Heel persoonlijk

Wat werk waardevol maakt of niet, is heel subjectief en dus persoonlijk. Het is langs de ene kant afhankelijk van de bijdrage, die jíj wilt leveren met het werk dat je doet en de betekenis die jij geeft aan je werk. Anderzijds kan je het thema ook breder zien en kijken op welke manier jouw job impact heeft zowel sociaal maatschappelijk als economisch.


Jouw loopbaan.

Jouw loopbaan is een levenslang werk. Je maakt geen eenmalige keuze ; het is een proces van vallen en opstaan. Van leren en proberen. Een boeiend proces van persoonlijke ontwikkeling.

De inhoud van werk verandert ook steeds sneller. De werkplek wordt diverser en heel veel taken worden gedigitaliseerd. Er zijn ook een heel aantal vaardigheden, die jou als mens uniek maken. Die bijvoorbeeld een robot niet kan vervangen.

Zinvolheid is één van die essentiële competenties voor de toekomst. Om jouw werk als zinvol te ervaren, zet je dus bepaalde vaardigheden in.
Er zijn vijf loopbaancompetenties die interessant zijn om tijdens loopbaancoaching te onderzoeken.
Het kunnen “dure” woorden lijken; ik licht ze graag toe:

  • motievenreflectie: word je bewust van wat jij belangrijk vindt, wat je motiveert en wanneer je plezier beleeft in je job
  • kwaliteitenreflectie: je brengt in kaart wat je goed kan én wat je energie geeft en je gaat erover in gesprek met anderen
  • werkexploratie: je gaat ontdekken welke jobs er zijn op de arbeidsmarkt en hoe jij hierin kan passen
  • loopbaansturing: je onderneemt stappen om je loopbaan blijvend vorm te geven
  • netwerken: je onderhoudt contacten met mensen, die helpen om je loopbaan mee richting en vorm te geven. Je durft feedback vragen over hoe anderen jouw functioneren ervaren en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw werkveld.

Hoe doe je dat ?

Ga na wat jou beweegt en motiveert in het leven. Onderzoek wat jouw motivatie is om te werken.
Waarom doe je wat je doet ? Welke waarden vind je hierbij belangrijk ? Welke ervaring en kennis heb je al opgebouwd ? Hoe kan je deze blijvend met impact inzetten ?

Als loopbaancoach stel ik je vragen, die je duidelijkheid geven in bovenstaande vragen. We onderzoeken elk van deze 5 loopbaancompetenties en kijken in welke je extra steun of richting wenst.


Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent: zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach (ikv stress & burn-out) en gespecialiseerd in yoga en mindfulness.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.