Groei mindset : “Ik kan het nu nog niet, maar ik kan het leren.”
Fixed mindset: “Ik kan het niet. Ik ben niet zo.”

In essentie gaat groei mindset over het weten dat je kan groeien in je vaardigheden en je kwaliteiten. Je kan je ontwikkelen, ook al denk je van niet. Dat is ook met emotionele thema’s. Je kan iemand zijn die veel stress heeft voor een bepaalde taak maar je kan leren om hiermee anders mee om te gaan. Bijvoorbeeld door je taak op te delen in stukken zoals: leren omgaan met stress zou kunnen zijn ademhalingsoefeningen leren of je bewust worden van de gedachten die de taak vooraf gaan. Eens als je die weet, kan je verder kijken welke acties zouden kunnen helpen om hiermee om te gaan. enz…


Een groei mindset is een manier van kijken naar uitdagingen en mislukkingen.

Mensen met een groei mindset hebben het gevoel dat hun capaciteiten niet vastliggen, zelfs als ze worstelen met specifieke taken. Zij geloven dat door hard te werken, hun capaciteiten met de tijd kunnen toenemen.

Mensen met een fixed mindset geloven dat hun vaardigheden zijn wat ze zijn en niet zullen veranderen.

Mindsets zijn veranderbaar van tijd tot tijd. Soms hebben mensen een groei mindset. Terwijl ze op andere momenten een “vaste” mentaliteit kunnen hebben. Ze kunnen bepaalde problemen op verschillende manieren benaderen. En hun perspectief kan in de loop van de tijd verschuiven.

Het hebben van een groei mindset heeft veel voordelen. Het stelt mensen in staat om hun houding ten opzichte van problemen te herdefiniëren en gemotiveerd te blijven om hun capaciteiten te ontwikkelen. Ze geloven bij zichzelf: “Ik kan dit nog niet,” in plaats van “Ik kan dit niet.”

Mensen met een groei mindset worden er meestal niet mee geboren. Kinderen en volwassenen kunnen de overtuiging krijgen dat dingen die nu moeilijk zijn, in de toekomst misschien niet zo moeilijk zullen zijn.

Via deze bron: https://thehappyinvestors.nl/oefeningen-groei-mindset/ vind je ook nog 8 oefeningen die je helpen om een Groei Mindset te ontwikkelen.


Nog een een video om je wat meer uitleg te geven:


Hier is nog een klein testje wat je kan doen rond Groei Mindset:
https://heartstate.nl/mindset-groei-vast/

Sofie Stiers

Deze informatie wordt met je gedeeld door Sofie Stiers.


Wie is Sofie: Ze is de oprichter/coördinator van het loopbaancentrum. Ze werkt als creatief- en psychotherapeute, Focusing trainer en loopbaancoach.

Wil je hierover meer weten? Je kan haar bereiken via sofiestiers@ylia.be

Plan hier je gratis kennismakingsgesprek.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.