Opkomen voor jezelf niet altijd gemakkelijk.
Je hebt een mening, maar je heb oa geleerd om te zwijgen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.


Je hebt geleerd te zwijgen tegen je ouders, je partner of tegen vrienden.
En houdt je zorgen vanbinnen.
Misschien zijn ze daar wel veiliger?
Of heb je het gevoel dat jouw mening niet belangrijk of niet nodig is.
Of zijn er stemmen in je hoofd in je hoofd die zeggen dat het irrelevant is.

Vervolgens kom je op het werk (of dagelijkse leven) in situaties waarin het belangrijk is om je mening te uiten om een mening te hebben, zeker als je ook ambitie hebt.
Op een vergadering zeggen wat je denkt, grenzen aangeven of bij collega’s je mening te delen. En, soms heb je gewoon zolang geleerd om luisterend oor te zijn dat je je standpunt vergeten bent.


Angst voor egoïsme


Zo is dat ook geregeld bij loopbaancliënten. Ze vergeten hoe het is om hun mening te spreken. En zetten hunzelf op de 2e plaats. Ze vinden dominante mensen moeilijk en willen zeker niet dominant en/of egoïstisch zijn. Ze zijn flexibel en kunnen hun gemakkelijk aanpassen. En dan dat ook, vaak ten koste van hunzelf.


Soms voelt is het zo moeilijk om je mening te zeggen. “Wat als anderen het belachelijk vinden?” De goedkeuring of aanvaarding van anderen is vaak zo belangrijk. Er is angst om afgewezen te worden.


Doener

Of soms zijn ze eerder gewoon om te doen en te handelen en minder om te praten. Ze kunnen wel praten over algemeenheden maar niet over wat persoonlijk is.

En natuurlijk kun je wel praten over onderwerpen die minder persoonlijk zijn.


Opkomen voor jezelf


Het vraagt zoveel moed, wanneer je gewoon bent flexibel te zijn, om vervolgens je mening te zeggen, om “neen” te zeggen. Dat kan gevoelens van schaamte, schuld, kwaadheid, teleurstelling in jezelf, … oproepen.

Dit zijn allemaal mechanismes die je in jezelf hebt ontwikkeld in de loop van de tijd. Belangrijk is om mild voor jezelf te zijn en te weten dat je hieraan kan werken zodat het gemakkelijker voor je wordt.

Voel je een verlangen om meer op te komen voor jezelf op het werk?
Om op een vergadering je mening duidelijk te laten doorklinken zonder agressief of egoïstisch te zijn?
Wil je meer gehoord worden of dat andere meer rekening houden met je mening?

We kunnen hier samen aan werken in loopbaanbegeleiding. Aan de hand van opdrachten werken we aan opkomen voor jezelf op een manier die bij je past.

Het kan praktische DOE-oefeningen zijn maar ook emotionele oefeningen om te werken aan die dieperliggende beperkingen. Ik werk met een methodiek die eenvoudig aan te leren is maar soms moeilijk omdat je werkelijk contact met jezelf maakt.


Wil je hierover meer weten?

Wat nog kan is deze video bekijken voor tips om met je emoties om te gaan: https://www.youtube.com/watch?v=CGtGFKnN5EM Het is moeilijker dan het lijkt. Neem gerust contact op met Sofie Stiers om je hiermee verder te helpen.


sofie stiers

Wie is Sofie:

Ze is de oprichter/coördinator van het loopbaancentrum maar tevens ook therapeute, creatief therapeute focusing trainer en loopbaancoach.

Je kan haar bereiken via sofiestiers@ylia.be

Je hebt recht op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.