Hoe kan je een burn-out herkennen?
Wat zijn mogelijke alarmsignalen die erop wijzen dat een burn-out nadert?

In deze blog overlopen we enkele alarmsignalen in de aanloop van burn-out.

In mijn werk als psychotherapeut en loopbaancoach zie ik veel mensen met stressklachten. Soms zijn deze stress klachten nog klein en hanteerbaar.

Maar soms gaat het reeds over ernstigere klachten.

Omdat het belangrijk is zo snel mogelijk in te grijpen en bij te sturen, deel ik graag mogelijke alarmsignalen die erop wijzen dat een burn-out op de loer ligt.


Alarmsignalen

 1. Je merkt dat je je aandacht minder goed bij je werk kan houden? Je ervaart problemen met je concentratieproblemen en je bent snel afgeleid. Of je ervaart veel gedachten in je hoofd die je verhinderen je te concentreren op je werk.
 2. Je merkt door de chaos in je hoofd of de concentratieproblemen dat je geheugen minder goed wordt. Hierdoor maak je best lijstjes om je te helpen niets te vergeten.
 3. Toch merk je dat deze lijstjes niet altijd helpen omdat je je niet meer door de grote hoeveelheid werk geraakt.
 4. Het kan zijn dat je meer begint te drinken (alcohol/drugs). Dat je meer nood hebt aan zoet? Of dat je meer gaat roken? Dit doe je omdat je merkt dat je niet tot ontspanning komt en hoopt dat oa de alcohol je in de avond ontspant of het eten je tot rust brengt of het roken je kalmeert.
 5. Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist het omgekeerde doet dat je. Gewicht verliest minder eet en niet meer eet omdat je wilt doorwerken en de druk op het werk te hoog ligt.
 6. Je merkt dat je stemmingswisselingen krijgt. Dat je gemoeid op en neer gaat, de ene keer ben je boos dan weer verdrietig of gespannen en/of geïrriteerd. Het kan zijn dat je erg boos of heel erg verdrietig wordt op het werk en begint te wenen.
 7. Je merkt dat je je uit bed moet slepen. Omdat je slecht begint te slapen.
  Dat kan zijn dat je slecht inslaap valt omdat je niet meer kan loslaten of  verschillende keren in de nacht wakker wordt omdat je adrenaline niveau te hoog is, waardoor dat je niet meer in een echte diep geslapen terecht komt. (Het kan zijn dat je vervolgens omdat je moe bent, ook meer gaat eten.)
 8. Je merkt op dat je meer en meer moe begint te worden waardoor alle activiteiten of plannen die er zijn energie vragen ipv geven.
 9. Ook omgaan met mensen vraagt energie.
 10. En wat je vroeger leuk vond, is niet meer fijn en vraagt energie.

Er zijn natuurlijk nog meer meer alarm signalen zoals fysieke klachten, sneller ziek worden, minder fysiek kunnen, … die soms ook samen hangen met de inhoud van je werk of de oorzaken van een mogelijke burn-out.

Herken je jezelf hierin?
Neem contact op het Sofie voor een kennismakingsgesprek.


Sofie Stiers

Deze blog over de signalen van burn-out is geschreven door Sofie Stiers.

Wie is Sofie:

Ze is de oprichter/coördinator van het loopbaancentrum maar tevens ook psychotherapeute en loopbaancoach.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.