Het vinden van de juiste baan kan een uitdagende taak zijn, vooral voor mensen met een beperking, recent afgestudeerden, of mensen die een carrièreswitch willen maken. Gelukkig is er een waardevolle bron beschikbaar om individuen te helpen bij het bereiken van hun professionele doelen: jobcoaching. We bespreken een aantal aspecten die enorm meerwaarde kunnen ondervinden bij jobcoaching.


1. Aanpassing aan de werkomgeving

Een van de belangrijkste voordelen van jobcoaching is de hulp bij het aanpassen aan de werkomgeving. Dit is vooral cruciaal voor mensen met een handicap, langdurige werkloosheid, of die nieuw zijn op de arbeidsmarkt. Een jobcoach kan helpen bij het begrijpen van bedrijfsculturen, werkprocessen en de verwachtingen van werkgevers. Hierdoor kunnen werknemers zich sneller en gemakkelijker integreren in hun nieuwe baan, wat de arbeidstevredenheid en productiviteit ten goede komt.


2. Ontwikkeling van Vaardigheden

Jobcoaching biedt individuen de mogelijkheid om hun vaardigheden te verbeteren en uit te breiden. Dit geldt zowel voor technische vaardigheden als voor soft skills zoals communicatie, time-management en probleemoplossend vermogen. Een jobcoach kan helpen bij het identificeren van zwakke punten en sterke punten, en samen met de cliënt werken aan het ontwikkelen van vaardigheden die essentieel zijn voor hun succes op de arbeidsmarkt.


3. Toegang tot Kansen

Het vinden van de juiste baan kan een uitdaging zijn, vooral als je te maken hebt met belemmeringen zoals een handicap of een taalbarrière. Jobcoaches hebben vaak uitgebreide kennis van de arbeidsmarkt en kunnen helpen bij het identificeren van geschikte vacatures en carrièremogelijkheden. Ze kunnen ook helpen bij het opstellen van cv’s, sollicitatiebrieven en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken, waardoor de kans op het vinden van de juiste baan aanzienlijk wordt vergroot.


4. Ondersteuning op de Werkplek

Een ander waardevol voordeel van jobcoaching is de ondersteuning die geboden wordt op de werkplek zelf. Jobcoaches kunnen werknemers begeleiden bij het omgaan met uitdagingen, conflicten of stress op het werk. Ze fungeren als een vertrouwenspersoon en kunnen helpen bij het oplossen van problemen voordat ze escaleren en de arbeidsrelatie in gevaar brengen.


5. Verbeterde zelfvertrouwen en eigenwaarde

Het succes op de arbeidsmarkt heeft niet alleen te maken met vaardigheden en kwalificaties, maar ook met zelfvertrouwen en eigenwaarde. Jobcoaches moedigen individuen aan en bieden emotionele steun, wat kan leiden tot een versterkt gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dit positieve gevoel kan zich vertalen naar andere aspecten van het leven en kan een blijvende impact hebben.


Conclusie

Jobcoaching is een waardevol instrument dat individuen helpt om hun professionele doelen te bereiken en een bevredigende loopbaan op te bouwen. De voordelen van jobcoaching zijn talrijk, van aanpassing aan de werkomgeving tot de ontwikkeling van vaardigheden en het vergroten van zelfvertrouwen. Of je nu op zoek bent naar je eerste baan, een carrièreswitch overweegt of gewoon wat extra ondersteuning nodig hebt in je huidige functie, jobcoaching kan een cruciale rol spelen in jouw succes. Het is een investering in je toekomst en welzijn op het werk.


Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.

Wil je graag horen spreken?
Dat kan. Sofie verzorgt een webinar in onze webinarreeks: Bouwstenen naar plezier in je werk: https://plezierinjewerk.be/loopbaanbouwstenen/

Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.