1 september komt terug in zicht en het overgrote deel van de leerkrachten gaat terug aan de slag. Toch blijft de balans in die sector kampen met een pijnlijk onevenwicht: 10.000 openstaande vacatures die niet ingevuld geraken.

Leraar zijn of worden biedt dus mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Heb jij het ambt al eens overwogen?

Lesgeven is meer dan leerstof geven. Het is het beste van jezelf geven om het beste uit je leerlingen te halen. Je vakkennis en je expertise delen met de experts van morgen. Je leerlingen uitdagen en door hen uitgedaagd worden, zodat zij straks sterk staan en positief omgaan met wat ze op hun bord krijgen. En het is kansen geven en blijven geven. Lesgeven is samen de toekomst vormgeven.


Maar wat zit er in als return voor jou?

Voldoening

Je ziet je leerlingen groeien. Ze worden elk schooljaar een paar centimeter groter maar vooral slimmer, enthousiaster, zelfzekerder, socialer, kritischer of vaardiger. En dat laatste is volledig – of toch voor een belangrijk deel – dankzij jou.


Flexibiliteit en vrijheid

Je geeft les via een vooraf vastgelegd uurrooster, maakt deel uit van klassenraden en werkgroepen. De rest van je job plan je flexibel in: denk aan lessen voorbereiden, samenwerken met collega’s of taken verbeteren. Dat betekent dat je deels de vrijheid hebt om zelf te bepalen wanneer je werkt en wanneer je vrije tijd hebt.


Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Een interessant loon, een internetvergoeding, terugbetaling van je woon-werkverkeer met het openbaar vervoer of een fietsvergoeding. En verschillende vakantieperiodes per jaar, om er al een paar te noemen. Als je vastbenoemd bent, komen daar nog extra voordelen bij, zoals werkzekerheid en een overheidspensioen. Niet slecht toch?

Verder is het aan te raden om eens met leerkrachten uit je omgeving te babbelen. Hoe ervaren zij dit? Hebben ze nog nuttige tips?

Aan de slag

Als je de knoop voor jezelf hebt doorgehakt, begint het voorbereidende werk. Wat kan je doen om leraar te worden? Moet je nog een (bijkomende) opleiding volgen? En welke dan? Of misschien kan je wel zo uit je huidige job in de klas stappen.

Om leraar te worden kan je een educatief graduaat, een educatieve bachelor of een educatieve master volgen.

Geen idee waar je moet starten? Onderstaande link brengt je naar de tool die jou binnen de 5 minuten de weg naar de juiste opleiding wijst.

www.vlaanderen.be/lesgeven-is-alles-geven/zo-word-je-leraar/vind-de-opleiding-voor-jou


Vrijstellingen in het hoger onderwijs

Een eerder behaald diploma of praktijkervaring levert je onder bepaalde voorwaarden vrijstellingen in het hoger onderwijs op.

Een vrijstelling betekent dat je geen examen moet afleggen over een bepaald opleidingsonderdeel of een deel ervan.

Je kan een vrijstelling aanvragen op basis van eerdere studies, waarvan je bijvoorbeeld een diploma, getuigschrift of attest kan voorleggen of door praktijkervaring.



Lesgeven en leren combineren

Zij-instromers hebben heel wat mogelijkheden om de lerarenopleiding te combineren met ervaring opdoen voor de klas.

Heb je al een bachelor- of masterdiploma of relevante beroepservaring in een bepaald vak, dan kan je lesgeven via een leraar-in-opleidingtraject (LIO). Terwijl je zelf les volgt via avond-, weekend- of afstandsonderwijs.

En in bepaalde gevallen is je praktijkervaring jouw sleutel tot de klas.


Solliciteren

Kriebelt het om voor de klas te staan? Waarom zou je nog wachten? Duizenden leerlingen en collega’s kijken met open armen uit naar je komst.  

Er zijn heel wat openstaande vacatures waar je meteen voor kan solliciteren. Wij lijsten ter afronding nog 5 concrete wegen voor je op:

1. Via de school

Je kan rechtstreeks contact opnemen met de scholen, schoolbesturen, scholengroepen of onderwijsnetten die je voorkeur wegdragen. Stuur je brief en CV op per e-mail of ga ze persoonlijk afgeven. Je vindt de contactgegevens terug via www.onderwijsaanbod.be.

Soms volstaat 1 mail, brief of telefoontje niet. Laat gerust nog een tweede keer van je horen na enkele maanden.

2. Via de vdab

Op de leerkrachtendatabank van de vdab kan je je cv publiceren. Scholen zoeken in deze databank naar een geschikte kandidaat volgens regio en vak. Ze plaatsen hier ook vacatures die automatisch belanden bij alle kandidaten die in aanmerking komen. Je kan er uiteraard ook het overzicht van alle onderwijsvacatures raadplegen.

3. Via het onderwijsnet

Sommige onderwijsnetten hebben een eigen online vacature- of sollicitantendatabank.

4. Publiceer je cv in de lerarendatabank

Het Vlaamse onderwijs heeft een lerarendatabank waar je jezelf kan registreren. Je vind er ook alle info over starten in het onderwijs via de rechtstreekse link Onderwijs.vlaanderen.be.

De Lerarendatabank vind je hier:

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/onderwijspersoneel/van-basis-tot-volwassenenonderwijs/info-voor-starters/een-job-vinden/leerkrachtendatabank

5. Stap in het lerarenplatform

Het lerarenplatform heeft als doel jonge leerkrachten een beter loopbaanperspectief te bieden. Het geeft startende en tijdelijke leerkrachten meer werkzekerheid binnen het lerarenplatform.

Wie in het lerarenplatform stapt, heeft werkzekerheid vanaf 1 september tot het einde van het schooljaar.

In het schooljaar 2018-2019 startte het pilootproject ‘lerarenplatform’.

Het lerarenplatform isverlengd tot schooljaar 2023-2024. Er is plaats voor 1621 leerkrachten basisonderwijs die een tijdelijke aanstelling krijgen vanaf 1 september tot het einde van het schooljaar.

Bijna alle scholen nemen deel aan het lerarenplatform.

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/onderwijspersoneel/van-basis-tot-volwassenenonderwijs/info-voor-starters/een-job-vinden/lerarenplatform-basisonderwijs


Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.

Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.