mentaal energiek

Een gezonde geest in een gezond lichaam – Juvenalis

Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn, is wat je doet.

Wil jij mentaal veerkrachtiger en wendbaarder worden ? Ga aan de slag


6 praktische tips:

op weg naar mentaal energiek


1. Optimisme


Pipi Langkous blijft voor mij de “koningin van het optimisme”.

De positieve, onbevangen manier waarmee zij in het leven staat, is tot op vandaag mijn inspiratiebron.

Haar favoriete spreuk “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik zal het wel kunnen” toont dat veel, zo niet alles, mogelijk is. Geloof dus dat je het kunt en je bent al halverwege op je pad richting meer energie en veerkracht.Daag jezelf uit om te leren omdenken. Zoek in elke tegenvaller of negatieve gebeurtenis naar één lichtpuntje. Want voor elke deur die sluit, gaat er een andere deur open. Zie de positieve dingen in je leven. Hierdoor voel je je lichter in het leven staan, ervaar je minder stress en heb je meer plezier, ook in je werk.


2. Gezonde levensstijl


Zorg voor je lichaam. Het is de enige plek, die je hebt om in te wonen.

Jim Rohn

Over gezonde voeding wordt veel gezegd en geschreven. Leg de focus op regelmaat en balans: alles met mate 😉 Kijk welke kleine dingen je kan aanpassen in je dagelijkse eet- en beweeggewoontes: vaker de trap nemen, een extra stuk fruit én voldoende water drinken.

Wat je eet, hoeveel rust je neemt op een dag, je aantal uren slaap ’s nachts en je hoeveelheid dagelijkse beweging bepalen je gemoedstoestand en dus ook je veerkracht om in moeilijke situaties recht te krabbelen. Laat het net die moeilijke momenten zijn waarop we vaak alle goede intenties laten varen. Weet dat gezonde voeding bijdraagt aan je herstel van energie. En vind je het lastig alleen, schakel hulp in van een vriend(in), partner én voedingsdeskundige of je dokter.

Zoek de natuur op. (Zon)licht en een groene omgeving doen je ontspannen en laden je batterijen op. Ga dagelijks naar buiten en haal bewust adem. Leer mindful wandelen.


3. Kleine Gelukjes


Maak een lijst van alle (niet-materiële) dingen waar je gelukkig van wordt. De lijst van kleine gelukjes: een regenboog, de zon door de wolken, de glimlach op iemands gezicht, een regendruppel op je autoraam, je kwispelende hond, een klaproos in het veld, een boertje van je baby,…..

Wat ongelooflijk krachtig werkt, is het aanleggen van een dankbaarheidsboekje of via een app. Hier noteer je voor jezelf elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Ik verzeker je dat als je dit 21 dagen volhoudt, je mindset groeit in dankbaarheid en je steeds beter je kleine gelukskes ontdekt. Geniet er van.


4. Zorg voor jezelf


Heb je het gevoel te weinig tijd te hebben om voor jezelf te zorgen ? Onderzoek je tijdverspillers. Hoe lang spendeer je op social media ? Word je nu oprecht zoveel rustiger van een half uur lang door posts te scrollen van andermans ervaringen ? In de plaats van schrik te hebben dingen te missen (FOMO : Fear of Missing Out) ga erop uit en beleef de dingen zelf. Focus op de belangrijke dingen waar je wél tijd voor hebt, eerder dan de zaken waar je geen tijd voor (lijkt) te hebben.

Zoek jezelf een plek binnen of buitenshuis waar je ongestoord alleen kan zijn. Al is het maar om 10min een ademhalingsoefening te doen. En zoek die plek regelmatig (lees: inplannen) op.

Durf keuzes maken en wees af en toe eens gezond egoïstisch. Want zorgen voor jezelf is zorgen voor anderen.


5. Omring je goed


En dat brengt ons meteen bij punt 5: laat je omringen door mensen die je energie géven, een glimlach op je snoet toveren, je doen proeven van het leven én oprecht naar je luisteren, ook in moeilijke momenten. Positieve mensen geven positieve energie.Zoek regelmatig contact met familie én vrienden, haal de banden aan met een goeie vriend(in) waar je al even niets meer van hoorde. Breng een onverwachts bezoekje of laat een kaartje of een mooie ruiker bloemen leveren bij iemand, die je dierbaar is of geholpen heeft met iets.

Ervaar je een verstoorde relatie met je collega of leidinggevende ? Laat het ons weten. Als #loopbaancoach gaan we samen op zoek hoe dit contact hersteld of verbeterd kan worden of er andere acties nodig blijken. Ook coaching is je goed laten omringen om je mentale weerbaarheid te versterken en energielekken bloot te leggen.


6. Durf Doelen stellen


Richting geven aan je leven doe je door doelen te stellen. Want elk doel dat je realiseert, hoe klein ook, geeft je een instant energieboost. Je wordt er bovendien blij van én het geeft je voldoening. Je voelt je waardevol.


Het enige wat tussen jou en je doelen staat, is alles wat je jezelf vertelt dat je niet kan.


Denk aan Pipi Langkous !

Deel je doelen op in stappen en neem ruim de tijd voor elke stap. En doe niet alles alleen – zoek één of meerdere “partners in crime” – gelijkgestemde, optimistische mensen. Wees ook creatief met manieren om jezelf te belonen: zoek kleine dingen die je leuk vindt om tussendoor te doen. Check je dankbaarheidsdagboek :-))

Blijf er aandachtig voor dat je jouw dag niet te strak plant want dat geeft weer stress en het gevoel dat je geen ademruimte meer hebt.

Heb je de neiging dingen uit te stellen, pas dan de 10min. regel toe. Concreet spreek je met jezelf af dat je 10 minuten aan je taak of doel werkt. Als je na de 10 minuten nog steeds geen sparkle voelt, laat je de taak voor wat ze is en doe je iets anders. Het voordeel van deze regel is dat je dus wel ál 10 minuten met je doel bent bezig geweest en voor je het goed en wel beseft is er een half uur of langer voorbij 😉 Dubbele winst toch ?!

Ga ook op werkvlak je doelen helder krijgen. Zo voed je jouw mentale veerkracht.


Aan de slag ?


Wil je met één of meerdere van bovenstaande tips uitgebreid aan de slag en mentaal energiek worden? Of loop je tegen weerstand aan ?

Neem dan contact met me op. Als veerkracht én loopbaancoach combineer ik methodes die beide thema’s uitdiepen en werken we richting jouw persoonlijke toolbox richting meer veerkracht en bevlogenheid.

Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent.

Zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach. Ze heeft ervaring in outplacement en is gespecialiseerd in yoga & mindfulness. Je kan met haar contact opnemen via virginieparent@ylia.be.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


1 reactie

Op weg naar meer veerkracht. - Loopbaancentrum ylia · 9 december 2021 op 06:24

[…] blijf in beweging en mentaal energiek […]

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.