21ste eeuw vaardigheden

Leer de mens een beroep en je hebt een job.

Leer een mens de competenties van de toekomst en je hebt een loopbaan.Vaardigheden van de 21ste eeuw

Het Nationaal Expertisecentrum Leerontwikkeling (SLO) definieerde 11 vaardigheden, die nodig zijn om in onze uitdagende wereld op een constructieve manier te kunnen bijdragen aan de samenleving. Deze competenties zijn de sleutel in het vinden van jouw nieuwe job in de steeds veranderende arbeidsmarkt.

Je zou kunnen zeggen dat dit niets nieuws onder de zon is. Want onze samenleving én dus ook de jobinhoud zijn altijd onderhevig verandering.

Het is zeer waardevol en nuttig om in jouw zoektocht naar een nieuwe professionele uitdaging of in je jobcrafting voor jezelf helder te krijgen in welke van deze 21ste eeuwse vaardigheden je vandaag sterk bent. En in welke vaardigheden je kan groeien. Tijdens de loopbaanbegeleiding onderzoeken we samen waar hier jouw krachten liggen en welke je nog verder kan ontwikkelen.


Ontwikkel een passie voor leren en je zal nooit ophouden met groeien – D’Angelo


21ste eeuw vaardigheden


Hoe is het gesteld met jouw “digitale geletterdheid” ?

Om jezelf op het digitale vlak verder te ontwikkelen, is een basis ICT-kennis noodzakelijk. Ook weten welke media je kan inzetten om jezelf in je job te ondersteunen is een grote toegevoegde waarde. Zeker tijdens sollicitatiegesprekken komt dit thema altijd aan bod.Digitale geletterdheid is in de brede zin van de definitie “het juist gebruiken en toepassen van digitale apparaten”. Zoals je in het beeld hierboven kan zien, zijn deze vaardigheden in 4 clusters onder te verdelen: ICT-basis vaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking.

Om alle kansen van de snel veranderende digitale wereld goed en slim te benutten, is het dus zeker nuttig om in deze 21ste vaardigheden met digitale insteek goed in te duiken.


Ga aan de slag en (her)ontdek jezelf

VDAB biedt heel wat digitale tools aan om deze vaardigheden te testen én heeft een uitgebreid online aanbod van opleidingen voor het versterken van specifieke skills, zoals sociale vaardigheden, je denkkracht, je digitale geletterdheid, …


Deze blog is geschreven door loopbaan en veerkracht coach Virginie Parent.

Je kan haar bereiken via virginieparent@ylia.be

Je kan alvast een gratis kennismaking vragen of een eerste afspraak maken.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.