Op de werkvloer kunnen negatieve werkpatronen, zoals systematisch kritiek geven of het vermijden van verantwoordelijkheid, soms een verstikkende invloed hebben op zowel individuele werknemers als het totale team. Misschien ben je bewust van deze patronen en voel je de drang om ze te doorbreken, maar weet je niet waar te beginnen. Deze blog is dan voor jou.

Als werknemer heb je de kracht om positieve verandering te beïnvloeden, niet alleen in je eigen leven, maar ook in de werkomgeving. Ik deel in deze blog praktische stappen om je te helpen deze negatieve patronen te doorbreken en een meer aanvullende en productievere werksituatie op te bouwen. Het begint allemaal met jouw vastberadenheid en bereidheid om de eerste stappen te zetten op weg naar verandering.1. Zelfbewustzijn ontwikkelen

 • Eerlijkheid tegenover jezelf: erken de negatieve patronen waarin je bent terechtgekomen. Schrijf ze desnoods en op en denk er eens over na hoe lang je deze patronen al hebt. Misschien zijn ze zelfs een verlenging van patronen die je als kind reeds toepaste.
 • Reflectie: denk na over hoe deze patronen anderen beïnvloeden en wat je wilt veranderen.

2. Communicatie en zelfreflectie

 • Dialoog starten: begin een open gesprek met jezelf over je gedrag en de impact ervan. Wat levert jouw gedrag je op? Wat hoop je ermee te bereiken? Welke onderliggende frustraties en gevoeligheden worden ermee verbloemd?
 • Zoek feedback: vraag collega’s om eerlijke feedback over je gedrag en hoe je kunt verbeteren. Een rechtstreekse collega kent jou misschien het best maar durft wellicht niet helemaal voluit te spreken. Vraag om absolute eerlijkheid of bespreek jouw situatie met iemand van de personeels- of HR-dienst. Ook ons loopbaancentrum kan hier een helpende hand zijn.

3. Persoonlijke verantwoordelijkheid nemen

 • Zelfmotivatie: stel persoonlijke doelen om je gedrag te veranderen en neem de verantwoordelijkheid voor je eigen groei.
 • Kleine stappen: begin met haalbare stappen om je gedrag geleidelijk te veranderen. Hoe kan je al een kleine impact teweeg brengen? Welke eerste acties kan je ondernemen?

4. Leren en groeien

 • Zelfeducatie: Zoek naar bronnen en trainingen die je kunnen helpen om positief gedrag te ontwikkelen, zoals communicatie- of leiderschapscursussen.
 • Mentorschap: zoek een mentor of loopbaancoach die je kan begeleiden in je groeiproces.

5. Positieve feedback en beloning

 • Erkenning van vooruitgang: wees trots op de stappen die je hebt gezet en vier je vooruitgang, hoe klein deze ook mag lijken.
 • Streef naar verbetering: blijf jezelf uitdagen om te groeien en te verbeteren.

6. Volharding en aanpassing

 • Geduld: realiseer je dat gedragsverandering tijd kost, en geef niet op als je een terugval hebt.
 • Blijf aanpassen: pas je benadering aan als je merkt dat bepaalde strategieën niet werken en blijf zoeken naar nieuwe manieren om te verbeteren.

Conclusie : Als werknemer kun je zeker invloed uitoefenen op het doorbreken van negatieve werkpatronen. Het begint met zelfbewustzijn, communicatie en toewijding aan persoonlijke groei. Met de juiste inspanning en mindset kun je positieve veranderingen tot stand brengen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de gehele werkomgeving. Jij hebt de kracht om deze transformatie in gang te zetten, en ik geloof dat jij het kunt bereiken.


Deze blog over werkpatronen is geschreven door Sofie Vervloet.

Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.