Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Een mooi moment om de balans op te maken van het voorbije jaar. Waarom? Omdat het goed is om even terug te gaan om nadien weer beter vooruit te kunnen gaan. Net zoals bij pijl en boog. Even terugtrekken. Leren uit vorige ervaringen. Nagaan of het doel nog hetzelfde is. Of wil ik mijn focus weerleggen. En een andere richting uitgaan. Deze vragen kunnen ons helpen om dit jaar bewust af te sluiten. En het nieuwe jaar weer bewust in te zetten met een duidelijke balans en focus.Leren uit ervaring

Door een balans op te maken van het voorbije jaar komen verschillende ervaringen weer bovendrijven. Die ervaringen zitten vol levenslessen. Inzichten. Ga dus zeker eens na wat jij dit jaar allemaal hebt mogen ervaren. Wat heb je eruit mogen leren? Wat heb je (her)ontdekt over jezelf en/of anderen? Schrijf ze op of deel ze met mensen. Je zal verrast staan hoe veel. Hoe klein of groot ook. Jij en de mensen rondom jou ook na dit jaar weer hebben mogen ervaren, leren en leven.

Vaak vloeit hieruit ook wel eens wat je niet meer wil. Wat wil je loslaten?


Wat wil je loslaten?

Uit de opmaak van een balans blijkt ook vaak wat ons niet meer dient. Wat kunnen we in het verleden laten zijn voor wat het is?

Loslaten. Een woord dat makkelijker geschreven wordt dan uitgevoerd als je het mij vraagt. Loslaten gaat namelijk samen met afscheid nemen. Hetzij van een relatie. Een job. Een rol. Een gedragspatroon. Toch is het de stap die echt nodig is om je focus te herbekijken. En met frisse energie een nieuw jaar tegemoet te gaan.


Focus

Een balans geeft een overzicht van wat was. Geeft aan waar onze focus wel of juist niet lag. En geeft je de tijd en de ruimte om die focus te herdefiniëren. Te finetunen. Om in een volgend jaar nog meer voor je doel te kunnen gaan. Wat dat ook mag zijn. Een nieuwe job. Een beter evenwicht tussen werk en privé. Een betere communicator. Een geduldigere teamspeler. Enzovoort. Zolang het voor jou maar duidelijk is. Dan volgt de rest ook.

En indien je bij die eindejaarbalans een objectief paar ogen nodig hebt om je doel duidelijk te krijgen. En je focus te finetunen. Aarzel dan zeker niet om me geheel vrijblijvend te contacteren.


Deze blog is geschreven door Elien De Schouwer. Elien werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia. Hiernaast is ze een creatieve duizendpoot, schrijft ze CV’s en is ze creatief therapeute.

Je kan haar bereiken via eliendeschouwer@ylia.be

Je kan alvast een gratis kennismaking vragen of een eerste afspraak maken.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.