# solliciteren

De zomer kan zowel voordelen als nadelen hebben als het gaat om het zoeken naar een baan. Het is tijdens jouw zoektocht naar een job belangrijk om gedurende de zomermaanden jouw zoekacties te blijven volhouden. Je kan jouw inspanningen blijven uitbreiden met het (her)inschrijven bij interim-bureaus, het verzamelen van online vacaturesplatforms en het actieve netwerken met mensen binnen jouw zoekterrein. Daarnaast zijn er nog andere pro’s en contra’s. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:
.

Voordelen:

  1. Vacatures: sommige sectoren, zoals toerisme, horeca en zomerkampen, hebben in de maanden meer vacatures. Als je zoekt naar werk in deze branches, kan de zomer een voordelige tijd zijn om aanbod te vinden.
  2. Minder concurrentie: veel mensen associëren de zomer met vakantie en ontspanning, dus er kan minder concurrentie zijn bij het solliciteren naar banen. Dit kan jouw kansen vergroten om te vallen door werkgevers.
  3. Informele netwerkmogelijkheden: de zomer kan een tijd zijn waarin er meer informele netwerkevenementen plaatsvinden, zoals barbecues, strandfeestjes of sportactiviteiten. Dit biedt je mogelijkheden om nieuwe contacten te leggen en professionals in een informele context ontmoeten.

Nadelen:

  1. Vertraagde wervingsprocessen: in sommige gevallen kunnen wervingsprocessen tijdens de zomermaanden trager verlopen vanwege vakanties van HR-personeel of andere betrokken partijen. Dit kan resulteren in een langere wachttijd tussen sollicitaties en mogelijke aanwervingen.
  2. Beperkt aanbod: afhankelijk van de sector en het type baan waarin je geïnteresseerd bent, kan het zijn dat er in de zomer minder vacatures beschikbaar zijn. Sommige organisaties nemen bijvoorbeeld een pauze in hun wervingsactiviteiten tijdens de vakantieperiode.
  3. Concurrentie van studenten: tijdens de zomermaanden zijn veel studenten op zoek naar tijdelijk werk om een centje bij te verdienen. Dit kan de concurrentie vergroten, vooral voor jobs die populair zijn onder studenten, zoals in de horeca en winkels.
    .

Over het algemeen kan de zomer een periode zijn om een ​​baan te zoeken, maar het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van de sector en het soort werk dat je zoekt. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van vacatures, blijf actief solliciteren en maak gebruik van netwerkmogelijkheden.
.

Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.

Wil je graag horen spreken?
Dat kan. Sofie verzorgt een webinar in onze webinarreeks: Bouwstenen naar plezier in je werk: https://plezierinjewerk.be/loopbaanbouwstenen/

Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.