Er wordt vandaag de dag heel veel aandacht gegeven aan communicatie. Het gaat dan over het belang hiervan. En dat is ook zo: communicatie is heel belangrijk. Eigenlijk communiceer je constant: met anderen als zij aanwezig zijn en ook met jezelf, in je innerlijke dialoog.
Tegelijkertijd merk je dat de digitalisering dit niet in de hand werkt. Immers, het belangrijkste onderdeel van communicatie nl. het non verbale, wat volgens sommige bronnen voor 95 % de communicatie bepaalt, verdwijnt bij digitale uitwisselingen. Dit zorgt vaak voor veel misverstanden.
Wat is non-verbale communicatie?
Volgens Wikipedia is dit elke vorm van uitwisseling van boodschappen tussen mensen of dieren via niet-talige signalen en is een synoniem van non-verbaal gedrag: lichaamstaal. Deze twee worden vaak door elkaar gebruikt.
Onder lichaamstaal verstaan we: de manier hoe je staat, hoe je gaat, hoe je zit, je houding, je gebaren, je mimiek, je blik, je stem, je kapsel, je kleding, je geur,…
Dat is een hele waslijst van bewuste maar heel vaak onbewuste parameters.
Communicatie
gaat niet zo zeer
over zenden en
ontvangen maar
over begrijpen en
verbinden.
(Ron vd Jagt)
Hoe kan loopbaancoaching je hierin helpen?
Tijdens een loopbaancoachingstraject kan ook het luik communicatie belicht worden.
Zoals reeds gezegd: lichaamstaal neemt een belangrijker deel op in communicatie dan verbale communicatie.
Het gaat er dus ook over om je bewust te worden dat de manier waarop je iets zegt, vaak meer bepalend is dan de boodschap die je wil overbrengen. Door je manier van communiceren heb je een invloed op de ander.
Tijdens het loopbaancoachingstraject zoom ik in op deze onbewuste mechanismen met als doel je inzicht op je eigen manier van communiceren te bevorderen en te leren je eigen gedrag aan te passen zodat de boodschap die je wil geven ook op die manier overkomt. Je leert als het ware je non-verbale en verbale communicatie op elkaar af te stemmen.
Via verschillende methodieken brengen we jouw communicatiestijl in kaart, maken een stappenplan op en … gaan samen aan de slag.
Nieuwsgierig?
Deze blog is geschreven door Peggy Poppe.
Ze is psychotherapeute, geeft les in oa loopbaancoaching en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.
Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be
Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?
0 reacties