Wat is de verbinding tussen werkgoesting en spreekwoorden, bedacht ik mij.

Ik zocht eens op welke werkwoorden er bestaan gerelateerd aan werken.  Hier volgt een kleine opsomming:


  • Werken als een molenpaard
  • Werken als een paard
  • Werken zolang het dag is
  • Wie niet werkt, zal niet eten
  • Er is werk aan de winkel
  • …..

Geef toe, de betekenis van deze geeft niet echt veel moed.  Eerder veel druk, vond ik zelf.

Bij onderzoek, kon ik geen geen enkele uitdrukking, zegswijze of spreekwoord vinden wat mij een gelukkig gevoel gaf als het over werken gaat. Dus ik dacht, dan zal ik er zelf een zoeken.

Waarom is dat zo belangrijk ?  Omdat deze taal in ons geheugen ingebakken zit en op een (on)bewuste manier onze manier van kijken naar het werkveld (en andere levensthema’s) beïnvloedt.  Stel je voor dat je elke dag naar je werk stapt met de bedenking “vandaag moet ik werken als een paard want wie niet werkt, zal niet eten”.  Geef toe, echt vrolijk word je hier niet van.


Nieuw spreekwoord

Ik ging dus op zoek naar een nieuw spreekwoord of een nieuwe zegswijze rond werk.  Ik dacht automatisch aan mieren.  Want als er nu een dier is waarvan wij allen weten dat zij harde werkers zijn en er op die manier voor zorgen dat het hele mierennest te eten krijgt en blijft overleven dan zijn zij het wel.  Niets! Blijkbaar gaat de aandacht voor mieren in onze taal vooral over hun drukke werken en/of over hun detaillisme.

Dus, gezien taal een levend iets is, dacht ik, ik kan ook zelf bepalen op welke manier ik mezelf in taal kan ondersteunen.

Na een tijdje heen en weer denken, ontstond de volgende zin:  ik sta in mijn werkveld als een weide vol bloemen. Ik kan elke dag kiezen welke bloem voor mij symbool staat voor de manier waarop ik mij in mijn job beweeg. Zodat het voor mij zo goed mogelijk voelt.

Vb.: Ik voel mij vandaag, op weg naar het werk, als een gele narcis. En het beeld van een gele narcis maakt mij zelfverzekerd en geeft mij een goed gevoel. Zo voel ik mij in mijn eigen kracht.Vind je je eigen bloemenveld niet ?

Loopbaancoaching kan je hierbij helpen !

Neem contact op, we vinden vast enkele bloemen die bij je passen 😊


Deze blog is geschreven door Peggy Poppe.
Ze is psychotherapeute, geeft les in oa loopbaancoaching en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.