1. Begrijp het belang van effectieve communicatie met leidinggevenden

Effectieve communicatie is niet alleen het waardevol qua informatie, maar je bouwt er ook een sterke werkrelatie mee op. Stel je voor dat je een nieuwe voorstel/idee lanceert aan je leidinggevende om de efficiëntie van een project te verbeteren. Door duidelijk en vertrouwd te communiceren, leg je niet alleen je ideeën uit, maar benadruk je ook jouw betrokkenheid bij het succes van het team.


2. Structuur brengen aan jouw gedachten: voorbereiding is key

Stel je voor dat je een feedbackgesprek hebt met je leidinggevende. Ga hier niet onvoorbereid naartoe. Maak vooraf aantekeningen over de belangrijkste punten die je wilt bespreken: prestaties, doelstellingen en mogelijke groeikansen. Dit helpt je tijdens het gesprek op de juiste koers te blijven en je gedachten helder te presenteren.

Je kan ook mapping gebruiken: neem een blad papier en noteer het hoofdidee in het midden van de pagina en breid het uit met subonderwerpen, waardoor je een gestructureerde weergave hebt van jouw ideeën.


3. Het uiten van jouw wensen en grenzen: oefeningen in zelfexpressie

Stel je voor dat je je leidinggevende wilt benaderen voor meer flexibiliteit in werkdagen vanwege persoonlijke omstandigheden. Blijf steeds kalm en realistisch. Luister ook naar wat de werkgever hierover te vertellen heeft en hoe hij/zij dit haalbaar ziet in het grotere geheel. Uiteraard wil jouw leidinggevende dat je gelukkig in je vel zit op jouw job omdat je daardoor beter presteert. Het moet dus een win-win situatie worden waarbij je beide invalshoeken dient te bekijken.

Oefen dit gesprek als rollenspel met een vriend, collega of jobcoach en oefen op het verwoorden van jouw behoeften op een assertieve maar respectvolle manier.


4. Verminderen van angst voor gesprekken: positieve mindset en ademhalingstechnieken

Er zijn genoeg mensen die een grote angst hebben om een gesprek te voeren met hun leidinggevenden. Ze hebben die skills niet kunnen opbouwen, ze hebben hier eerder al negatieve ervaringen mee of ze stellen zich op voorhand al doemscenario’s voor wat hun angst enkel nog maar vergroot.

Belangrijk voor deze mensen is om vooraf aan een moeilijk gesprek met je leidinggevende verschillende positieve affirmaties te herhalen zoals “Ik ben goed voorbereid en in staat om mijn vraag duidelijk te maken.” Combineer dit met rustige ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en innerlijke kracht of zelfzekerheid te vergroten.


5. Het belang van actief luisteren: een tweerichtingsgesprek opbouwen

Stel je voor dat je in een brainstormsessie zit met je leidinggevende en andere teamleden. Luister actief naar de ideeën van anderen, stel vragen en toon betrokkenheid door aanvullende suggesties te doen. Zo bouw je een positieve interactie op en versterk je de band met je leidinggevende. Hoe meer je deelneemt aan dergelijke gesprekken, des te meer je kan oefenen in empathisch luisteren, medewerking uit betrokkenheid en stilstaan bij de verschillende meningen die allemaal hun eigen oorsprong hebben.


6. Het opbouwen van zelfverzekerdheid: een lopend proces

Blijf jezelf ontwikkelen door bijvoorbeeld deel te nemen aan communicatieworkshops of het volgen van online cursussen. Oefen regelmatig zelfexpressie in verschillende contexten, zoals teamvergaderingen en individuele gesprekken, om je vertrouwelijkheid in communicatie te versterken.

Effectieve communicatie met leidinggevenden is cruciaal voor professioneel succes. Een goede voorbereiding, zelfexpressieoefeningen, positieve affirmaties en ademhalingstechnieken zijn tips voor acties die angst voor gesprekken verminderen. Actief luisteren bouwt dan weer tweerichtingsverkeer op, terwijl jouw verdere communicatie skills versterkt worden. Met deze praktische tips wordt de communicatie met leidinggevende duurzamer, waardoor een positieve en open werkrelatie verder kan ontwikkelen.


Deze blog over communicatie is geschreven door Sofie Vervloet.

Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.