Op 1 januari 2022 zijn de vaste drempels voor de vermindering van de voorlopige sociale bijdragen afgeschaft. Als zelfstandige kan je voortaan vrij het bedrag bepalen in functie van je geraamde inkomsten. Bij je aanvraag tot vermindering moet je wel een verantwoording geven.


Wat betekent dit voor jou?


Je sociale bijdragen worden berekend op je inkomen van 3 jaar geleden. Wanneer je verwacht dat je inkomsten lager zullen liggen, dan kon je tot nu toe ook je bijdragen verminderen. Maar je moest dan kiezen voor wettelijk voorziene minimumdrempels waardoor je meestal toch nog meer betaalde dan je eigenlijk zou moeten. Deze minimumdrempels zijn nu afgeschaft. Waardoor je vanaf het eerste kwartaal van 2022 een vermindering kan vragen op basis van je reëel verwachte inkomsten.


Hoe werkt dit?


In 2022 betaal je sociale bijdragen die berekend worden op je inkomen van 2019.

Stel dat je verwacht dat je in 2022 een inkomen zal hebben van € 25.000 terwijl je in 2019 een inkomen had van € 38.000, dan kon je in het oude systeem een vermindering vragen tot de drempel van € 28.085,15 (één van de vastgelegde minimumdrempels).

Je sociale bijdragen werden dan berekend op dit inkomen waardoor je nog steeds teveel sociale bijdragen betaalde. Door de hervorming zal je nu sociale bijdragen betalen die berekend worden op je verwachte inkomen van € 25.000.


Hoe kan je een vermindering aanvragen?

Om een vermindering aan te vragen van je sociale bijdragen moet je een gemotiveerd verzoek indienen bij je sociaal verzekeringsfonds.

Je moet objectief kunnen aantonen waarom je verwacht dat je inkomsten minder zullen zijn dan je inkomsten van drie jaar geleden.

Hou er ook rekening mee dat je steeds de minimumbijdrage zal moeten betalen.

Je verminderde bijdrage kan dus nooit lager liggen dan deze minimumbijdrage.

Voor een zelfstandige in hoofdberoep betekende dit in 2021 een bijdrage van € 719,68 op een inkomen van € 14.042,57.
Voor het jaar 2022 zijn de definitieve bijdragen nog niet gekend. Dit wordt zo spoedig mogelijk gecommuniceerd op de website van het RSVZ.


bron: https://www.vlaio.be/nl/nieuws/afschaffing-van-verminderingsdrempels?utm_source=VLAIO+nieuwsbrief&utm_campaign=6cc4cfddc7-VLAIO+ondernemersnieuwsbrief+17%2F01&utm_medium=email&utm_term=0_dd3067564a-6cc4cfddc7-81123159


sofie stiers

Heb je hierover vragen?
Deze blog wordt gedeeld door Sofie Stiers.

.

Wie is Sofie:

Ze is de oprichter/coördinator van het loopbaancentrum. Naast loopbaancoach is ze ook psychotherapeute, creatief therapeute en Focusing trainer. Ze is gespecialiseerd in het begeleiding van mensen met stressklachten en herstel burnout. Hiernaast ziet ze veel gevoelige mensen die diepgaande antwoorden in hunzelf willen vinden.

Je kan haar bereiken via sofiestiers@ylia.be

Ben je zelf op zoek naar een loopbaanbegeleider?

Je hebt recht op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaancheques.
Geef een seintje en we praten er samen over.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.