Betekenis van vakantie

Deze periode van het jaar krijg ik elke dag één van de volgende vragen “wanneer ga jij met vakantie”? of “waar ga jij heen met vakantie” ?

Ik vroeg mij af “wat betekent vakantie eigenlijk ”?  “waar komt dat woord van”?


In het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (2003-2009) vind ik o.a. volgende verklaring:

vakantie zn. ‘vrije tijd’
Mnl. vacantie ‘periode zonder rechtszittingen’ in gheen onbehoorlijcken Vacantie [1462; iWNT], vacantie ‘periode waarin niet gewerkt wordt’ [1677;

Ontleend aan middeleeuws Latijn vacantia ‘vrijstelling’ [1457; Fuchs], ook ‘het niet werkzaam zijn’


Bij Van Dale stelt men:

va.kan.tie (de; v; meervoud: vakanties)1periode waarin geen lessen worden gegeven: de grote vakantiezomervakantie, herfstvakantie, kerstvakantie, krokusvakantie, carnavalsvakantie, paasvakantie, tulpvakantie, pinkstervakantie2jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden3reis naar en verblijf elders voor zijn plezier: op vakantie gaan


Invulling

Als ik nog wat verder zoek, vind ik vooral associaties met periodes van niet werken maar sommige sites gaan zo ver dat zij dat zelfs koppelen aan het aantal overnachtingen die men maakt, gaande van één tot vier dagen. Hiermee impliceer je dat het zich sowieso buitenshuis moet afspelen.  Dat lijk mij wel wat kort door de bocht.

Laatst hoorde ik een kindje van 10, heel verongelijkt vertellen dat het gezin niet op vakantie geweest was.  Ze waren weliswaar wel naar de kust gegaan voor een week maar dat was geen vakantie want niet met het vliegtuig.

Als vakantie vrije tijd betekent, is dan niet elk moment dat je als vrije tijd ervaart, vakantie ? Hoe zou het zijn om elke dag een vakantiemoment te beleven ?  Misschien is dat een uitdaging voor de volgende zomermaanden !


Vakantiebeleving

Op zoek naar een foto die past bij deze blog kwam ik de volgende tegen:  zeehonden die uitrusten op een stukje zand in de Noordzee.Foto: GA

Tel daar het water en de zeilboot op de achtergrond bij en dan heb je een vakantieplaatje.

Laatst nam ik een foto van een zonsondergang in mijn stad en postte die op sociale media.  Het duurde niet lang tot ik de reactie kreeg “heel mooie foto, waar ben jij op vakantie” ?

Het lijkt mij een uitdaging om ook vakantiegenot te zoeken dichtbij huis en misschien zelf in onszelf zodat we de initiële betekenis van het woord opnieuw eer aandoen en op die manier wat extra rust inlassen en ons ontlasten van het “moeten” nemen.

Ik wens iedereen een mooie zomer 😊


Wil je hierover meer weten?

Deze blog is geschreven door Peggy Poppe.
Ze is psychotherapeute, geeft les in oa loopbaancoaching en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.