Wat kan je doen als je een te hoge werkdruk ervaart ? En hoe uit die werkdruk zich bij jou ?



Stress is aanwezig in elk bedrijf. Het manifesteert zich alleen niet overal op dezelfde manier.

Positieve stress heeft een gunstig effect op je gezondheid, jouw motivatie, je prestaties en jouw emotioneel welzijn. Deze vorm van stress produceert positieve gevoelens zoals opwinding, zinvolheid, tevredenheid en geluk. Het kan bijvoorbeeld positieve spanning zijn. Omdat je weet dat je een deadline gaat halen op het werk. Of dat je een nieuwe recordtijd gaat lopen tijdens een sportwedstrijd.

Als de eisen die gesteld worden aan jou, als medewerker echter groter zijn dan jouw vermogen om eraan te kunnen voldoen, ontstaat er negatieve, werkgerelateerde stress.

Als er geen evenwicht is tussen wat er van je verwacht wordt op je werk en wat jij kan bieden, verhoogt de kans reëel op werkstress.


Taken & Middelen

Het kan hier concreet gaan om taken, die niet in lijn zijn met jouw competenties of kennis. Of het zijn deadlines, die niet in lijn zijn met de middelen of hulp, die je krijgt in het uitvoeren van je job.

Ook bijvoorbeeld de keuzestress tussen thuiswerk en werken op locatie. Als hier geen duidelijke afspraken over gemaakt worden én heldere verwachtingen geformuleerd worden van leidinggevenden hierover, kan het stress gevoel snel en langdurig verhogen.

Hoe wordt er over veranderingen gecommuniceerd in de organisatie waar je aan de slag bent ? Weet jij zelf voldoende duidelijk wat de impact van jouw rol/job is op je klanten en/of bedrijf, waarvoor je werkt ? Dit zijn eveneens factoren, die jouw mentale welzijn op het werk sterk kunnen beïnvloeden.


Helpende collega’s ?

Een blijvend gebrek aan ondersteuning door je collega’s of je management (blijkt uit onderzoek) kan een belangrijke reden zijn waardoor jij je job als stressvol ervaart.

Daarnaast is het heel helpend als je voor jezelf helder hebt wat jouw energiegevers en -nemers zijn op het werk. In loopbaancoaching besteed ik hier veel aandacht aan.

Een energielek is het gevoel ervaren dat datgene wat je graag doet plots alle energie wegneemt. Dit is mentaal heel belastend en geeft stress, angst en onzekerheid.
Terwijl doen wat je graag doet én goed kan, energie én zelfvertrouwen geeft.


Helpende omgeving ?

Dit werkt echter enkel in de juiste context; het is te zeggen een omgeving, die jouw talenten ondersteunt. Vaak verliezen we dit belangrijk aspect uit het oog in onze professionele keuzes, die we maken.

De omgeving waarin je werkt en de mensen waarmee je werkt hebben een grote invloed op jouw energie. Ook de taken, die je dagelijks doet, nemen OF vergen energie van je.

Wil je concrete tools om werkstress te verlagen en je werk “werkbaarder” te maken zodat jij “wendbaarder” wordt ? En dus met meer energie én plezier in je job staat ?


Ontdek !

Ervaar jij werkstress? Schrijf je in voor onze komende webinar op 25/04/23 om 20u via deze weg.


Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent: zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach (ikv stress & burn-out) en gespecialiseerd in yoga en mindfulness.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.