In ons dagelijkse leven worden we voortdurend geconfronteerd met situaties die ons emotioneel raken.  Deze emoties komen niet zomaar uit de lucht vallen; ze zijn vaak het resultaat van een proces dat we de 3 G’s noemen:

  • Gebeurtenis
  • Gedachte
  • Gevoel

Door inzicht te krijgen in dit proces kunnen we beter begrijpen waarom we ons op een bepaalde manier voelen en hoe we onze emoties kunnen reguleren. 

Ben jij je bewust van dit proces bij jezelf en jouw emoties?  Lees anders even mee!


Gebeurtenis: het startpunt

Een gebeurtenis is de katalysator die het proces van denken en voelen in gang zet.  Het kan een externe gebeurtenis zijn, zoals:

  • een gesprek met een collega
  • in de file staan
  • een onverwacht compliment dat je krijgt

Het kan echter ook een interne gebeurtenis zijn, zoals:

  • herinneringen
  • gedachten aan toekomstige situaties

Beide gebeurtenissen, interne en externe, kunnen het proces van denken en voelen in gang zetten. 

Bijvoorbeeld: stel je voor dat je op jouw werk een fout maakt tijdens een belangrijke presentatie.  Deze gebeurtenis vormt het startpunt van een reeks reacties in je hoofd en in je lichaam.


Gedachte: de interpretatie van de gebeurtenis

De volgende stap is de gedachte, oftewel de interpretatie van de gebeurtenis.  Onze gedachten komen vaak automatisch en zijn daarbovenop, ook vaak,  beïnvloed door:

  • eerdere ervaringen
  • overtuigingen
  • onze gemoedstoestand

Hoe we een gebeurtenis interpreteren, bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen.

In mijn voorbeeld van de mislukte presentatie zou je kunnen denken:

  • “iedereen denkt nu dat ik incompetent ben.”

Deze gedachte is een persoonlijke interpretatie van de situatie en kan zeer subjectief zijn.

Het is belangrijk om te beseffen dat gedachten niet altijd de objectieve waarheid weerspiegelen.  Ze zijn vaak gekleurd door onze eigen vooroordelen en perspectieven.    Door bewust stil te staan bij onze gedachten en ze kritisch te evalueren, kunnen we leren om meer gebalanceerde en constructieve interpretaties te maken. 


Gevoel: het emotionele resultaat

Het gevoel is de emotionele reactie die voortkomt uit onze gedachte.  In ons voorbeeld, als je denkt dat iedereen je nu incompetent vindt, voel je je waarschijnlijk beschaamd en angstig.  Deze gevoelens zijn dus duidelijk direct gekoppeld aan je gedachten over de gebeurtenis.

Gevoelens kunnen variëren van mild ongemak tot intense emoties zoals woede, verdriet of vreugde.  Ze kunnen ook fysieke reacties veroorzaken zoals een versnelde hartslag of zweten.


Het doorbreken van het proces

Voorgaande leert ons dat het begrijpen en ook soms het doorbreken van het proces van de Drie G’s belangrijk is voor ons emotioneel welzijn!

Ik geef je daarom nog enkele tips mee die hier kunnen helpen:

  • Bewustwording: de eerste stap is ons bewust worden van het proces van de 3 G’s in ons eigen leven.  Probeer situaties te identificeren waarin je sterke emoties ervaart en ga daarbij eens na wat de gebeurtenis -> gedachte -> gevoel is die bij deze emoties horen.
  • Gedachten uitdagen: leren onze gedachten kritisch te evalueren: jezelf dus afvragen of je interpretatie van een gebeurtenis wel realistisch is.  Zijn er misschien andere manieren om de situatie te bekijken? Wat zou je tegen een vriend zeggen die in dezelfde situatie zit?
  • Alternatieve gedachten creëren: proberen om meer helpende en constructieve gedachten te formuleren.  In plaats van te denken “iedereen denkt dat ik incompetent ben”, zou je kunnen denken “iedereen maakt fouten, dit is een kans om te leren en te groeien”.
  • Emotie regulatie: emoties reguleren betekent de intensiteit van je gevoelens verminderen en meer controle te krijgen over je emotionele reacties.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of een wandeling in de natuur. 

Het is een constante oefening.  Maar door bewuster om te gaan met onze gedachten en interpretaties kunnen we een gezonder en positiever leven leiden.  Het is een vaardigheid die oefening en geduld vergt, maar de voordelen zijn meer dan de moeite waard! 

Ga jij het proberen? De volgende keer dat je een sterke emotie ervaart, neem dan een moment om de drie G’s te beschrijven en kijk hoe je je interpretatie en gevoelens kan beïnvloeden. 


Hoe loopbaanbegeleiding hierin voor jou een hulp kan zijn.

Loopbaanbegeleiding = een moment van reflectie


Loopbaanbegeleiding kan een cruciale rol spelen in het leren herkennen en doorbreken van de 3 G’s.  Dankzij loopbaanbegeleiding krijg je inzicht in je gedachten – en gevoelsprocessen.  Ook helpt het jou te leren hoe je deze gedachten – en gevoelsprocessen kan ombuigen naar positieve en constructieve patronen. 

Deze blog is geschreven door Anniek Goossens.

Je kan haar bereiken via anniekgoossens@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.