“Ik ben zo afhankelijk van mijn chef. Zij bepaalt eigenlijk hoe m’n werkdag gaat verlopen en ik voel me daar echt niet meer goed bij “
Energielek
Zo begon het kennismakingsgesprek eergisteren met een coachee. Ze zei ook nog dat ze niet zo goed wist of loopbaanbegeleiding eigenlijk wel iets voor haar was “want ze deed haar job nog altijd graag”. Alleen gaf ze duidelijk aan dat het werk haar nu leegzuigt.

Dit is een heel duidelijk teken van een “energielek”: het gevoel ervaren dat datgene wat je graag doet plots alle energie wegneemt. Dit is mentaal heel belastend en geeft stress, angst en onzekerheid.
Is het niet net omgekeerd? 
Doen wat je graag doet én goed kan, geeft energie én zelfvertrouwen. Klopt !

Dit kan echter alleen in de juiste context; het is te zeggen een omgeving, die jouw talenten ondersteunt. Vaak verliezen we dit belangrijk aspect uit het oog in onze professionele keuzes, die we maken. De omgeving waarin je werkt en de mensen waarmee je werkt hebben een grote invloed op jouw energie. Ook de taken, die je dagelijks doen, nemen OF vergen energie van je.


Laders en lekken

Als loopbaancoach doe ik hier creatieve oefeningen rond, zodat je een goed zicht krijgt in je “energielekken” en je “energieladers”.

Als je professioneel in een team werkt met collega’s en een leidinggevende, die je ondersteunen dan ben je op je best. En gelijkwaardigheid is hierbij essentieel. 
Hoe pak je dit best aan als collega en ook als leidinggevende? Opdat een samenwerking energie geeft én gelijkwaardig is ?

  • respect tonen voor ieders talent én sterktes
  • Open en duidelijke communicatie 
  • Verwachtingen helder stellen
  • Samen doelen bepalen 
  • De rol van één ieder concreet vorm geven richting dat doel – dit stimuleert het verantwoordelijkheidsgevoel en persoonlijk leiderschap
  • Tijd nemen om ervaringen te delen
  • Complimenten geven
  • Tonen dat falen oké is, want…. 

“You win some, you learn some” 


Wat soms uit het oog verloren wordt bij een energielek, is de impact die dit heeft op je lichaam.Je ademhaling gaat versnellen, je hartslag stijgt, je spieren verkrampen en je slaappatroon komt in de war. Tijdens loopbaancoaching ga ik ook met dit aspect aan de slag om je te helpen jouw lichaam opnieuw als bondgenoot te zien ipv als saboteur.

Ervaar je moeilijkheden in de communicatie met je leidinggevende ?

Vraagt de samenwerking met een collega veel energie van je ?

Of wil je ontdekken wat jou professioneel energie geeft én neemt ?

Contacteer me en dan gaan we samen op pad, richting jouw plek.

Dit blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent: zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach (ikv stress & burn-out) en gespecialiseerd in yoga en mindfulness.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?3 reacties

Heb jij plezier in je werk? - Loopbaancentrum ylia · 19 augustus 2021 op 07:02

[…] ook uit of er (sluimerende) energielekken zijn. Want deze lekken brengen grote schade toe aan je mentale en lichamelijke […]

Mentaal Energiek - 6 praktische tips - Loopbaancentrum ylia · 30 september 2021 op 07:01

[…] nodig blijken. Ook coaching is je goed laten omringen om je mentale weerbaarheid te versterken en energielekken bloot te […]

Werkstress doseren - Loopbaancentrum ylia Werkstress doseren · 25 april 2023 op 09:43

[…] energielek is het gevoel ervaren dat datgene wat je graag doet plots alle energie wegneemt. Dit is mentaal […]

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.