De natuur als coach. Als wandelcoach sta ik telkens weer versteld bij de mogelijkheden die de natuur ons aanreikt als hulpmiddel om in te zetten bij een coaching traject. Bomen, struiken, dieren, twijgen, takjes, greppels, meren, wegen, …. Kortom een veelheid aan vaak onverwachte mogelijkheden komen op ons pad om mee te helpen.

Het bos

ik ken de warmte van het bos en ook de kilte

het wild gewoel van storm en wind en ook de stilte

ik loop er graag en telkens voel ik dat de geuren

van plant en boom en blad, m’n grijze denken kleuren.

(Toon Hermans)

Coachees putten energie uit de beweging en soms helpt het ook om hen letterlijk een beetje in beweging te zetten. Hier dient de natuur dan als hulpmiddel om te ervaren hoe het is om buiten je comfortzone te bewegen.

Samen op pad gaan en af en toe echt in de beweging te blijven stilstaan bij wat er gebeurt geeft verdieping in de gewaarwording en het inzicht.

Coachees kunnen heel diep ontroerd worden door wat hen toevalt en er met grote dankbaarheid naar kijken.

Wandelcoaching biedt enkele duidelijke voordelen:  wandelen in de natuur geeft je de mogelijkheid om je gedachten vrijer te laten stromen. Je wandelt meestal naast elkaar en hoeft dus niet de hele tijd oogcontact te maken wat vele mensen als aangenaam ervaren. Stiltes worden gedragen door de natuur en voelen minder beklemmend aan.  Het gevoel om de opgedane inzichten onmiddellijk in de wereld te zetten, voelt vaak als bevrijdend. 

Wandelcoaching kan je gemakkelijk overal doen; zowel in de stad als op het platteland.

Wat is de toegevoegde waarde van een wandelcoach ?

Het is duidelijk dat regelmatig buiten zijn en bewegen goed voor ons is. In deze tijden hebben velen van ons het belang van wandelen ontdekt. 

De toegevoegde waarde van een wandelcoach is echter dat hij/zij de natuur gebruikt als toegevoegde waarde om jouw traject te ondersteunen en je te helpen tot inzichten en antwoorden te komen. De wandelcoach houdt je bij de les door het doel van de coaching en van jouw coachingvraag in het oog te houden. Op het einde van de wandeling worden de verkregen inzichten kort overlopen en wordt er een actieplan opgemaakt waarmee je aan de slag kan … tot aan de volgende wandeling.

Enkele reacties van coachees na een sessie wandelcoaching:

  • Deze methodiek maakt het geheel spontaner, er rolt meer uit;
  • Hier heb ik echt energie van gekregen;
  • Het geeft mij de gelegenheid om op een rustige manier meer tot mezelf te komen.

Deze blog is geschreven door Peggy Poppe.

Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.