Heb je wel eens het gevoel hebt dat er aan alle kanten aan jou wordt getrokken? Lig je wakker van hoe je aan ieders verwachtingen kan voldoen? Dan bestaat de kans dat je te maken hebt met een rolconflict. Dit kan behoorlijk stressvol zijn, en als loopbaancoach zie ik vaak hoe het mensen belemmert in hun werkplezier, welzijn en groei. Het goeie nieuws! Je kan er iets aan doen. Laten we samen ontdekken wat een rolconflict precies is, hoe je ermee omgaat, en hoe je als professional weer regie kan nemen.



Wat is een rolconflict?

Een rolconflict ontstaat wanneer de verwachtingen rondom jouw rol of functie niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan intern zijn: je hebt tegenstrijdige verwachtingen van jezelf.  Of het is extern: anderen verwachten dingen die botsen. Denk bijvoorbeeld aan een manager waarvan tegelijkertijd verwacht wordt te sturen op resultaat én anderzijds een empathische coach dient te zijn voor zijn team. Het gevolg is dat je je overbelast en onzeker voelt. 


Wat is de impact van een rolconflict?

De impact van een rolconflict mag je niet onderschatten:

  • Stress: Je kan constant het gevoel hebben van tekort te schieten en dat vreet energie
  • Onzekerheid: Je weet niet meer wat er écht van je verwacht wordt
  • Verminderde prestaties: Je raakt verlamd en werkt minder effectief
  • Relatieproblemen op de werkvloer: er ontstaan conflicten met collega’s of leidinggevenden Samengevat: een rolconflict raakt niet alleen je werk, ook je mentale welzijn komt hierdoor onder druk.


Hoe herken je en bespreek je een rolconflict?

  1. Signaleer de spanning: Voel je je vaak overweldigd of gefrustreerd? Dit kan een teken zijn.
  2. Breng verwachtingen in kaart: Wie verwacht wat van je? Schrijf dit eens op.
  3. Bespreek het: Dit is vaak het moeilijkste deel. Hoe zeg je tegen je leidinggevende dat zijn verwachtingen botsen? Benoem het rustig en feitelijk: “Ik merk dat ik moeite heb om zowel X als Y waar te maken, kunnen we samen kijken hoe we dit anders kunnen aanpakken?”
  4. Zoek ondersteuning: een objectieve blik op de situatie kan helderheid brengen. Een loopbaancoach kan je helpen om inzicht te krijgen in dynamieken op het werk en om een aanpak vorm te geven.

Voorbeeldsituatie: Manager versus teamplayer

Lotte is een teamleider in een snelgroeiend bedrijf. Haar manager verwacht dat ze strakke deadlines haalt, terwijl haar team behoefte heeft aan een luisterend oor en flexibiliteit. Lotte voelt zich in dilemma: als ze focus legt op de resultaten, voelt ze zich schuldig tegenover haar team. Andersom krijgt ze kritiek van haar leidinggevende als de resultaten achterblijven.



Hoe pak je een rolconflict aan?

  1. Maak het bespreekbaar: Lotte kan met haar leidinggevende in gesprek gaan om prioriteiten en verwachtingen helder te krijgen. Welke taken hebben echt voorrang, en hoe kan ze ondersteuning krijgen in het team?
  2. Leer nee zeggen: Niet alles kan tegelijk. Lotte kan oefenen met grenzen stellen, bijvoorbeeld door teamleden meer verantwoordelijkheid te geven.
  3. Reflecteer op je rol: Samen met een loopbaancoach kan Lotte haar sterktes, valkuilen en doelen helder krijgen. Dit helpt haar om keuzes te maken die bij haar passen.

Hoe kan ik als loopbaancoach ondersteunen?

Met een frisse blik, praktische tools en een veilige omgeving om te reflecteren. Hier zijn een paar dingen die ik als coach zou doen:

  • Een frisse blik en een dieper inzicht bieden: Wat veroorzaakt het conflict en hoe kan je hier anders naar kijken?
  • Je sterktes en drijfveren ontdekken: Wat maakt jou uniek, en hoe kan je dat inzetten?
  • Oefenen in communiceren: Hoe kan je duidelijker grenzen aangeven ?
  • Je energie terugvinden: Leren loslaten wat niet van jou is ; zo ontstaat er ruimte voor wat écht belangrijk is

Een rolconflict voelt misschien als een knoop die onmogelijk te ontwarren is. Maak het bespreekbaar, zet stappen. Zo je kan groeien in je rol én je zelfvertrouwen vergroten. Je hoeft het niet alleen te doen: loopbaancoaching helpt je om helderheid te krijgen en het heft in eigen handen te nemen. Zo  blijf jij met energie en plezier aan de slag!


Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent.

Je kan haar bereiken via virginieparent@ylia.be.

Wist je dat Virginie tijdens een gratis kennismakingsgesprek samen met je kan bekijken of je recht op loopbaancheques en of je loopbaanvraag hierbij past?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.