plezier in je werk

#werkvreugde #werkgeluk #plezierinjewerk #leukejob #droomjob #gelukkigophetwerk #passievoordejob

Alleen al de hashtag #plezierinjewerk heeft 2,9.000 berichten op Instagram 🙈Is plezier in ons werk niet iets wat ieder van ons zoekt, elke dag?


Welke elementen zijn eigenlijk bepalend opdat iemand zijn werk als plezierig ervaart? De dagelijkse gesprekken met onze klanten in het loopbaancentrum tonen ons dat werkplezier voornamelijk door drie factoren beïnvloed wordt.

  1. Geeft je job jou energie?
  2. Ervaar je je werk als zinvol?
  3. En voel je bevrediging aan het einde van je werkdag?

Als je met deze drie vragen aan de slag gaat, kom je al een heel eind ver in de graadmeter van je werkplezier.


Is mijn job bevredigend ?


Hoe bevredigend je werk is, is voor iedereen anders. Want we hebben allemaal andere behoeftes. Deze behoeftes zijn vaak niet duidelijk of uitgesproken op de werkvloer of onder collega’s. Dit zorgt ervoor dat die bepaalde wensen of behoeftes dan ook niet ingevuld raken. Om een langdurig bevredigend effect te ervaren in je job is het dus essentieel om eerst & vooral voor jezelf goed helder te krijgen waar je behoefte aan hebt. Dit zowel fysiek als emotioneel.

Je kan bijvoorbeeld persoonlijke bewegingsruimte noodzakelijk vinden in combinatie met verbondenheid én een grote nood aan zekerheid. Dit lijkt misschien op het eerste zicht wat tegenstrijdig en toch kunnen deze behoeftes heel complementair zijn in een werkomgeving vb. een accountmanager, die veel op de baan is en onderweg naar klanten (=bewegingsruimte), kan het eveneens heel belangrijk vinden om vaste contactmomenten (=zekerheid) met zijn collega’s te hebben (=verbinding) om af te stemmen en te overleggen.

Als coach nemen we tijd om elk van deze behoeftes verder te analyseren en uit te diepen. Want behoeftes ontstaan uit waarden, die je belangrijk vind in het leven én ook in je job. Een waarden- en behoefte analyse is dus een fundamenteel onderdeel in loopbaancoaching. Bovendien werkt het kennen van je eigen behoeftes bevorderlijk voor een goede communicatie.


Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken.

-Mahatma Ghandi-

plezier in je werk

Is mijn job zinvol ?


Wat betekent zinvolheid ? Het is een menselijk verlangen om iets te doen. dat iets betekent voor een ander, waar iets voor staat, een reden van bestaan. Werk draait om meer dan zakelijke succes. Samenwerken aan een bepaald doel geeft je werk betekenis. Het zorgt er ook voor dat je voldoening haalt uit dagdagelijkse taken én je verantwoordelijkheid. Je voelt dat je op één of andere manier bijdraagt aan de maatschappij. En hoe dichter de waarden van een organisatie bij jouw persoonlijke waarden liggen hoe zinvoller je jouw werk zal ervaren.

Hier kijken we tijdens coaching samen naar jouw drijfveren én die van mogelijks toekomstige bedrijven, waar je aan de slag wil gaan. En in hoeverre die kunnen matchen.Geeft mijn job mij energie?


Om voor jezelf op deze vraag een verhelderend antwoord te vinden, is het goed om een oefening te doen waarbij je opzoek gaat naar je energieGEVERS en energieNEMERS.

Onderzoek wijst uit dat de autonomie, die je krijgt om je werk te doen en het vertrouwen, dat je leidinggevende je geeft een positief effect hebben op je energieniveau. Ook de ruimte, die je krijgt voor persoonlijke groei en ontwikkeling stimuleren jou als werknemer om meer te doen dan van je verwacht wordt.

Zoek ook uit of er (sluimerende) energielekken zijn. Want deze lekken brengen grote schade toe aan je mentale en lichamelijke gezondheid.

Zo zie je maar dat #loopbaancoaching zóveel meer is dan jou helpen op zoek te gaan naar een andere job. Het is ontdekken wie je echt bent en waar je voor staat.

Goesting gekregen om aan de slag te gaan met je #werkplezier ?

  • Virginie Parent

    Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent.

    Zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach. Ze heeft ervaring in outplacement en is gespecialiseerd in yoga & mindfulness. Je kan met haar contact opnemen via virginieparent@ylia.be

    plezier in je werk

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.