Het nieuws van het faillissement van een bedrijf, zoals het recente voorbeeld van Van Hool uit Koningshooikt (Lier), werpt een schaduw van onzekerheid over de werknemers. Plots staan duizenden mensen voor de uitdaging om een nieuwe weg te vinden na het verlies van hun baan. In deze blog onderzoeken we de gevolgen van een faillissement voor werknemers en bieden we praktische tips en advies voor degenen die plotseling zonder werk komen te zitten.



De gevolgen van een faillissement voor werknemers is niet te onderschatten. Niet alleen zijn de financiële zorgen gigantisch, ook het psychologische aspect aan het wegvallen van een job is zwaar. Je mag hier gerust spreken over een intense vorm van rouw met alle bijhorende emoties. Blijf best niet in je eentje rondlopen met die emotionele stress. Spreek erover met lotgenoten, familielieden of vrienden of neem een professional onder de arm. 


Onderschat de impact van een faillissement op de werknemers niet

Wanneer de werknemers worden geconfronteerd met onzekerheid over hun toekomstige werkgelegenheid, vooral als de werkgever geen alternatieve regelingen kan bieden, kan dit voor heel wat onzekerheid zorgen. In geval van een aangekondigd faillissement, zijn er meestal grote bedrijven in buurt die zich aanbieden als potentiële nieuwe werkgever. Spreek jouw HR-verantwoordelijke hierover aan, neem gerust zelf contact op met bedrijven in de buurt of ga je aanmelden bij een interimkantoor.

Werknemers kunnen in bepaalde gevallen hun opgebouwde voordelen, zoals ziekteverlof, verliezen als gevolg van het faillissement. Maak een afspraak met jouw boekhouder of aanspreekpunt bij de bank om hierover een plan van aanpak op te maken.

Op het eerste zicht zal het aanvoelen alsof de grond onder je voeten verdwijnt. Dat is heel normaal. Iets wat er altijd was is er niet meer. Dit kan (zeker bij een onverwachts ontslag) een schok teweeg brengen.

Wat kan je doen?

We sommen de eerste stappen op die je kan uitvoeren na een faillissement of ontslag.

  1. Blijf kalm en gefocust: Het is normaal om gestrest te zijn, maar probeer kalm te blijven en je te richten op het vinden van oplossingen.
  2. Controleer je rechten: Raadpleeg een juridisch adviseur om je rechten te begrijpen, zoals eventuele vergoedingen of ontslagvergoedingen waar je mogelijk recht op hebt.
  3. Update je CV en LinkedIn-profiel: Begin met het bijwerken van je CV en LinkedIn-profiel om jezelf zichtbaar te maken voor potentiële werkgevers.
  4. Netwerk en schakel hulpbronnen in: Maak gebruik van je persoonlijk en professionele netwerk en schakel eventuele hulpbronnen in, zoals outplacementdiensten, jobcoaches, interim- of werkloosheidskantoren.
  5. Overweeg alternatieve carrièrepaden: Sta open voor alternatieve carrièremogelijkheden, zoals freelancen, omscholing of het starten van een eigen bedrijf.

Informeer je goed bij de juiste personen over de gevolgen voor jou persoonlijk. Als werknemer heb je ook rechten en plichten na een faillissement:

1. Recht op achterstallig loon: Werknemers hebben recht op achterstallig loon en vakantiegeld dat nog niet is uitbetaald.

2. Aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen: Werknemers kunnen in aanmerking komen voor werkloosheidsuitkeringen na het faillissement van hun werkgever.

3. Verplichtingen ten aanzien van schulden: Werknemers zijn niet persoonlijk verantwoordelijk voor de schulden van hun werkgever, tenzij ze bijvoorbeeld garant staan voor leningen van het bedrijf.

Het faillissement van een bedrijf heeft verstrekkende gevolgen voor werknemers, maar met de juiste ondersteuning en strategieën kan je deze uitdagingen overwinnen en een nieuwe weg vinden in jouw loopbaan. Het is belangrijk om je rechten te begrijpen, actief op zoek te gaan naar nieuwe kansen en gebruik te maken van beschikbare hulpbronnen om weer op de been te komen na een faillissement. Waar een wil is, is een weg…


Deze blog is gemaakt door onze loopbaancoach Sofie Vervloet.

Wie is Sofie?

Ze is zowel leerkracht als life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?

Categorieën: Blog

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.