veranderingen

De enige zekerheid in het leven is dat alles altijd in verandering is.

Kijk rond je in de natuur en zie hoe de komst van de lente de wereld doet ontluiken.

Zo gaat dit ook op het werk en de organisatie waar je aan de slag bent. Start-ups lopen op onbekende paden, solide bedrijven doen aan reorganisatie of je job wordt vervangen door een nieuwe functie of deels gedigitaliseerd.


Verandering is positief

Verandering is van alle tijden en vind je overal én in elke organisatie. Toch zijn deze wijzigingen niet altijd vanzelfsprekend, roepen ze vele vragen op en brengen ze vaak spanning met zich mee.

Mensen, die makkelijker omgaan met verandering, kiezen ervoor om de verandering te zien als een logisch gevolg van het leven. Ze leven bij de gedachte dat in het leven verandering de enige constante is. Ze kiezen er dus ook voor om de kansen te zien, die verandering bieden en deze concreet aan te pakken.

Zij zien verandering dus niet als iets dat alleen maar slachtoffers veroorzaakt. Ze blijven bijgevolg ook niet hangen in uitspraken als “vroeger was het allemaal veel beter”.


Hoe kan je het beste uit verandering halen voor jezelf ?

  1. Erken de verandering
  2. Steek je kop niet in het zand
  3. Onderzoek wat je voelt bij de verandering
  4. Maak een balans op en blijf realistisch
  5. Verandering = Een kans

Erken de verandering en steek je kop niet in het zand

Hoe pittig of hoe klein de verandering(en) op het werk ook zijn, ga op onderzoek. Durf vragen te stellen bij én over de geplande wijziging(en): ga hierbij de confrontatie niet uit de weg. Accepteer dat er iets gaat veranderen én ga erover in gesprek: met je directe of nieuwe collega’s, je leidinggevende, je HR verantwoordelijke, ….. Zorg dat die nieuwe job je leven niet op z’n kop zet. Communicatie is de sleutel hier.


Onderzoek wat je voelt bij de verandering


Focus op je gevoelens

Verandering gaat bijna altijd gepaard met weerstand. Dat is heel logisch aangezien verandering een gevoel van controleverlies en/of onzekerheid kan veroorzaken. Belangrijk is dat je voor jezelf nagaat waar jouw weerstand precies vandaan komt of wat de oorzaak is. En ga kijken wat je nodig hebt om hiermee om te gaan. Hier kan de hulp van een professioneel loopbaancoach heel ondersteunend werken.


Maak een realistische balans op

Denk goed na over wat jij belangrijk vindt in je job: de jobinhoud, fijne collega’s, de bereikbaarheid, de ontwikkelingsmogelijkheden, verantwoordelijkheid,…. Jouw waarden zijn hierbij je richtlijn en graadmeter om te beslissen of je mee de verandering instapt of net niet. Weet dat deze waarden doorheen de jaren kunnen veranderen én ook deze van de organisatie, waar je werkt. Dus stem tijdig en goed af of deze nog gelijk lopen.

Weet ook dat je stress zal ervaren bij de verandering én dat is helemaal oké. Want deze stress zal ervoor zorgen dat je de situatie ook aan zal pakken. Door een stuk uit je comfortzone te stappen, kan je de verandering mee tot een succes maken en dat voedt je doorzettingsvermogen én zelfvertrouwen.


Change-Chance

Weet dat elke verandering een kans is

Het onbekende, iets nieuws,… Voor velen onder ons blijft het iets engs hebben. Toch ligt in elke verandering de kans om te groeien, bij te leren en nieuwe talenten bij jezelf te ontdekken. Je leert hierdoor ook met andere ogen naar je (werk)omgeving te kijken en ziet hierdoor vaak andere opportuniteiten. Verandering van spijs doet eten, toch ?

Als loopbaancoach loodsen we je graag mee doorheen persoonlijke of professionele veranderingstrajecten.


Wil je hierover meer weten?
Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent.

Zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach. Ze heeft ervaring in outplacement en is gespecialiseerd in yoga & mindfulness. Je kan met haar contact opnemen via virginieparent@ylia.be.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.