Solliciteren is zeker uitdagend. Hoe jij die uitdaging beleeft, is afhankelijk van verschillende factoren.



Wat houdt je bezig?

Welke ervaring en kennis kan je voorleggen ? Hoe loopt het op de arbeidsmarkt ? Hoe gaat het in de sector, waarin je solliciteert ? Wat zijn de gangbare loonsvoorwaarden? Zijn er persoonlijke omstandigheden, die meespelen ? Allemaal vragen, die ervoor zorgen dat solliciteren best wel uitdagend is.

Een loopbaancoach, gaat jou ondersteunen in het helder krijgen wat jou allemaal bezighoudt en welke vragen voor j́ou relevant zijn of niet. Zo houdt je focus en mentaal evenwicht.



Stappenplan bij solliciteren

Solliciteren draagt bij tot jouw persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is deel van de ontwikkeling van jouw loopbaan.

Op zoek gaan naar een andere job bestaat uit 3 grote fases: de zoekfase – de actiefase – de follow-up fase.

In de ‘zoekfase‘ neem je tijd om jobsites uit te pluizen, vacatureteksten te lezen, via social media jobs te zoeken en je in te lezen over loon- en andere arbeidsvoorwaarden. Hier is het ook nuttig om op de websites van bedrijven, waar je graag aan de slag zou gaan, de vacaturepagina te onderzoeken. Ken ook het belang van het inzetten van jouw (sociaal) netwerk in jouw zoektocht.

De ‘actiefase‘ is het moment dat je een CV en motivatiebrief opstelt en deze uitstuurt naar jouw selectie van bedrijven/vacatures. In deze fase neem je mogelijks ook eerst kort telefonisch contact om met een aantal vragen te toetsen of de job echt wel iets voor jou kan zijn. En heel belangrijk: je bereidt je sollicitatiegesprek voor.

In de ‘follow-up fase‘ reflecteer je eerst en vooral over het gesprek dat je hebt gehad. Daarna neem je tijd om lopende sollicitaties op te volgen, via telefoon of mail contact te nemen met de organisatie voor een stand van zaken. Het is ook de fase, waarin je na afwijzing, om feedback vraagt. Want hieruit leer je weer voor een volgend gesprek.

Deze fases volgen elkaar telkens in een cirkelbeweging op. Tot je je ideale job hebt gevonden 🙂



Wees geduldig

Weet dat jouw geduld tijdens een sollicitatie procedure danig op de proef wordt gesteld.

Dus weet dat …..

  1. je niet alleen bent: meestal zijn er veel andere gekwalificeerde kandidaten die solliciteren naar dezelfde functie, wat het gevoel van stress en concurrentie kan verhogen
  2. solliciteren onzekerheid met zich meebrengt: je weet niet of je überhaupt wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en of je uiteindelijk wordt aangenomen – neem dus uitgebreid tijd om een kwalitatieve motivatiebrief op te maken – stand out 🌟
  3. je kan afgewezen worden: dit is een heel normaal onderdeel van het sollicitatieproces dat emotioneel uitdagend kan zijn – in een volgende blog ga ik hier verder op in
  4. solliciteren tijd en moeite kost: van het schrijven van sollicitatiebrieven en cv’s tot het voorbereiden van sollicitatiegesprekken, het plannen van follow-up gesprekken en het onderhouden van je netwerk
  5. het inspanning vraagt om je cv en sollicitatiebrief aan te passen aan specifieke vacatures. Ook de voorbereiding op mogelijke vragen is essentieel
  6. de uitkomst van solliciteren vaak lang op zich laat wachten: bevraag dus goed het geplande verloop en de timing in de sollicitatieprocedure. Onderzoek wijst uit dat er gemiddeld 3 tot 6 maanden liggen tussen een 1ste contact en de effectieve aanwerving.
  7. bij sommige sollicitatieprocedures het gebruik van online sollicitatiesystemen en technologie nodig is, wat voor extra uitdaging kan zorgen

Persoonlijk leertraject

Ondanks deze uitdagingen is solliciteren vooral ook een persoonlijk leertraject. Het is belangrijk om geduldig te blijven, je veerkracht te behouden: elke sollicitatie-ervaring brengt jou iets bij. En eens je de juiste job hebt gevonden, voel je de grootste voldoening.

Solliciteren is een normaal onderdeel van je loopbaan. Het is een manier om jouw carrière verder te ontwikkelen en te blijven groeien als mens.

Zoek ondersteuning in je zoektocht. Iemand waarbij je kan ventileren en sparren. Iemand, die jou inspireert en nieuwe pistes doet ontdekken. Laat je begeleiden door een loopbaancoach.

Contacteer me 👉🏻

Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent: zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach (ikv stress & burn-out) en gespecialiseerd in yoga en mindfulness.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheq


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.