Wanneer ik opleiding loopbaancoaching geef en ook tijdens het coachen zelf valt mij (Peggy Poppe) steeds op hoe mensen zich onder druk zetten om steeds meer de doen: meer uren presteren, meer werk aannemen, meer ……. (zeker niet gemiddeld presteren)
Wat vaak leidt tot stress en uitputting alsmede het constante gevoel van het niet goed doen of toch nog niet genoeg doen.


Sommige mensen lopen zich te pletter om alle ballen in de lucht te houden en vergeten daarbij zichzelf.


Ik vroeg mij af wat daarvan de reden zou kunnen zijn?
Dé reden heb ik natuurlijk niet gevonden.

Wat ik mij echter wel bedacht is dat wij al sinds heel jong vergeleken worden met het gemiddelde. Baby’s worden vergeleken met de gemiddelde groeicurve.
Menig ouder ervaart stress en maakt zich zorgen als de baby daar niet aan voldoet.

In het onderwijs focust de leerkracht zich op de gemiddelde leerling. Als ze zich op de beste leerling zouden focussen dan kan het grootste deel van de klas niet volgen en als ze zich op de leerling zouden focussen die het moeilijker heeft dan verveelt de rest van de klas zich.  Vandaar de focus op de gemiddelde leerling dus. 


Wat brengt dat met zich mee ?

Dat het gemiddelde de norm wordt en door velen bekeken wordt als het absoluut te behalen minimum.  Om het anders te verwoorden: dat is het geen je minimaal moet behalen. Dus streven vele leerlingen naar beter en meer en anderen geven de moed op.


Op het werkveld wordt dit denken en deze houding meegenomen.

Werknemers worden aangeworven met een takenpakket wat ze in de gangbare uren moeten afwerken.  Er wordt ook een functiebeschrijving opgemaakt die het gemakkelijker moet maken om duidelijkheid te verschaffen in het geheel.

Maar ook op de werkvloer gaan velen er onbewust van uit dat dit takenpakket het minimum is, dat je dat zeker binnen het aantal uren behoort af te werken omdat er nog meer van je verwacht wordt zodat je ….. de beste wordt.

Misschien tijd voor heroriëntering ?


Deze blog is geschreven door Peggy Poppe.
Ze is psychotherapeute, geeft les in oa loopbaancoaching en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.