je zolang hebt gedroomd. Je bent trots op het bedrijf waarvoor je werkt. Je
Met zin of tegenzin naar het werk?
tegenzin naar het werk? Hoe ben jij vandaag opgestaan? Had je zin om naar het werk te gaan of eerder tegen zin? Jammer genoeg hoor je de verzuchting “ik heb geen zin om uit werken te gaan” heel vaak in je omgeving. Jammer omdat toch gemiddeld gezien je heel wat
Doe jij aan BBB in je job?
bbb in je job Doe jij aan BBB in je loopbaan? Geen BBB zoals in de fitness natuurlijk 🙂 Een tijdje geleden zei een professor tijdens een VDAB forum dat je job van jouw baas is en jouw loopbaan van jezelf. Hiermee wou ze aangeven dat de job, die jij
Praktisch: waar word je gelukkig van?
Merk je dat het zoeken is om te weten waar je écht gelukkig van wordt? Voor sommigen is het zo natuurlijk maar voor anderen is dat zoeken. Cliënten zeggen dat ze het moeilijk vinden om niet spontaan te weten wat hen gelukkig maakt. Hieronder vind je een stappenplan om te
Assertiviteit… Hoe word ik assertiever?
assertiviteit Een collega vraagt of je voor haar kan invallen tijdens een weekendshift. Je wil dit liever niet want je hebt al andere plannen maar toch geef je toe. Ze is tenslotte goed bevriend met de leidinggevende. Toch rij je naar huis met een gekweld gevoel, met zelfmedelijden en spijt
In balans op je werk
Duurzame job We spreken en lezen enorm veel over de “balans werk-privé”, en hoe belangrijk deze wel is om onszelf persoonlijk ook in balans te voelen. Maar hoe staat het eigenlijk met jouw balans in je job? Voel jij je een bevlogen en betrokken medewerker? Krijg jij energie van jouw
Veranderingen op je werk ?
veranderingen De enige zekerheid in het leven is dat alles altijd in verandering is. Kijk rond je in de natuur en zie hoe de komst van de lente de wereld doet ontluiken. Zo gaat dit ook op het werk en de organisatie waar je aan de slag bent. Start-ups lopen
Is gemiddeld goed genoeg?
Wanneer ik opleiding loopbaancoaching geef en ook tijdens het coachen zelf valt mij (Peggy Poppe) steeds op hoe mensen zich onder druk zetten om steeds meer de doen: meer uren presteren, meer werk aannemen, meer ……. (zeker niet gemiddeld presteren)Wat vaak leidt tot stress en uitputting alsmede het constante gevoel
Innerlijke antwoorden op loopbaanvragen
Toen ik (Sofie Stiers) startte met mijn carrière 25 jaar geleden was ik het “noorden” kwijt. Ik wist dat ik wou werken met mensen maar ik zat in een andere richting en ik had een emotionele rugzak. Er waren zoveel loopbaanvragen en zo weinig antwoorden. De “vraag” die me sterk
Efficiënt timemanagement tussen 2 jobs
De periode in-between-jobs lijkt soms op de heilige graal van vrijheid waarin je verwacht alle opgespaarde To Do’s te kunnen afwerken. Hoe kan timemanagement je helpen? In werkelijkheid krijg je net dan minder gedaan dan in een periode waarin je de drukte amper de baas kan. De grote leegte en
21e eeuwse vaardigheden, wat zijn dat?
21e eeuwse vaardigheden, weet jij wat dat is? Ik kan er wel iets bij bedenken maar wat het exact is? Maar eigenlijk gaat het om een combinatie vaardigheden. 21e-eeuwse vaardigheden zijn 14 sleutelcompetenties, verdeeld over 4 kwadranten, om succesvol te zijn in het werken en leven in de 21e eeuw.
Zit er stof op je loopbaan?
Daar kriebelt de lente! Ook je loopbaan? Het moment om de zon te laten schijnen op je huidige job of loopbaantraject! Het winterbos glimlacht vandaag de zon is doorgebroken zo mooi is ’t lang niet meer geweest de hemel heeft voor ’t lentefeest het vuur al aangestoken. (uit: op blote
Ga fluitend naar je werk
Werkbaar Werk Werkbaar werk is werk dat jou motiveert en waarbij je voldoening of tevredenheid ervaart in wat je dagelijks doet. Een werkbare job is een job, die je arbeidsvreugde geeft en waarmee je energie tankt. #plezierinjewerk dus 😉 De kwaliteit van je werk is een belangrijke graadmeter in werkbaar
Aan de slag met VDAB-tools
Het bedrijfslandschap is sinds de Corona-pandemie fel door elkaar geschud. Vele mensen werden geconfronteerd met een aangepast werkritme of zagen hun taken wijzigen. Sommige sectoren werden van de ene dag op de andere ‘booming business’ terwijl anderen hun activiteiten in rook zagen opgaan. Dit heeft een enorme impact gehad, zo
Wat zijn loopbaancheques?
Heb je al eens van loopbaanbegeleiding met deze cheques gehoord? Veel mensen die ik spreek hebben nog nooit van loopbaancheques gehoord. Het systeem van loopbaancheques bestaat al een 7-jaar en is een gesubsidieerde vorm van coaching voor zowel werknemers als zelfstandigen. In deze korte video geef ik je meer uitleg
Zelfstandige: sociale bijdragen op maat
Op 1 januari 2022 zijn de vaste drempels voor de vermindering van de voorlopige sociale bijdragen afgeschaft. Als zelfstandige kan je voortaan vrij het bedrag bepalen in functie van je geraamde inkomsten. Bij je aanvraag tot vermindering moet je wel een verantwoording geven. Wat betekent dit voor jou? Je sociale
Sta je stil bij je communicatie?
Er wordt vandaag de dag heel veel aandacht gegeven aan communicatie. Het gaat dan over het belang hiervan. En dat is ook zo: communicatie is heel belangrijk. Eigenlijk communiceer je constant: met anderen als zij aanwezig zijn en ook met jezelf, in je innerlijke dialoog. Tegelijkertijd merk je dat de
Wie ben jij in een team ?
Welke rol neem jij spontaan op in een team? Hoe gedraag jij je bij een bepaalde groep mensen?Met wie in jouw team werk je het best of liefst samen? Is dat iemand die je uitdaagt of net iemand die eenzelfde denkwijze als jou heeft? Interessant om eens bij stil te
8 tips en voorbeelden van sollicitatiebrieven
Soms is het niet evident om van ‘nul’ te beginnen met een sollicitatiebrief. Soms is het jaren geleden dat je er nog eentje moest maken…. En soms wil je gewoon je brief vergelijken en/of aftoetsen met die van anderen. Om deze reden wil ik je graag op weg zetten met
6 concrete succestips voor je voornemens
Ben je klaar voor 2022? Zijn jouw voornemens al klaar? Velen van jullie zullen waarschijnlijk met een aantal goede voornemens zitten. Als je niet al vanaf 2 januari wilt falen, neem dan deze tips mee! 1. Omschrijf duidelijk jouw voornemens. ‘Meer werkvreugde’ of ‘een betere work-life balans’ zegt niet zoveel.
Beroepstest/spel: kwaliteiten
Wordt er wel eens gevraagd naar je kwaliteiten? En twijfel je hieraan? Ben je benieuwd naar wat je kwaliteiten zijn? Op de website van de VDAB is er recent een beroepstest verschenen die beschreven wordt als een opleiding. Door deze opleiding/test te doen, doorloop je verschillende stappen om te komen
Je mag zijn wie je bent
Laat je door kinderen de weg wijzen! Het is niet voor niets dat wij bij Ylia een kind op de foto hebben staan. Een kind dat bloemen water geeft zodat ze de nodige voeding krijgen om te groeien. Je mag zijn wie je bent Ik zag vandaag een meisje van
Op weg naar meer veerkracht.
Veerkracht is jouw emotionele flexibiliteit. Het is jouw unieke manier van omgaan met veranderingen, tegenslagen, onverwachte situaties, stress en negatieve gevoelens. In ons leven krijgen we allemaal te maken met teleurstellingen. Bovendien zijn we met veel mensen op deze mooie aardbol en dat betekent dat we dagelijks uitgedaagd worden in
Knelpuntberoepenlijst, hoe werkt het?
De Studiedienst van VDAB publiceert elk jaar een knelpuntberoepenlijst. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Hoe wordt een beroep een knelpuntberoep? VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Er zijn
Ga je wankelen van negatieve feedback?
Je hebt een super presentatie gedaan en wordt overladen met schouderklopjes, positieve berichtjes en één kritische opmerking. Met welk gevoel rij jij naar huis? Waarom blijft die ene negatieve noot ons blijft parten spelen?
Jouw communicatiestijl.
Weet jij wat jouw communicatiestijl is ? Hoe iemand anders jou ervaart, is heel sterk beïnvloed door jouw #communicatiestijl. Ook hoe iemand reageert op wat jij zegt, is afhankelijk van “hoe” je iets zegt. De invloed van onze stijl van communiceren is in (werk)relatie tot de ander dus veel groter
Invloed van media op 55+’ers en werken?
55+’ers We krijgen elke dag een overvloed aan informatie over ons heen. Vaak gebeurt dat onbewust, soms ben je je ervan bewust. Als je ervan uitgaat dat je deze info toch altijd een fractie van een seconde opneemt: om dan te beslissen of je er meer aandacht aan wil besteden,
Test: ontdek je carrièrewaarden en behoeften
Met deze inventarisatie worden de carrièrewaarden en behoeften blootgelegd, de essentiële drijfveren in het leven van elke mens. Een definitie van waarden in het werk vinden we bij Howard Figler: ‘de blijvende aspecten van ons werk die we beschouwen als bron van voldoening’. Elk persoon heeft verschillende waarden die hij
Jouw gratis persoonlijkheidsanalyse en die van mij, Sofie Vervloet
Welke persoonlijkheidstype ben jij? En welk persoonlijkheidstype heb ik (Sofie Vervloet)? Waar vind je zo’n persoonlijkheidsanalyse? En op welke manier kan ik je hierbij helpen? Jouw persoonlijkheidstype Uiteraard hoef je niet meteen een jobcoach onder de arm te nemen om antwoorden op deze vragen te vinden. Je kunt dit ook
Wat als je niet durft opkomen voor jezelf?
Opkomen voor jezelf niet altijd gemakkelijk. Je hebt een mening, maar je heb oa geleerd om te zwijgen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je hebt geleerd te zwijgen tegen je ouders, je partner of tegen vrienden. En houdt je zorgen vanbinnen. Misschien zijn ze daar wel veiliger? Of heb je
Mentaal Energiek – 6 praktische tips
mentaal energiek Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn, is wat je doet. Wil jij mentaal veerkrachtiger en wendbaarder worden ? Ga aan de slag 6 praktische tips: op weg naar mentaal energiek 1. Optimisme Pipi Langkous blijft voor mij de “koningin van het optimisme”. De
Ben jij een bezield loopbaancoach?
bezield loopbaancoach Durven doen wat je hart je ingeeft is soms zo moeilijk. Twijfels, je gevoel in vraag stellen, alle opties overwegen en nog eens overwegen… Keuzes maken en soms kwaad zijn op jezelf voor je keuzes. Waarom maak jij het andere moeilijk? Hoe komt het dat je je anders
Time management is ook stress management
Time management De wereld verandert voortdurend. Dat maakt dat er binnen het arbeidsveld steeds opnieuw andere vaardigheden van ons verwacht worden. Intelligentie, opleiding, ervaring lijken niet langer meer de enige geldende handvaten. De maatstaf wordt ook ‘hoe goed kunnen we met onszelf en elkaar omgaan’. Dit richt zich op meer persoonlijke
Werk – Privé Balans achterhaald?
Geef toe: we leven en werken aan een hoog tempo in een chaotische wereld. Daarbij vervagen de grenzen tussen je werk & je privé-leven steeds meer en meer. Deze realiteit doet je de vraag stellen of die zo hoog geprezen “work-life balance” nog wel van deze tijd is. De toename
Inside-out: Wat als je je angstig voelt?
inside-out Als iemand zich slecht voelt, durven we er soms niet over praten.Of mensen denken dat ze best zwijgen over het verdriet en/of de pijn van anderen.Maar helpt dat echt? De ervaring leert dat zwijgen of niet onder woorden kunnen brengen van wat er innerlijke aanwezig is je/anderen niet helpt.
Gevoel in je werk?
Gevoel in je werk Als we aan werken denken, denken we aan rationeel zijn, professioneel en soms ook koud.Als we aan loopbaanbegeleiding denken, gaan onze gedachten meestal naar testen, vragenlijsten en reflectieoefeningen. Toch is niet iedereen rationeel ingesteld en is het minstens even belangrijk om het emotionele, intuïtieve en gevoelsmatige
Heb jij plezier in je werk?
plezier in je werk #werkvreugde #werkgeluk #plezierinjewerk #leukejob #droomjob #gelukkigophetwerk #passievoordejob Alleen al de hashtag #plezierinjewerk heeft 2,9.000 berichten op Instagram 🙈 Is plezier in ons werk niet iets wat ieder van ons zoekt, elke dag? Welke elementen zijn eigenlijk bepalend opdat iemand zijn werk als plezierig ervaart? De dagelijkse
“Ik doe het wel” – hoe burnout voorkomen
burnout voorkomen “Het gaat nog wel!” En plotseling gaat het niet meer. Je bent moe. Kan niet meer. Je wordt snel kwaad. Je begint sneller te wenen. Sommige grijpen naar alcohol en/of medicatie, … Sommige kunnen niet meer slapen of inslapen, …Je wordt sneller ziek omdat je immuunsysteem uitgeput raakt…
Ik, creatief? Helemaal niet…
creatief zijn Bij veel loopbaancliënten hoor je de verzuchting als het gaat over het thema creativiteit. Tekenen… dat kan ik niet. Of het antwoord op de vraag “Ben jij creatief?” Hoor je heel snel “Neen!” of een lach… Ik (Peggy Poppe) heb de indruk dat vaardigheden als tekenen, muziek spelen,
Goesting in werk?
goesting in werk Toen ik (Sofie Stiers) 22jaar was, wou ik werken met mensen maar mijn diploma’s waren anders. Als industrieel ingenieur kwam ik in functies die eerder technisch waren. Maar ik wou werken met mensen.Elke dag ontwaken voor een functie waar ik de “zin” niet van zag, ervaarde ik
Goed in je vel … de vakantie in?
De betekenis Deze periode krijg ik elke dag één van de volgende vragen “wanneer ga jij met vakantie”? of “waar ga jij heen” ? Als loopbaancoach heb ik ook een passie voor taal. En dus vroeg mij af “Wat betekent vakantie eigenlijk ”? “Waar komt dat woord van”? In het
Jij bent dé ster.
jij bent dé ster Doorheen je loopbaan creëer je een schakel van succesverhalen. Ben jij je daar voldoende bewust van? Wanneer jij schittert? In welke situatie je ster fonkelt en je ogen gaan glinsteren? Van welke taak of project jij oprecht gelukkig én enthousiast wordt? Je kunt in het leven
Roddelen je collega’s over jou?
roddelen Onzeker, in tranen en teleurgesteld… zo kwam deze week een loopbaancliënte de praktijk binnen. De collega’s hadden geroddeld over haar. Dit zorgde ervoor dat haar onzekerheid naar boven kwam.Ze had het al zo vaak meegemaakt.Vroeger in school gepest, leerkrachten die niet in haar geloofden en nare stagementoren hadden er
Loopbaancoaching aanbieden in jouw praktijk?
Ben je zelfstandige?En heb je een praktijk waarin je werkt met mensen?Ben je psycholoog, therapeut, coach, … enwil je ook loopbaancoaching aanbieden via loopbaancheques? Dan zijn wij, loopbaancentrum ylia – werken met hart en ziel op zoek naar jou! Bij ylia willen we samenwerken met collega’s die reeds werkzaam zijn
Zet je talent in beweging
Waarom zou je eigenlijk loopbaancoaching doen? Hoe kan praten mij helpen met het vinden van mijn talent? In welke situatie kan een loopbaancoach je ondersteunen (met je talent)? Vaak vinden mensen het geen pretje om over de problemen, die ze ervaren op het werk te praten. Alsof er een soort
Keuzes maken: Wat wil je nu echt?
Keuzes maken: wereld in verandering De wereld is continu in verandering. Zo ook het arbeidsveld: oude banen verdwijnen en er komen er nieuwe voor in de plaats. Op die manier ontstaan ook nieuwe vaardigheden, soms verdwijnen er oude. Continue bijleren is belangrijker geworden en hoort onlosmakelijk bij het huidige arbeidsveld.
De fun van het werken is weg
De fun van het werken is weg. Mensen zeggen dat hun energie op raakt omdat ze niet meer kunnen ‘bijtanken’.Maar ook de noodzaak van sociaal contacten op het werk komt scherp naar boven door de huidigecorona situatie die al langer aansleept dan men dacht. Dat zijn enkele uitspraken van het
Gratis loopbaanbegeleiding in Antwerpen?
Er is nu gratis loopbaanbegeleiding in Antwerpen! Corona doet veel met mensen en al zeker met mensen die werken. Vele mensen van verschillende sectoren zijn in de voorbije tijd technisch werkloos geweest, voor sommige was het maar 1 dagen maar voor anderen wat het een langere periode. Voor deze mensen
Helpen jouw gedachten je?
Quote: “ Als je blijft denken zoals je altijd hebt gedacht, blijf je geloven zoals je altijd hebt geloofd” – En vanuit dat geloof ga je dingen blijven doen zoals je ze al altijd al deed. Lees onderstaande even. Angst voor het onbekende. Of Nieuwsgierig naar het nieuwe. Bij welke
Psychisch lijden in de werkcontext
De werkdruk in de rustoorden en ziekenhuizen is hoog. Psychisch lijden in de werkcontext Als buitenstaander, hoor je het op het nieuws maar als je er niet elke dag mee geconfronteerd worden, is het moeilijk er hierin in te leven. En iedereen staat op deze moment op de een of
De natuur als coach
De natuur als coach. Als wandelcoach sta ik telkens weer versteld bij de mogelijkheden die de natuur ons aanreikt als hulpmiddel om in te zetten bij een coaching traject. Bomen, struiken, dieren, twijgen, takjes, greppels, meren, wegen, …. Kortom een veelheid aan vaak onverwachte mogelijkheden komen op ons pad om
Toon wie je bent.
Quote: “You never get a second chance to make a first impression” – Gustav White Tonen wie je bent, is makkelijker gezegd dan gedaan. Toon jij wie je bent? We leven nu eenmaal niet in een cultuur waar we leren om onszelf in de verf te zetten en onze talenten
Werkdruk – de rol van de vrouw tijdens corona
Werkdruk – de rol van de vrouw tijdens corona Het is weer zover, lockdown. Deze keer noemen ze het een light versie maar als mama van jonge kinderen is het toch een heel geregel. Ondanks dat wij (mijn man en ik) gelijkwaardigheid van rollen belangrijk vinden, zie ik mezelf toch
Je creëert je eigen kansen … ook op de arbeidsmarkt
Je creëert je eigen kansen … ook op de arbeidsmarkt … dit stuit vaak op weerstand. Je hoort dit niet vaak in je opleiding of schoolloopbaan. Er wordt hierrond ook geen duiding of een handleiding gegeven. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand richting een bepaalde opleiding georiënteerd wordt omwille
Telewerken – Wat als werken van thuis moeilijker is dan gedacht…
Telewerken kan fijn zijn, geen files en meer tijd thuis maar nu we elke dag moeten thuiswerken heeft het ook minpunten. Veel mensen ervaren hierbij meer en meer moeilijkheden. Werken met kinderen thuis? (heel moeilijk) Heel de dag voor de PC zitten… (alles lijkt werk te worden) Geen collega’s zien
Zelfstandige zonder opdrachten
“In 2020 bij lockdown 1, verloor ik al mijn opdrachten. Nu start de markt geleidelijk aan terug op, maar ik heb nog altijd geen opdrachten. Vroeger ging het vanzelf. Door de huidige situatie voel ik me slecht. Ik heb een zwaar gevoel, het geeft me onzekerheid en hierdoor trek ik
Sla je vleugels uit
Hoe lang is het geleden dat je jezelf de vraag stelde: “Doe ik wat ik graag doe? Waarom doe ik wat ik doe? Wat geeft mij positieve energie en ga ik er spontaan van glimlachen? Verschijnt er nu meteen een bedenkelijke frons ? Als in – hier heb ik geen
Hoe een CV opstellen?
Wil je veranderen van werk?Heb je nog een CV van vroeger?Of wil je weten waar je rekening mee moet houden bij het opstellen? In principe is het opstellen van een goed Curriculum Vitae (CV) eenvoudig wanneer je rekening houdt met een aantal richtlijnen en gebruikt maakt van een sjabloon wat
Krijg ik een uitkering als ik zelf mijn ontslag geef.
Deze week krijg ik deze vraag van een loopbaancliënt: Heb ik recht op een uitkering als ik zelf mijn ontslag geef? Een vraag die regelmatig terug komt bij loopbaanbegeleidingen. Ik deel dan ook graag het antwoord: Het antwoord hierop is “Ja, maar.” en niet zoals de meeste mensen denken dat
Even doorzetten of opweg naar burnout?
“Het gaat nog wel” (burnout is niet voor mij)“Ik heb bijna vakantie!”“Nog een paar maanden en dan wordt het rustiger”“Nog even tot einde kwartaal… dan … ““Als binnen een paar dagen … dan zal het beter gaan.” Dat zijn enkele uitspraken die ik geregeld hoor bij mensen die aan het
Uitstelgedrag voorkomen?
Stel jij ook taken uit op het werk? Een belangrijk telefoongesprek, waar je eigenlijk bang voor hebt? Een meeting waar de CEO aanwezig is, en je zeker geen fouten wil maken? Die ene klant die altijd kritische vragen stelt? Dat ene project dat zoveel van je vraagt… Wist je dat