Ook op het werk is het belangrijk dat we waakzaam zijn over onze gezondheid. Een gezonde geest zorgt voor een gezond lichaam en omgekeerd. Op het werk is het niet altijd gemakkelijk om deze gezondheid te monitoren en in evenwicht te houden. We hebben deadlines, druk van collega’s, targets, etc. waar we tegenaan lopen. Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat onze geest en ons lichaam gezond blijft?

Eerst en vooral, hoe voed je jouw lichaam en geest? Het is bewezen dat onze voeding een invloed heeft op onze prestaties dus kijk eens naar jouw eetpatroon. Verder zijn deze eetmomenten het ultieme moment om een pauze in te lassen. Je brein rust te gunnen en afstand te nemen van je werk. Ook al is het maar 15’. En vervolgens beweeg. Sta. Zit. Wandelen. Maar vooral varieer tussen de verschillende beweegopties. En tot slot, zie je mogelijkheid tot verbetering op het werk. Praat erover met je werkgever. Meer dan ooit zijn bedrijven bereid om te investeren in welzijn op het werk in al zijn facetten.


Voeding

Wat eet jij op het werk? Is dat elke dag hetzelfde? Zo ja, ga voor variatie. Ga je voor groenten en fruit? Of eerder voor een belegd broodje? Ga eens na hoe je je nadien voelt. Voel je je beter na het eten van een smos kaas of eerder na een verse groetensoep. Kijk eerlijk naar wat er jou meer of minder energie geeft.

Naast eten hebben we natuurlijk ook vloeistoffen nodig? Hoe veel tassen koffie drink jij? En hoe zit het met water? Staat er een fles op jouw bureau of moet je je hiervoor steeds verplaatsen? Weet: hoe dichterbij het water zich bevindt hoe sneller jouw hand naar die fles zal grijpen.

Waar ik adviseer om water bij de hand te houden. Raad ik aan om eten aan je bureau te vermijden en voor een snack, lunch, etc. je echt te verplaatsen naar een andere ruimte. Meteen ook het beste excuus voor een lichamelijke en geestelijke pauze.


Pauze

Pauze, het zogezegde no-go-woord wanneer je tegen die deadline aanloopt. Maar, laat het net dan uiterst noodzakelijk zijn om die pauze te nemen. Ook al is het maar 15’. Ons brein en ons lichaam hebben genoeg momenten nodig om even los te koppelen. Om zo met een frisse geest weer aan de slag te gaan. Dus wanneer je in de toekomst twijfelt aan die pauze… Gewoon doen!Beweeg

  • Een cliché maar toch nog steeds het vermelden waard: neem de trap in plaats van de lift.
  • Parkeer je auto wat verder zodat je kan wandelen naar het werk. Elke stap telt!
  • Neem je lunch mee naar buiten. Zo heb je twee vliegen in 1 klap. Buitenlucht en beweging.
  • Indien mogelijk: werk aan een herstelbaar bureau zodat je kan afwisselen tussen zitten en staan. Dit kan je ook toepassen tijdens een online meeting. Ga eens staan in plaats van zitten.

Praat erover

En dan last but not least. Indien je verbeteringen ziet op je werkvloer, praat erover met je werkgever. Werkgevers zijn meer dan ooit bereid om te investeren in het welzijn van hun werkgevers. Dus heb je ideeën. Zie je zaken die beter kunnen. Praat erover. Een gezonde werknemer zorgt uiteindelijk voor een gezondere werkgever…


Deze blog is geschreven door Elien De Schouwer.

Elien werkt als loopbaancoach voor ons loopbaancentrum ylia. Hiernaast is ze een creatieve duizendpoot, schrijft ze CV’s en is ze creatief therapeute. Je kan haar bereiken via eliendeschouwer@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismaking bij Elien?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.