Laten we het samen hebben over een onderwerp dat vaak onderschat wordt, maar van onschatbare waarde is in je carrière: soft skills. Bedrijven waar veel vacatures open stonden hanteren spellen zoals soft skill spel om op een andere manier mensen aan te werven. Het leert hun out-of-the-box te denken en te kijken naar mensen. En werknemers kunnen de VDAB Soft skillstest doen, om hun eigen soft skills in kaart te brengen en verder te ontwikkelen.


Wat zijn Soft skills?

Soft skills zijn de persoonlijke eigenschappen en sociale vaardigheden die je in staat stellen samen te werken met anderen. Ze worden vaak vergeleken met hard skills, die specifieke, meetbare vaardigheden zijn zoals technisch inzicht of talenkennis. Terwijl hard skills je helpen om een taak uit te voeren, helpen soft skills je om die taak op een positieve en efficiënte manier uit te voeren.

Enkele belangrijke soft skills zijn:

  1. Communicatie: De kunst van duidelijk en effectief informatie overbrengen.
  2. Teamwork: De vaardigheid om goed samen te werken en je rol in een team te begrijpen.
  3. Probleemoplossend vermogen: Het vermogen om creatief en effectief problemen aan te pakken.
  4. Tijdbeheer: Het efficiënt indelen van je tijd om taken op tijd af te krijgen.
  5. Leiderschap: De capaciteit om anderen te inspireren en te motiveren.

Waarom zijn ze belangrijk?

In de moderne arbeidsmarkt zijn ze cruciaal. Ze maken het verschil tussen een goede en een geweldige werknemer. Werkgevers waarderen medewerkers die niet alleen hun werk goed doen, maar ook goed kunnen samenwerken, communiceren en problemen oplossen. Het kan je helpen om vooruit te komen in je carrière, betere werkrelaties op te bouwen en een positieve werkomgeving te creëren.


De VDAB Soft skillstest

Om je soft skills te evalueren en verbeteren, heeft VDAB een speciale soft skillstest ontwikkeld. Deze test is een handige tool om inzicht te krijgen in je eigen vaardigheden en om te zien waar je nog kunt groeien.

Wat houdt de VDAB Soft skillstest in?

De test bestaat uit verschillende scenario’s en vragen die je dagelijkse werksituaties simuleren. Door je antwoorden te analyseren, krijg je een beeld van hoe sterk je bent in verschillende soft skills en waar je nog aan kunt werken.

Wanneer je naar de test gaat, zie je een 3 opties:

  1. Meest gevraagd: Dit zijn de soft skills die het meest gevraagd zijn door werkgevers in vacatures.
  2. Toekomstgericht: Dit zijn de soft skills die naar de toekomst toe het meest aanbod zullen komen.
  3. Kies zelf: je kan zelf uit 26 skills kiezen en deze testen aan de hand van vragen.

Doe de VDAB Soft skillstest

Benieuwd hoe sterk jouw soft skills zijn? Je kunt de VDAB Soft skillstest doen via de volgende link: VDAB Softskillstest. Het is een eenvoudige en inzichtelijke manier om aan de slag te gaan met je persoonlijke en professionele ontwikkeling.


Ervaring uit het werkveld

Mijn ervaring is dat mensen die verschillende functies uitoefende of na het middelbaar stopten met studeren vaak onzeker zijn over wat ze kunnen. Ze worden onzeker en twijfelen aan zichzelf. Door zicht te krijgen op deze vaardigheden en het belang hiervan in te zien, kan je meer vertrouwen ontwikkelen in jezelf en de waarde van vaardigheden die je zo normaal vind dat je ze niet meer opmerkt en dat zijn je soft skills.

Deze blog is geschreven door Sofie Stiers. Onze Loopbaancoach Virginie Parent schreef hierover een blog. Wil je hierover meer lezen: https://plezierinjewerk.be/ken-jij-je-soft-skills/


Sofie Stiers

Wie is Sofie:

Ze is de oprichter/coördinator van het loopbaancentrum maar tevens ook psychotherapeute en loopbaancoach.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.