Weet jij wat jouw communicatiestijl is ?


Photo by Patrick Fore on Unsplash

Hoe iemand anders jou ervaart, is heel sterk beïnvloed door jouw #communicatiestijl.
Ook hoe iemand reageert op wat jij zegt, is afhankelijk van “hoe” je iets zegt. De invloed van onze stijl van communiceren is in (werk)relatie tot de ander dus veel groter dan we zelf beseffen of durven toegeven.

Daarom is het nuttig je eigen communicatiestijl te kennen én die van je collega(‘s). Dit laat je toe om de samenwerking te versterken. Als team kan je hiermee ook de onderlinge communicatie verbeteren en optimaliseren.


Elke vogel zingt zoals hij gebekt is.


Dit spreekwoord spreekt boekdelen: “ieder zegt en doet dingen, op die manier, die het best bij hem/haar past”. Hierbij mag het belang van eigen waarden, normen én overtuigingen niet onderschat worden.


Misverstanden ontstaan ook vaak doordat er niet echt rekening wordt gehouden met de stijl van communiceren van de ander. Dus is het goed om te weten wat jouw communicatiestijl is én te herkennen wat de stijl is van de ander. Als je bovendien waardering leert tonen van de ander zijn manier van communiceren, bevordert dit de samenwerking des te meer.


Hoe herken je de communicatiestijl bij jezelf en de ander?


Er bestaat een model waarbij 4 grote communicatiestijlen te onderscheiden zijn.

Dit is een open model en betekent dus dat deze 4 types min of meer op iemand van toepassing zijn. Uiteindelijk zijn we allemaal uniek en toch hebben we veel meer raakvlakken dan we op het eerste gezicht denken. En in een (werk) relatie willen we vaak hetzelfde maar vinden we elkaar niet altijd meteen.

Bij dit model is het essentieel om altijd uit te gaan van 2 gedragsdimensies:

  1. de eerste heeft te maken met de manier waarop en de mate waarin je een bepaalde situatie leiding of sturing geeft of invloed wil uitoefenen (ruimte)
  2. de tweede heeft te maken met de manier waarop en de mate waarin je emoties toont en hoe persoonlijk je omgaat met iemand (gevoelens)

https://denieuweleider.nl/2020/communicatiestijlen/

Elke communicatie stijl heeft sterke kanten en valkuilen.

  • Beschouwende stijl: je bent analytisch en gedetailleerd, je werkt graag taakgericht en je hebt nood aan structuur
  • Directieve stijl: je neemt actie en hecht veel belang aan resultaat en verwacht dit ook van anderen, je bent besluitvaardig en direct in je aanpak
  • Coöperatieve stijl: je bent luistervaardig en mensgericht, je voelt sfeer goed aan en heb nood aan een “open” omgeving
  • Expressieve stijl: je bent een vlotte prater en mensen ervaren je als inspirerend en motiverend

Het interessante aan dit model is dat je kan ontdekken wie op welke “golflengte” communiceert. Je wordt ook uitgedaagd om je oordelen over een ander z’n stijl los te laten en objectiever te kijken naar het gedrag van je collega of leidinggevenden.


Dus laat dit model voor jou vooral een handvat zijn om communicatie en samenwerking op de werkvloer te verbeteren.


Wil je met meer gemak en wendbaarder omgaan met één of meerdere communicatiestijlen ? Merk je dat je bij het lezen van deze blog met extra vragen zit ? Of voel je dat je ondersteuning kan gebruiken bij het leren ontdekken van jouw eigen communicatiestijl én die van je directe collega en/of leidinggevende ?

Als je nood hebt aan het versterken of verbeteren van je werkrelaties, neem contact met me op. Als #loopbaancoach zet ik naast het bovenstaand model ook andere methodes in, zoals bv. de Roos van Leary

Wil je hierover meer weten? Of samen met een coach mee aan de slag gaan?
Dat kan samen met Virginie Parent.


Wie is Virginie Parent.

Zij is loopbaancoach in ons centrum. Hiernaast is ze ook veerkracht coach.
Ze heeft ervaring in outplacement en is gespecialiseerd in yoga & mindfulness.
Je kan met haar contact opnemen via virginieparent@ylia.be.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.