energiebronnen: Ontdek wat je gelukkig maakt op het werk
Heb je wel eens stilgestaan bij de vraag wat je echt gelukkig maakt op je werk? Over wat jou energie geeft en welke taken of verantwoordelijkheden jou energie kosten?
Het energiekwadrant kan je hierbij helpen. Dit eenvoudige model biedt inzicht in hoe jouw taken en activiteiten je energie beïnvloeden. Tijdens loopbaancoaching gaan we hier uitgebreid mee aan de slag.
Wat is het energiekwadrant?
Het energiekwadrant deelt je werkzaamheden in op basis van twee factoren: of je er energie van krijgt (energiebronnen) en of je er goed in bent. De kwadrant is als volgt ingedeeld:
- Talenten (energie én goed in): Dit zijn de taken waar je van nature goed in bent en die je energie geven. Je voelt je hier in je element. Denk aan die momenten dat je helemaal opgaat in je werk. Hier zit de kracht van jouw energieflow en focus.
- Ontwikkeling (energie én (nog) niet goed in): Hier heb je plezier in, alleen je vaardigheden zijn nog niet helemaal op niveau. Zie dit als een groeikans: hoe meer tijd je investeert in het ontwikkelen en versterken van deze vaardigheden, des te meer energie en voldoening je zal ervaren. De valkuil is wel dat als je hier te lang in blijft hangen zonder de tijd te nemen of te krijgen om je verder te ontwikkelen, je batterij heel snel leeg kan lopen.
- Vermijdingszone (geen energie én niet goed in): Dit zijn de taken die je echt uitputten en waar je ook niet goed in bent. Ze geven je een zwaar gevoel. Wees je hiervan bewust, want deze taken kunnen je op lange termijn uitputten.
- Comfort zone (goed in en geen energie): Taken die je prima afgaan én waar je weinig voldoening uit haalt. Zorg dat je niet teveel in deze zone werkt.
Taakafwisseling is dus hét sleutelwoord in jouw energiemanagement op het werk. Blijf je interesse aanwakkeren om ook zo focus en concentratie te trainen.
Tips om je energie (energiebronnen) op het werk te beheren:
- Reflecteer regelmatig: Wat geeft je energie en wat kost het je? Schrijf dit op en bespreek het eventueel met een collega en/of je leidinggevende. Neem de tijd om per kwartaal kritisch te kijken naar je jobinhoud en af te toetsen wat kan bijgestuurd worden. Het biedt een kans om aan jobcrafting te doen.
- Zoek balans: Zorg dat je voldoende tijd besteedt aan activiteiten die je energie geven.
- Blijf bewust: Blijf je ook wel bewust van het feit dat er in elke job taken zijn, die je minder leuk vindt en dus mogelijks ook minder energie genereren. En wees je ook bewust dat jouw werkrelaties ook beduidend veel impact kunnen hebben op jouw energieniveau.
- Durf te delegeren: Kan iemand anders jouw energievreters overnemen? Want mogelijks is die ene taak nét een energiegever voor jouw collega .
- Deel je ervaring: Ga regelmatig in gesprek met collega’s om elkaars energiegevers en -nemers te bespreken. Zo voedt je jouw ‘relationele’ energiebron. En versterk je de interpersoonlijke relaties op het werk.
Wil je meer ontdekken? Neem contact op en laat ons samen ontdekken hoe jouw energiekwadrant er kan uitzien of dat van jouw team.
Door je bewust te worden van wat energie geeft, werk je niet alleen effectiever en ook gelukkiger.
Deze blog is geschreven door loopbaan en veerkracht coach Virginie Parent.
Of toch graag ondersteuning hebt met dit belangrijke thema. Dan kan Virginie je helpen.
Je kan alvast een gratis kennismaking vragen. Tijdens zo’n afspraak bekijken we of jouw loopbaanvraag mogelijk is binnen loopbaanbegeleiding met loopbaancheques.
Je kan haar bereiken via virginieparent@ylia.be
0 reacties