natuur

Mijn yogaleerkracht benoemde het onlangs nog heel krachtig: het is winter, en daar moeten we ons naar gedragen. Wanneer de natuur in winterrust gaat, is het niet meer dan normaal dat wij als natuurlijke wezens op hetzelfde ritme gaan leven. Maar tóch doen we dat niet of te weinig.

In de winter is het tijd voor meer rust, jezelf terugtrekken, de stilte opzoeken en zaken af te ronden. In deze donkere dagen is het tijd voor bezinning en innerlijke groei. Je maakt je klaar voor het voorjaar, voor nieuwe plannen en projecten. Dus bouw je energie op voor wat komend jaar nodig is voor optimale groei en succes.

Zo komt in de lente vitale (nieuwe) energie vrij en is het belangrijk om goede balans te houden in je tempo. Alles is nog erg kwetsbaar. Laat dingen daarom langzaam ontluiken, bewaak je grenzen en zorg dat nieuwe plannen of projecten eerst goed wortelen.

In de zomer komt alles vol in het licht te staan. De zomer zit vol energie, jij dus ook. Het is een tijd van maximale groei. Tijd om je plannen en projecten te tonen en waar nodig bij te sturen op basis van feedback van anderen.

In de herfst is het tijd om de balans op te maken en na te denken wat je gerealiseerd hebt en wat je daarvan kunt leren. Je ontwikkelt je krachtig door zelfreflectie en introspectie in deze periode. Wanneer de bomen de blaadjes los gaan laten is het ook voor jou tijd om dingen los te laten. Wat neem je mee naar volgend jaar, wat ga je anders doen en wat laat je achter je?


Productiviteit

Als je leeft naar het ritme van de seizoenen, dan komt het erop neer dat je in het voorjaar je energie rustig aan opbouwt en in de zomer optimaal productief kunt zijn. Dan ben je op je toppunt qua energie. In de herfst bouw je weer rustig af om in de winter zaken af te ronden en de stilte en rust op te zoeken. En wat doe jij? Pas jij je bewust of onbewust aan het ritme van de seizoenen aan? Of ben je in deze periode juist het meest druk? Hoe staat het met jouw productiviteit in deze periode? Kun jij de winter toepassen in jouw dagelijkse bestaan?


Connectie met onze planeet

Om weer verbonden te raken moeten we mét de natuur leven, in plaats van ertegen.

Wanneer we naar de natuur kijken, is het zichtbaar welke energie we kunnen toepassen in ons werk

In onze job duwen we dit natuurlijk ritme weg. In december wordt een eindsprintje getrokken en in de zomer gaan we op vakantie. Ook in week- en dagritmes wordt onze natuur genegeerd. Zo staan we niet op met het licht, vergaderen we op de verkeerde dag en willen te snel plannen uit de grond stampen.

Willen we nog langer in de ratrace blijven hangen? Of voelen we een onderliggende behoefte naar het ritme van de natuur? Zo ja, waar begin je dan? We hebben sowieso een webinarreeks waar je nu gratis kan deelnemen (of opname beluisteren) maar er zijn ook tips.


Een aantal tips om te werken mét de natuur:

  1. Bekijk de energie van het seizoen en handel daarnaar. De lente is de tijd van inspiratie en vernieuwing. De zomer staat in het teken van bloei en naar buiten treden. In de herfst voeren we opdrachten uit en de winter is een tijd van reflectie.
  2. Kijk goed naar overlegstructuren. Het jaarritme is ook toe te passen op de week. Maandag kun je zien als de start van het jaar. Dat is geen dag om beslissingen te nemen. Je kunt hooguit terugblikken. Verplaats belangrijke vergaderingen naar later in de week. Je zult merken dat inspiratie en besluitvorming natuurlijker verlopen.
  3. Neem vakantie in tijden van stilte. Zorg dat je vrij bent tussen Kerstmis en Driekoningen en midden tot eind juni, wanneer de expansiefase overgaat naar de contractiefase. Het loont om dan rust te nemen.
  4. Reflecteer in de wintermaanden. Kijk goed naar dat wat je bedrijf of baan heeft gediend en wat niet. Laat dat wat niet dient los. Zo maak je ruimte voor vernieuwing in de lente.
  5. Maak nieuwe plannen in de lente, de fase van groei. Je zal merken dat jij of jouw team barst van energie.

Natuurlijke flow

Marcel Tjepkema, oprichter van Club Groeneveld – een school voor ‘het mens zijn’ past het ritme van de seizoenen al drie jaar toe. Marcel signaleert sinds zijn werk met de seizoenen een belangrijke verandering: “We gaan van werk, naar werking.” Waar ze voorheen plannen forceerden en heel hard moesten werken, ervaren Marcel en zijn collega’s nu flow. Het ritme maakt je ontvankelijk voor inspiratie en overzicht. 


Geduld uitoefenen

Toch is het niet altijd gemakkelijk om de transitie te maken. De ratrace is dat wat we gewend zijn. We willen snel doorpakken. Het gaat niet meer om de kwaliteit die je op de markt brengt, het gaat erom wie het snelst is. De natuur vraagt je veel geduldiger te zijn. In sommige gevallen zorgt dat voor een dilemma. Ga je doorzetten of laat je het idee eerst in volledigheid opkomen? Die dilemma’s verdwijnen niet, ervaren ook de medewerkers van Club Groeneveld. Maar door het ritme te volgen konden ze gedurende de uitdagingen beter overeind blijven.

Leven en werken in het ritme van de seizoenen draait om het terugkeren naar ons natuurlijke ritme: Expansie, contractie en stilte. Wanneer we dit toepassen, ervaren we meer verbinding. Het is dit ritme dat ons laat zien dat ook wij, mensen, natuur zijn.


Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.

Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?

Wil je graag horen spreken? Dat kan. Sofie verzorgt een webinar in onze webinarreeks: Bouwstenen naar plezier in je werk: https://plezierinjewerk.be/loopbaanbouwstenen/


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.