# Valkuilen

En heb je het gevoel dat deze gewoontes jou in je job niet echt helpen? Dan is het tijd voor loopbaancoaching.Herken je dit?

Stel je extreem hoge eisen aan jezelf in je werk? Of voel je wantrouwen tegenover collega’s? Wil je alles snel snel afgewerkt krijgen? Heb je constant het gevoel achter de tijd én je taken aan te lopen? Wil je door iedereen aardig gevonden worden? Cijfer je daardoor jezelf weg? Ben jij ervan overtuigd dat je je niet aan de regels hoeft te houden? Omdat je (denkt) beter te presteren als een ander? Voel je de angst om taken of verantwoordelijkheden uit handen te geven ? Omdat je denkt dat als jíj het doet, de taak sneller en beter zal gedaan zijn?

Allemaal typische valkuilen op de werkvloer.


Wat is een valkuil?

Eigenlijk is een valkuil de ideale weg naar het leren kennen van je talenten. Hoezo?

Achter elk gedrag, dat je vaak op je werk stelt, schuilt eigenlijk een talent van je. Tijdens langdurige stress word je talent een valkuil.

Een valkuil is een verzameling van belemmerende overtuigingen. Deze passen bij elkaar waarbij je (onbewust) een zeker gedrag stelt. Als een soort verdedigingsmechanisme.

Een voorbeeld: stel dat je in een project samenwerkt met een collega, die heel kritisch is en veel vragen stelt. Als jouw talent empathie is, dan ga je deze collega meer aandacht geven. Je zoekt manieren om te beantwoorden aan zijn of haar kritische vragen. Want je hebt begrip voor de vragen die er zijn.


Wat bij stress?

Als je echter onder langdurige stress komt te staan, kan die kritische collega bij jou een averechts effect creëren. Zeker als de deadline voor je project dichterbij komt. Hierdoor kom je in je valkuil van “pleasen” terecht. Je gaat gigantisch veel tijd verliezen. Je wil die collega tevreden houden ook al is er niet voor alle vragen een antwoord.


Wat is het gevolg?

Hierdoor mis je mogelijks je deadline. Jouw zelfvertrouwen krijgt een gigantische deuk. Op lange termijn leidt dit tot wantrouwen naar die kritische collega toe. En een groeiende afkeer van mensen die “vragen” stellen.Wees je bewust.

Jouw belemmerende overtuigingen kunnen jouw professionele groei dus tegenhouden. Creëer inzicht en zelfkennis over je valkuilen en talenten. Zo leer je beter met uitdagingen omgaan. En zo blijf je jouw sterktes als sterktes inzetten, ook bij hoge stress.

Tijdens loopbaancoaching gebruiken we hiervoor bepaalde technieken en methodes. We leggen jouw vakkuilen bloot. Zo vergroot loopbaancoaching je groeikansen op je werk. En je werkt aan je zelfvertrouwen.


Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent: zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach (ikv stress & burn-out) en gespecialiseerd in yoga en mindfulness.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.