Dilemma

Als je rond een beslissing in rondjes blijft draaien of een professionele beslissing telkens opnieuw blijft uitstellen, dan zit je met een dilemma.

Een dilemma is een lastige keuze. Het voelt als een tweestrijd. Je twijfelt tussen twee of meerdere opties, die evenwaardig zijn. Het zijn opties, die voor jou even aantrekkelijk of onaantrekkelijk lijken. Je merkt aan alles dat je de keuze niet alleen op logische basis kan maken.

De weg om uit een dilemma te geraken, is daarom vaak een zéér persoonlijke keuze.


Wat kan je helpen ?

Stel: je moet kiezen tussen het volgen van de bedrijfspolicy of het handelen in het belang van een collega.

Als je met zo een dilemma in je werkcontext geconfronteerd wordt, kan een objectieve visie helpen. Bijvoorbeeld door iemand buiten je organisatie. Die persoon kan je helpen om naar het probleem te kijken door een andere bril. Praten met een persoon, die buiten je bedrijf staat, zal je ondersteunen om meer vanop afstand te kijken naar de situatie. Want de persoon is geen betrokken partij.

Als loopbaancoach zit ik in een neutrale positie om je hierin te begeleiden. Door gerichte vragen en oefeningen kan je mogelijks helemaal anders naar het thema kijken, dat je bezighoudt. Weg van de emotie en dicht bij de feiten én ook jouw persoonlijke en/of professionele waarden.

Hierdoor zal je meer opties ontdekken, die je keuze versterken. En je zal nieuwe manieren ontdekken, die je perspectief verbreden. Waardoor je jouw overweging en je beslissing gerichter zal maken. En dit afgestemd op jouw noden én rekening houdende met de omgevingsfactoren.

Ontdek nog meer voorbeelden van dilemma’s op het werk.Knopen doorhakken

Een innerlijk conflict kan je gigantisch veel energie kosten. Daarom is het nemen van een beslissing bij een dilemma erg uitdagend. Er is vaak geen eenduidig juiste of foute keuze. Het vereist dat je de tijd neemt om de verschillende elementen af te wegen en ook alle factoren te onderzoeken zoals je eigen waarden en prioriteiten.

Daarom is het goed om in kaart te brengen wat elk mogelijke gevolg is van elk mogelijke optie.

Dilemma’s uitpluizen, helpen jou om je persoonlijke waarden en overtuigingen te ontdekken en te ontwikkelen. Ze kan je als mens blijven groeien op persoonlijk en professioneel vlak. En ontwikkel je een betere manier van redeneren.

Je wordt bij het oplossen van elk dilemma besluitvaardiger en gaat dit ook meer en meer uitdragen in je job.

Zit je met 1 of meerdere professionele dilemma’s ? Contacteer me. We gaan samen op ontdekking en wisselen van gedachten. En experimenteren met alle mogelijke opties.


Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent: zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach (ikv stress & burn-out) en gespecialiseerd in yoga en mindfulness.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.