Heb je weleens het gevoel dat je de enige bent die zoveel voelt, zoveel merkt, of zo diep nadenkt over alles om je heen? Dat het lijkt alsof jouw wereld voller, ingewikkelder of intenser is dan die van anderen? Misschien herken je je in de kenmerken van hoogsensitiviteit.

Als je hoogsensitief bent, neem je meer waar, voel je meer, en draag je soms ook meer mee. Dat kan voelen als een last, maar het is ook een bijzondere kracht. (Net als iemand die een talent heeft voor wiskunde, zonder problemen wiskundige formules oplost). 


Waarom het soms zwaarder voelt

Hoogsensitieve mensen verwerken prikkels en indrukken die anderen nauwelijks opmerken. Je voelt niet alleen je eigen emoties, maar ook de sfeer van een ruimte, de gevoelens van anderen, en de impact van keuzes en acties.

Deze gevoeligheid zorgt ervoor dat je:

  • Sterk reageert op onrecht.
  • Vaak rekening houdt met anderen, soms ten koste van jezelf.
  • Snel overprikkeld raakt in drukke of chaotische situaties.
  • Je soms ‘anders’ voelt, zonder precies te weten waarom.

Misschien heb je het idee dat je gevoelens worden afgewezen of dat je je moet aanpassen om “normaal” te zijn. Maar wat je voelt, is echt. Je bent niet te gevoelig of lastig. Je hebt simpelweg een talent waardoor je anders functioneert dan bij sommige andere mensen in je omgeving.


Je gevoeligheid omarmen als kracht

Hoogsensitiviteit hoeft geen last te zijn. Het is een waardevolle kwaliteit waarmee je diepere verbindingen kunt maken, creatiever kunt denken, en complexe situaties met empathie kunt aanpakken. Het vraagt wel dat je leert omgaan met die gevoeligheid en dat je ruimte maakt voor zelfzorg.

Stil staan bij jezelf is hierin een eerste stap. Stel jezelf vragen als:

  • Wat voel ík? Vaak verwarren hoogsensitieve mensen de emoties van anderen met hun eigen gevoelens.
  • Wat heb ik nodig? Neem je eigen behoeften serieus, zonder schuldgevoel.
  • Hoe kan ik mijn gevoeligheid gebruiken? Het gaat erom dat je jouw talent leert inzetten op een manier die voor jou werkt.

Samen aan de slag

Bij loopbaanbegeleiding kijken we samen naar wie je bent en hoe hoogsensitiviteit voor jou werkt. Welke aspecten helpen je vooruit? Welke uitdagingen ervaar je, bijvoorbeeld in je werk? We zoeken samen naar manieren om jouw gevoeligheid in te zetten als kracht, zodat je je niet langer belemmerd voelt.

Hoogsensitiviteit is geen obstakel, maar een waardevol deel van wie je bent. Het is tijd om dat te omarmen. Tijdens loopbaanbegeleiding kunnen we kijken hoe je dit kan inzetten in je werk en werkomgeving als een kracht.


Sofie Stiers


Deze informatie wordt met je gedeeld door Sofie Stiers.

Wie is Sofie: Ze is de oprichter/coördinator van het loopbaancentrum. Sofie is van 2009 fulltime zelfstandige en werkt als loopbaancoach, psychotherapeute en focusing trainer.

Wil je hierover meer weten?
Je kan haar bereiken via sofiestiers@ylia.be
Tijdens een kennismakingsgesprek kan je ook aftoetsen of loopbaanbegeleiding past bij jouw loopbaanvraag.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.