Je creëert je eigen kansen … ook op de arbeidsmarkt … dit stuit vaak op weerstand.


Het ondersteunen van deze invalshoek om vanuit talenten een opleiding en job te kiezen is een thema dat steeds meer en meer belicht wordt.  Jammer genoeg is het nog altijd zo dat vaak iemands richting in een bepaalde opleiding georiënteerd wordt omwille van externe factoren:  vroegere studiekeuze, omgeving, gezinscontext,  …

Jammer.


Mogelijkheden?

Sommige coachees geloven niet in hun eigen mogelijkheden omdat hen tijdens hun eerdere studiekeuze verteld werd dat zij niet slim genoeg waren of dat zij bij voorbaat bepaalde dingen toch al niet zouden kunnen. Het ergste van dit is dat zij dat ook zelf begonnen geloven en zich daar dan we ook naar gingen gedragen.

Dat doet mij denken aan het verhaal van de volwassen olifant, een kolos van +/- 4000 kg, die accepteert dat hij niet kan ontsnappen als hij met een ketting aan een paaltje wordt vastgebonden.  Dit doet hij omdat hij als baby-olifant met een touw aan een paal gebonden werd die groter was dan hijzelf. Toen had hij de kracht niet om zich los te rukken. Nu zou hij dat zeker wel kunnen. 

Echter, hij is blijven geloven dat hij dat niet kan.Jammer.

Uitdaging

Een loopbaantraject is steeds een uitdaging, een samen zoeken we naar de meest gepaste weg. Hoe mooi is het als je als loopbaancoach getuige bent van het feit dat je coachee opnieuw in zichzelf gaat geloven.  Dat hij/zij ziet dat hij/zij nieuwe, uitdagende mogelijkheden heeft gevonden op de arbeidsmarkt.  Dat men de cirkel van mogelijkheden kan vergroten. Dat hij/zij stopt met geloven want anderen hem/haar hebben aangereikt. Dat hij/zij langzaamaan zijn/haar eigen waarheid (her)ontdekt en zijn/haar eigen loopbaan pad gaat lopen.


Eigen kansen

Hoe mooi is het om als loopbaancoach, telkens opnieuw te zien, dat de ogen van  je coachee beginnen stralen als hij/zij zijn/haar eigen kracht en talent (h)erkent en deze energie opnieuw voelt stromen. Wil jij ook de bouwstenen voor motivatie en werkplezier ontdekken? Schrijf je in voor onze gratis webinarreeks via deze link. Kan je één van de momenten niet? Geen probleem er is ook een opname.

Deze blog is geschreven door Peggy Poppe.
Ze is psychotherapeute, geeft les in oa loopbaancoaching en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.