speel goed tijd

Gisteren ruimde een vriendin van mij haar zolder op:  kinderspeelgoed. Ik was hiervan getuige en het bracht me tot de volgende mijmering.


Kindertijd: stimuleren met speelgoed

Vanaf het eerste begin proberen wij onze kinderen, dan nog baby’s, te stimuleren door middel van speelgoed.  Dit bestaat in verschillende varianten: doe-speelgoed, ervarings-speelgoed, boeken, bewegings-speelgoed, …  De bedoeling is o.a. de interesse, motoriek, beweging, sociale ontwikkeling, …. te stimuleren. Kinderen ontdekken op die manier hun wereld.

Op school wordt dit in de kleuterklas nog wel aangeboden maar toch al wat meer richting gegeven met een uitgesproken doel.  Vanaf dan wordt het speelgoed een hobby genoemd. Hobby’s heb je als je vrije tijd hebt, dus niet meer op school en thuis vaak ook niet meer.


Afgebakende terreinen: hoe krijg ik dit in evenwicht?

Stilaan bewegen we dan naar een leven waarin je afgebakende terreinen hebt: huishouden en gezin, werk … en als het goed is:  hobby’s

En hier begint vaak het volgende probleem:  hoe krijg je hier nog evenwicht in?  De druk wordt alsmaar groter, tijdsgevoel alsmaar enger en … het eerste wat verdwijnt zijn … de hobby’s.  Waarbij de wereld verkleint naar enkel huishouden en gezin en werk. Sommigen slagen er nog in om hier een welverdiende vakantie en/of citytrip in te persen en komen dan afgepeigerd thuis.

Het valt mij telkens opnieuw op hoe de wereld van mensen opnieuw opengaat als je dit veld terug opentrekt met een veelheid aan mogelijkheden en op ontdekkingstocht gaat met open blik.  Het hele systeem eventjes stillegt en met nieuwsgierige blik gaat zoeken naar een stukje “speelgoed”.


Denkoefening

Een leuke oefening vind ikzelf is deze waar je op zoek gaat naar de algemene deler tussen vakantie en werk.  Wat zit er in beide?  Hoe kan je een stukje vakantie in je dagdagelijkse dag beleven.

Enkele voorbeelden? op de fiets naar je werk, bij een kopje koffie, 10 minuten lezen in je boek, en deze momenten bewust beleven alsof je op vakantie bent. 

Opnieuw leren luisteren naar je favoriete muziek. Ik sta er versteld wat dat teweeg brengt bij mensen als ze hier terug aandacht aan geven.

Kortom, ik denk dat het bewust zoeken naar “speelgoed” in ons dagdagelijkse leven onder welke vorm of kleur dan ook een wereld van verschil kan maken in ons goed voelen op het werk.  Het bevordert zeker onze werkgoesting als we ook wat mogen spelen op de werkvloer.

Veel speelplezier.

Deze blog is geschreven door Peggy Poppe.
Ze is psychotherapeute, geeft les in oa loopbaancoaching en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.