groei en bloei

Het is weer zover.

De lente heeft zich aangemeld.

De natuur wordt wakker en laat zijn schatten weer stilletjes tevoorschijn komen. De ene plant staat nu al in bloei, de andere doet het rustiger aan en heeft moeite met het loslaten van zijn oude bladeren in ruil voor nieuwe knopjes.

Adem

Gisteren las ik een boek in mijn tuin. Om wat te mijmeren over wat ik net las, sloeg ik het boek even toe en keek ik rondom me. Al snel dacht ik niet meer aan het boek maar zag ik een tuin die riep om adem. Adem om te kunnen groeien en bloeien. Ik gaf toe aan die roep en sloeg letterlijk mijn handen uit de mouwen. Ik gaf voorrang aan die bloemen en planten die me wat verstikt leken tussen hoog gras en woekerende netels. Al ploeterend in de aarde dacht ik bij mezelf hoe bijzonder het is dat elke plant zijn tempo heeft en elke bloem haar unieke kleur. Dat elke plant en elke bloem, elk jaar weer dat tikkeltje anders groeit.

Waarom?

Was de winter wat kouder?

Was de zomer wat droger?

Wie zal het zeggen.

De natuur volgt haar ritme, haar cyclus en misschien ook wel haar goesting ;).

groei en bloei

Geven en nemen

Deze gedachtenkronkel bracht me terug naar mezelf, als mens. Want geef nu toe, is het bij ons ook niet vaak zo dat we vandaag heel veel goesting hebben om van alles te ondernemen, te bloeien en morgen amper uit ons bed geraken en gezellig onder de grond willen vertoeven?

Bij mij is dat alvast een wederkerend iets.

En dan wind ik me op. Stel ik me vragen.


groei en bloei

Volg je eigen ritme

Soms ga ik toch in tegen die goesting en forceer ik mezelf om toch maar productief te zijn. Maar, eerlijk, dat werkt eerder contraproductief.

En dan leg ik me neer, adem diep in en uit. Kijk naar buiten, naar al die planten en bloemen, die elk op hun tijd geven en nemen, ieder op zijn of haar manier.

Dat wens ik jou vandaag, dat jij mag groeien op jouw tijd, op jouw ritme. En dat je mag nemen wat jij nodig hebt om nadien te geven wat jij wenst te geven, op jouw geheel eigen unieke manier.

Struggle jij ook wel eens met het vinden van je eigen ritme, neem gerust contact met me op.


Deze blog is geschreven door Elien De Schouwer. Elien werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia. Hiernaast is ze een creatieve duizendpoot, schrijft ze CV’s en is ze creatief therapeute.

Je kan haar bereiken via eliendeschouwer@ylia.be

Je kan alvast een gratis kennismaking vragen of een eerste afspraak maken.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.