bbb in je job

Photo by bruce mars on Unsplash

Doe jij aan BBB in je loopbaan? Geen BBB zoals in de fitness natuurlijk 🙂

Een tijdje geleden zei een professor tijdens een VDAB forum dat je job van jouw baas is en jouw loopbaan van jezelf. Hiermee wou ze aangeven dat de job, die jij uitoefent niet van jou is en dat je hier dus ook geen eigendom over kan opeisen. Het is een uitspraak die duidelijk helpt om wat meer afstand van je huidige werkinhoud te nemen.

Zeker op het moment dat je bedrijf in reorganisatie gaat of wanneer er intern allerlei functies verschuiven door overname of fusie. Of gewoon om even stil te staan bij jouw levensloopbaan.

Mentale fitness in je loopbaan is dus essentieel. Nadenken en reflecteren over de job, die je vandaag doet, kan je helpen om een beter zicht te krijgen op de professionele keuzes, die je in de toekomst (al dan niet gedwongen door de situatie) wil gaan maken.


Dit keuzeproces is best uitdagend.

Tijdens loopbaancoaching zet ik altijd verschillende oefeningen in om je keuze bewust en stap voor stap helder te krijgen. En daarbij loont het absoluut de moeite om jouw passie en waarden als leidraad te nemen.

Dus start eerst met deze 2 vragen:

  • wat geeft mij dagdagelijks voldoening in mijn huidige (of vorige) job ?
  • welke waarden vind ik belangrijk in mijn leven ?


Ga aan de slag met de BBB oefening

Deze eenvoudige oefening helpt om je keuze duidelijk in beeld te krijgen en je ambities neer te schrijven.

Wat wil jij graag in je toekomstige job ?

  • B = Behouden
  • B = Bannen
  • B = Bekomen

Je kan deze oefening natuurlijk ook inzetten als je op je werk de ruimte neemt of krijgt om in je huidige functie jezelf ook deze 3 vragen te stellen.

Want ook jobcrafting is een manier om het heft in eigen handen te nemen in overleg met je werkgever. Je keuzeproces kan dan focussen op de inhoud van je takenpakket, je werktijden en/of de plek waar je werkt. Denk maar aan hybride werken of deelnemen aan een project of een nieuwe collega mee begeleiden,… De mogelijkheden zijn eindeloos. Er durven voor kiezen is de eerste stap.


Kiezen is een heel individueel proces.

Als ik Ă©Ă©n belangrijke tip hierbij mag meegeven, is het besef dat kiezen een intern & individueel proces is.Het helpt dus zeker om naar buiten te treden met je plannen. Overleg met een collega, waarmee je een nauwe band hebt. Als je kiest voor een nieuwe functie of sector, ga op zoek in je netwerk naar mensen die in een gelijkaardige job of sector werken en neem contact met ze op. Praat over je plannen, vraag naar hoe zij hun job ervaren en wat de voor- en nadelen zijn om in een specifieke sector te werken.

En keer dan terug naar je BBB oefening om knopen door te hakken.

Hiernaast zijn er nog een heleboel andere oefeningen waarmee we aan de slag gaan tijdens de loopbaancoaching om jouw keuzeproces te begeleiden.

Durf knopen doorhakken en ga gezwind voor je professionele dromen.


Deze blog is geschreven door loopbaan en veerkracht coach Virginie Parent.

Je kan haar bereiken via virginieparent@ylia.be

Je kan alvast een gratis kennismaking vragen of een eerste afspraak maken.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.