Het is nog steeds, mijns inziens, niet volledig duidelijk voor velen dat loopbaancheques ingezet kunnen worden voor een veelheid van thema’s allemaal loopbaan gerelateerd.  De meeste mensen kennen het bestaan van een loopbaancheque als het gaat over verandering van werk maar weten niet dat je deze ook kan aanvragen voor bv. Stress gerelateerde vragen, op scharniermomenten in je leven die een impact hebben op je loopbaan, …


De 60+’ers, bij uitbreiding 55+’ers.

Ik merk dat ik vaak een loopbaanvraag krijg bij scharniermomenten in het leven van de betrokken.  Zo bv. Bij het krijgen van je eerste kind waar veel nieuwe ouders uit balans gaan en een nieuw evenwicht zoeken tussen de veranderde privé situatie en de werkvloer.  Een doelgroep die volgens mij uit ook de picture is als het gaat over de mogelijkheid tot het inzetten van loopbaancheques voor loopbaan coaching zijn de 60+’ers, bij uitbreiding 55+’ers.

Ik hoor vaak de bedenking maken “dat is niets meer voor mij”, “ik kijk uit naar mijn pensioen en tel de dagen af”. 

Dat vind ik jammer.

Als het gaat over die leeftijdsgroep dan valt mij op dat zij, in de media, zelden of nooit voorgesteld worden als werkenden. Er is echter een ruime groep van deze mensen nog aan het werk, velen onder hen ook nog met veel goesting. 

Sommigen willen nog helemaal niet met pensioen. Misschien wel een beetje afbouwen of een andere uurregeling.  Of de zorg van ouders neemt een hele hap uit je tijdsbesteding en hoe hou je je daarbij recht ?

En laat dat nu allemaal onderwerpen zijn waarmee je bij een loopbaancoach terecht kan.


Flexi jobs

En dan de flexi jobs?  Wanneer heb je hier recht op en hoe kunnen deze worden ingevuld op een deugddoende manier.

Ook zelfstandigen zijn niet voldoende op de hoogte van de mogelijkheid tot het gebruik van loopbaancheques.  Jammer toch ?

Werk-privé balans is een thema dat meer en meer aan de orde is en waar vele werkenden mee te maken krijgen; tijdens scharniermomenten, veranderingen op de werkvloer, stress impact, ….

Ik zou het fijn vinden als meer mensen op de hoogte waren dat de mogelijkheid bestaat om dit thema aan te pakken met het gebruik van een loopbaancheque om met meer goesting en minder stress op de werkvloer te functioneren.


Deze blog is geschreven door Peggy Poppe. Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.