Stressmanagement als zelfstandige: hoe blijf je chill en stressbestendig?

Als zelfstandige is het makkelijk om overspoeld te raken door stress. Deadlines halen, klanten die veel van je vragen, administratie doen en boekhouding bijhouden, … Het hoort er allemaal bij.

Hoe zorg je ervoor dat je niet gestrest raakt en gewoon lekker kan blijven werken?

Hier zijn een paar tips:

1. Plan je dag brein vriendelijk

Een goede planning kan een hoop stress voorkomen. Maak elke ochtend een to-do lijstje en houd je eraan. Noteer bovenaan de belangrijkste taken, zodat je die als eerste afwerkt. Op deze manier houdt je een overzicht van wat je dient te doen en kan dit je helpen een betere planning te maken op weekbasis. Onderzoek ook voor jezelf op welke momenten van de dag je energie en focus hoog zitten. Door op een energie vriendelijke manier je dag te plannen hou je rekening met je ‘piek- en dalmomenten’. Doe tijdens je ‘piek’moment belangrijke focustaken. Zo kan je tijdens je ‘dal’moment zaken afwerken, die minder concentratie en tijd vragen.


2. Pauzeer regelmatig

Het is verleidelijk om door te blijven werken, vooral als je veel te doen hebt én graag doet wat je doet. Neem regelmatig korte pauzes. Maak een wandeling, doe een dansje op je favoriete nummer of drink een kop koffie of thee. Je zal zien dat het wonderen doet voor je concentratie en je humeur.

Laat je verrassen met deze breinbreker 🙂.


3. Oefen de kunst van ‘neen’ zeggen

Je hoeft niet altijd overal ‘ja’ op te zeggen. Te veel hooi op je vork nemen is een recept voor stress. De “sandwich” techniek is een prima recept voor balans en rust.

Hoe werkt dit ? Begin met iets positief, geef je afwijzing duidelijk aan én sluit af met een positieve noot. Stel dat je een aantrekkelijke vraag krijgt van een klant, waarbij je hart meteen een sprong maakt. Alleen heb je nu de tijd niet. Zeg dan “Bedankt dat je mij vraagt voor dit nieuwe project. Ik vind het geweldig dat je aan mij denkt en ik waardeer het vertrouwen. Helaas heb ik op dit moment te veel andere opdrachten om me hiervoor te engageren. Laat ons contact houden zodat we in de toekomst kunnen samenwerken. Als je wil, kan ik je voor nu in contact brengen met een collega van me, die ook goed is in dit soort projecten.”

Wees niet bang om opdrachten af te wijzen als je agenda al vol zit. Je doet beter een paar dingen goed doen dan veel dingen half. En weet dat elke ‘neen’ die je geeft aan een ander, een ‘ja’ is aan jezelf.


4. Verzorg je werkplek, zo verzorg je jezelf.

Een opgeruimde en comfortabele werkplek helpt echt. Zorg voor een comfortabele, ergonomische stoel, een opgeruimd bureau en voldoende licht. Een prettige omgeving maakt het werken een stuk relaxter. Verlucht regelmatig de ruimte. Plan ook eens een dag waarbij je op een andere plek gaat werken dan waar je normaal zit. Ga naar een co-working space of zoek een hippe koffiebar. Vaak zorgt verandering van omgeving ook voor nieuwe inspiratie én sociale interactie.

Werk je vaak buitenshuis, voorzie jezelf dan met elementen, die je helpen rustig te blijven in stressvolle situaties zoals bv. lavendeldruppels om je sjaal te besprenkelen.


5. Doe aan zelfzorg

Eet gevarieerd, slaap voldoende en beweeg op regelmatige basis. Klinkt cliché, maar het werkt echt. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je beter met stress omgaan.


6. Praat erover

Als je merkt dat het je allemaal te veel wordt, praat er dan over met vrienden, familie of collega-zelfstandigen. Soms lucht het al op dat jij je verhaal kan doen en mogelijks krijg je ook nog nuttige tips.

Dus, blijf chill en werk met plezier. Stressmanagement is de sleutel om als zelfstandige succesvol te zijn én te blijven.

Ben je zelfstandige en is je interesse gewekt door bovenstaande tips?
Weet dat elke zelfstandige ook recht heeft op loopbaancheques.

Contacteer Virginie voor meer info.

Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent: zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach (ikv stress & burn-out) en gespecialiseerd in yoga en mindfulness.

Je kan haar bereiken via virginieparent@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.