Wist je dat je ook als zelfstandige recht hebt op loopbaancheques via VDAB ? Op dit ogenblik betaal je hiervoor 80 euro en krijg je 7 coaching sessies die meestal onderverdeeld worden in sessies van een uur..

Je hebt hier recht op vanaf 7 jaar werkervaring, als zelfstandige en/of als werknemer.

Veel zelfstandigen gaan ervan uit dat ze geen recht hebben op loopbaancheques en ontzeggen zich hiermee de kans op ondersteuning op de eigen werkvloer.


Het werkveld van de zelfstandige is uitdagend

Dat is niet de juiste visie, immers, als zelfstandige kom je ook belangrijke, al dan niet gekende, thema’s en/of struikelblokken tegen in jouw werkveld.

Het lijkt mij eveneens aangewezen om hiervan gebruik te maken vanaf het ogenblik dat je beslist om, soms na een korte of lange loopbaan als werknemer, de overstap te maken naar een zelfstandig statuut. Immers, wij hebben de neiging om op dezelfde manier om te gaan met onze talenten in verschillende contexten.  Dit heeft een impact op onze manier van omgaan met stress, communicatie, …

En dan spreek ik nog niet van de (voor)oordelen en overtuigingen die jijzelf en/of je omgeving heeft als het gaat over het statuut van zelfstandige.

De bovenvermelde thema’s zijn thema’s die in alle omgevingen van toepassingen zijn en zich vaak herhalen en blijven herhalen, onafgezien van de context, op een destructieve en zelf ondermijnende manier.


Hoe kan loopbaancoaching bijdragen?

In een loopbaancoaching traject kan je dus, eveneens als zelfstandige, hiermee aan de slag samen met je loopbaancoach.

Het specifieke veld van zelfstandige en de uitdagingen die hierbij horen worden eveneens in kaart gebracht omdat de loopbaancoach werkt vanuit een realistisch kader.

Als zelfstandige ben je werkgever en werknemer tegelijkertijd van jezelf. 
Dat wil zeggen dat je zowel de uitdagingen als de valkuilen van de werkgever als van de werknemer zal tegenkomen.


Een loopbaancoachingtraject zal je duidelijkheid en ondersteuning geven in alle vragen die je daaromtrent tegenkomt.


Op die manier kan je een positieve richting geven aan je loopbaan als zelfstandige en tegelijkertijd ondersteuning krijgen bij het voorkomen van mogelijke gekende valkuilen.


Wil je hierover meer weten?Deze blog is geschreven door Peggy Poppe. Ze is psychotherapeute, geeft les in oa loopbaancoaching en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.beWist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.