Het levenswiel heeft negen vakken, die elk een ander deel van je leven vertegenwoordigen. De gebieden zijn: werk, geld, gezondheid, relaties, persoonlijke groei, plezier en recreatie, spirituele ontwikkeling en dienstbaarheid aan anderen. Maar in principe kan je de inhoud van de vakken zelf indelen zoals je jouw leven ervaart.

Op basis van een aantal vragen ga je de vakken inkleuren naar het belang of de tevredenheid dat de categorie speelt in jouw leven. Zo krijg je een visueel hulpmiddel om van een afstand naar je leven te kijken. Het levenswiel kan je zo helpen bepalen welke onderdelen van het leven aandacht en verbetering nodig hebben, zodat je weer in balans komt.

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je de tijd neemt om echt te zien hoe je leven op dit moment in dit aspect gaat en hoe het voor jou voelt. Vul dan de juiste score in.


Concrete vragen om de verschillende gebieden van het levenswiel in te vullen

Hieronder delen we de gebieden van het levenswiel met je. Deze gebieden zijn over het algemeen erg belangrijk maar wil jij er eentje in ruilen voor een andere kernwaarde? Dan mag dat ook!
Om van start te gaan stel je jezelf onderstaande vragen om erachter te komen hoe jij er op dit gebied voor staat.

levenswiel

1. Financieel

Het belang van financiën voor een persoon kan in één woord worden samengevat: veiligheid. Iemand die financieel zeker is, maakt zich minder snel zorgen over zijn toekomst en kan zich eerder de dingen veroorloven die hij nodig heeft en wil.

Financiële zekerheid kan een persoon gemoedsrust geven en hem in staat stellen zich op andere aspecten van zijn leven te concentreren.

Zijn al je inkomsten voldoende om in jouw behoeften en andere behoeften te voorzien? Ben je niet afhankelijk van leningen? Is het nooit oké voor jou om dingen op krediet te nemen? Ben je volledig afhankelijk van jouw eigen financiën?


2. Gezondheid

Gezondheid wordt door velen beschouwd als het meest essentiële aspect in het leven, zo niet de meest cruciale. Jouw welzijn bepaalt de mate waarin je de dingen kunt doen die je wenst en de mate waarin je controle hebt over je eigen leven.

Een goede gezondheid stelt je in staat de dingen te doen waar je van houdt, tijd door te brengen met de mensen om wie je geeft en productieve leden van de samenleving te zijn.

Het handhaven van een goede gezondheid vereist een toewijding om elke dag gezonde beslissingen te nemen en indien nodig medische hulp in te roepen.

Ben je zo fit als je zou willen zijn? Heb je het lichaam dat je zou willen? Heb je voldoende energie door de dag heen? Ben je tevreden met je conditie? Hoe zou je het kunnen verbeteren?


3. Sociale omgeving (sociale relaties)

De behoefte aan sociale relaties wordt gedeeltelijk gedreven door de behoefte van mensen om bij een groep te horen en een identiteitsgevoel te hebben.

Mensen zijn ook sociale dieren, wat betekent dat we voldoening halen uit interactie met anderen. Sociale relaties bieden ons steun, troost en een gevoel van verbondenheid.

Hoe breng je het grootste deel van je sociale tijd door? Heb je vrienden? Hoe zijn die relaties? Heb je vertrouwen in het oordeel van je dierbaren? Heb je het gevoel dat ze je altijd bijstaan als je ze nodig hebt? Hoeveel tijd brengen jullie samen door? Is dat genoeg voor jou?


4. Liefde en fysieke relaties

Liefde is uniek voor een persoon. Het stelt je in staat positieve emoties te ervaren en een sterke emotionele band op te bouwen. Liefde biedt troost en steun in moeilijke tijden en kan mensen helpen zich gelukkig en voldaan te voelen.

Wanneer twee mensen verliefd zijn, kunnen ze intieme momenten delen en blijvende herinneringen creëren.

Liefde is een krachtig gevoel dat mensen bij elkaar kan brengen en ze een ongelooflijk gelukkig kan laten voelen.

Heb je een relatie waarvan je geniet? Hoe is je seksuele relatie? Ben je tevreden met je relatie en denk je dat deze standhoudt? Voel je je veilig bij je partner en heb je vertrouwen in haar/hem?


5. Ontspanning

Ontspanning is een belangrijk onderdeel van het leven omdat het stress verlaagt en spanning verlicht. Wanneer mensen gestrest zijn, kunnen ze fysieke en emotionele problemen ervaren.

Door te ontspannen kan je je gezondheid en welzijn verbeteren. Technieken zoals diep ademhalen, visualisatie en meditatie kunnen mensen helpen te ontspannen. Voldoende slapen en bewegen zijn tot slot een essentieel onderdeel in dit proces.

Doe je enige vorm van vrijetijdsbesteding? Hoe passen vakanties in je vrije tijd? Heb je voldoende tijd voor ontspanning? Hou je van de tijd die je besteedt aan plezier? Hoe laad je je batterijen weer op? Ben je tevreden met de hoeveelheid vrije tijd die je hebt?


6. Jouw leefomgeving

De leefomgeving oefent ook effect uit op jouw welzijn omdat het de plek is waar je woont en het grootste deel van je tijd doorbrengt. De omgeving kan iemands stemming, gezondheid en gedrag beïnvloeden. Het is belangrijk om een comfortabele en veilige woonomgeving te hebben.

Wat vind je van de plek waar je nu woont? Hoe zit het met je omgeving? Voldoet deze omgeving aan jouw wensen?


7. Carrière

Een goede en leuke carrière geeft een doel in je leven, het laat je nuttig voelen voor anderen, de maatschappij of jezelf.

Een baan die leuk en uitdagend is, zal helpen om een persoon gemotiveerd en geïnteresseerd in zijn werk te houden. Een carrière hebben die voldoening geeft, kan bijdragen aan algemeen geluk en welzijn.

Neem eens de tijd om na te denken wat je voor je werk wilt doen. Sluit je huidige job aan bij je andere activiteiten en bij je eigen doelen? Of moet je voldoening zoeken in je vrijetijdsbesteding? Ben je tevreden met de tijd die je aan je agenda besteedt? Is er iets dat je zou willen veranderen aan de manier waarop je je dag doorbrengt?


8. Persoonlijke groei

Het belang van persoonlijke groei voor een persoon is enorm. Het stelt individuen in staat om verschillende aspecten van zichzelf te verkennen en te begrijpen wie ze zijn als persoon.

Dit zelfonderzoek leidt tot ontwikkeling en groei, zowel emotioneel als mentaal. Bovendien stelt persoonlijke groei mensen in staat sterkere relaties met anderen op te bouwen naarmate ze meer leren over zichzelf en wat ze waarderen.

Ten slotte is persoonlijke groei essentieel voor individuen, omdat het hen de mogelijkheid biedt om naar hun best mogelijke zelf te groeien.

Ben je bezig met persoonlijke ontwikkeling, ben je geïnteresseerd in nieuwe ervaringen, wil je nieuwe kennis opdoen, ben je tevreden met je leven op deze plek? Hoe sta je in dit leven? En hoe tevreden ben jij in deze situatie van jouw leven? Wil je graag leren en jezelf ontwikkelen als persoon? Wil je de wereld om je heen beter begrijpen?


9. Spirituele groei

Spirituele groei is een laatste aspect en misschien iets moeilijker om over te reflecteren. Spiritualiteit helpt je contact te maken met een hogere macht en daarmee een nauwere relatie te ontwikkelen. Dit staat los van religie of geloof.

Het kan leiden tot een zinvoller en bevredigender leven, en ook tot steun in moeilijke tijden. Spirituele groei kan iemand ook helpen zijn doel in het leven te vinden en richting te geven.

Hoe heb je je ontwikkeld in je beoefening van spiritualiteit? Welke stappen zou je hierin willen zetten? Doe jij aan meditatie? Ben je ervaren met mindfulness? Heb je al eens yoga geprobeerd? Ben je je bewust van je ademhaling? Hoe centraal zie jij jezelf in deze wereld?


Conclusie

Als je leven een ronde vorm aanneemt, dan kun je er zeker van zijn dat het de indicatoren van stabiliteit zijn. Als je leven een andere vorm heeft, betekent het dat er minder (of geen) balans is.

Bekijk het in mogelijkheden: Als je veel tijd aan je carrière besteedt, verwaarloos je ook andere aspecten van je leven. Misschien kun je op sommige gebieden wat inleveren om aan andere gebieden meer tijd te besteden?

Maak een plan op (of laat je hierin begeleiden door een jobcoach) om andere doelen te bepalen en te bereiken. Daarna is je enige taak om in actie te komen. Het kan je helpen begrijpen dat alles in het leven tijdelijk is en dat er altijd verandering plaatsvindt. Door het wiel van het leven te begrijpen, kun je leren om verandering te omarmen en het te zien als een positieve kracht in je leven.

Het concept is bedacht door de oprichter van Success Motivation, Paul J. Meyer.


levenswiel levenswiel

Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.

Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?

levenswiel


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.