Als zelfstandige ondernemer kan het soms lastig zijn om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Het is vaak verleidelijk om altijd maar door te blijven werken en jezelf te verliezen in je werk. Het gevaar bestaat dan dat je opgebrand raakt en uiteindelijk niet meer goed kunt functioneren.

Een goede balans tussen werk en privé betekent dat je genoeg tijd en energie hebt voor zowel je carrière als voor ontspanning, familie, vrienden en persoonlijke interesses.

Een goede balans kan helpen om stress te verminderen, je gezondheid te verbeteren en je welzijn te bevorderen. Het zorgt ervoor dat je niet constant overwerkt en uitgeput raakt, maar dat je ook genoeg tijd hebt om te ontspannen en op te laden.


Hoe bereik je een goed evenwicht werk/privé?

Om een goed evenwicht te bereiken, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé, prioriteiten te stellen en tijd te maken voor activiteiten die je gelukkig maken. Het kan ook helpen om regelmatig te evalueren hoe je je tijd besteedt en waar nodig aanpassingen te maken. Bewustzijn van je denkpatronen rond het werk van zelfstandigen is ook een thema.  Vaak hoor ik dat men ervan overtuigd is dat zelfstandigen 24u/24u en 7d/7d moeten werken.  Deze overtuiging zet mensen aan om te blijven doorgaan ook al is het al lang niet meer aangewezen.

Door te streven naar een goede balans werk en privé, kan je een gezonder en gelukkiger leven leiden, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet gaat om perfectie, maar om het vinden van een balans die voor jou werkt.


Wat kan loopbaancoaching voor jou betekenen?

Een loopbaancoach kan je helpen om een goed evenwicht te vinden ook als zelfstandige. Samen met de coach kun je kijken naar je huidige situatie en naar wat je nodig hebt om meer balans te creëren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je duidelijkere grenzen moet stellen tussen werk en privé, dat je beter moet leren plannen of dat je meer moet gaan delegeren.

Daarnaast kan een loopbaancoach je ook helpen om je doelen en prioriteiten op een rijtje te zetten, zodat je meer focus hebt in je werk en daardoor efficiënter kunt werken. Ook kan de coach je helpen om beter om te gaan met stress en om je energie beter te verdelen over je werk en je privéleven.

Kortom, loopbaancoaching kan zelfstandige ondernemers helpen om op lange termijn succesvol en gelukkig te kunnen blijven.

De moeite om te proberen niet?


Deze blog is geschreven door Peggy Poppe. Je kan haar bereiken via peggypoppe

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.