Onlangs presenteerde ik de boekvoorstelling ‘Zuurstof voor het brein’ over Positieve Intelligentie (PQ) van Isabelle Hoebrechts en Gina Peeters.


Kompas

Een aanrader voor elke leidinggevende want de wereld verandert snel en dit heeft een grote impact op onze gedachten, gevoelens en gedrag. In de huidige wereld met heel wat systemische problemen hebben leiders een nieuw kompas nodig. Een kompas met een ander wereld- en mensbeeld en dus met een naald die niet langer enkel in de richting wijst van meer winst voor de aandeelhouders, maar ook in de richting van meer menselijkheid en meer maatschappelijke betrokkenheid.  

Daar is sterk en positief onderscheidend leiderschap voor nodig: dat is waar het in dit boek om draait.



Zowat iedereen in een organisatie moet in de snel veranderende wereld van het werk wel eens een leidinggevende rol op zich nemen om een project tot een goed einde te brengen of een team aan te sturen.  En in die leidinggevende rol krijgt iedereen te maken medewerkers die uitvallen, of minder betrokken of gemotiveerd zijn, en met een almaar moeilijkere context.      

Daarmee omgaan vergt lef, aanpassingsvermogen en leiderschap in een nieuw jasje. Maar welke stof is voor dat jasje nodig? Hoe zorg je als leidinggevende voor positieve impact, meer betrokkenheid, en hoe stoom je medewerkers klaar om op hun beurt mensgericht financiële en maatschappelijke doelstellingen te verenigen en waar te maken?   

Positieve Intelligentie (PQ) is dé vaardigheid die het verschil zal maken. Leiders met een hoge PQ houden medewerkers aan boord, ze zijn een mentor en inspirerend voorbeeld en zorgen voor zingeving. Ze leiden teams en organisaties naar een hoger niveau. Ze dragen bij tot werkgeluk van hun medewerkers. Gelukkige medewerkers zijn productiever en dat leidt tot betere financiële én maatschappelijke resultaten.


Tijd om je Positieve Intelligentie (PQ) aan te spreken.

Isabelle Hoebrechts en Gina Peeters reiken in dit boek alle ingrediënten en inzichten aan die bijdragen tot Positieve Intelligentie en hoe je die kan ontwikkelen. Het vraagt wel wat zelfreflectie, breintraining en moed. Leer je eigen saboteurs herkennen en hoe je ermee kan omgaan- en word zo een leider die zijn of haar team of organisatie “future fit” zal maken én zal bijdragen tot een betere wereld voor de komende generaties.


Maar wat is positieve intelligentie precies?

Positieve Intelligentie bepaalt de mate waarin jij op een positieve en oplossingsgerichte manier kan omgaan met de kleine en grote uitdagingen van het leven. De mate van Positieve Intelligentie bepaalt dus je mentale fitheid die jij kan inzetten bij uitdagende gebeurtenissen. 

Een hoog PQ maakt je mentaal weerbaar en gelukkig. Je glas is niet alleen halfvol in plaats van halfleeg, meer nog, je glas is gevuld met een bewuste beleving van succes, geluk en liefde!

Het maakt niet uit wat er in je leven gebeurt, jij alleen hebt het vermogen om je reactie daarop te kiezen. Wanneer je eraan went in alle omstandigheden het positieve en oplossingen te zien, zal je leven tot het allerhoogste niveau stijgen.

Je zet bewust in op je talenten en goede eigenschappen, in plaats van je te laten leiden door je innerlijke criticus of saboteurs. Bouw bruggen tussen mogelijkheden i.p.v. valkuilen die je onderuit halen.


Verwar positieve intelligentie niet met toxische positiviteit. Positiviteit wordt toxisch als je op een overdreven manier zaken positief benadert.

Maak je geen zorgen, wees gewoon gelukkig.

Ach, alles komt wel goed. Je raakt er wel over.

Niet flauw zijn, angst en onzekerheden zijn voor zwakke mensen. Kop rechtop en doorgaan.

Door overmatig positief te reageren, negeer of minimaliseer je negativiteit of negatieve gevoelens. Toxische positiviteit vertelt je dat negatieve en angstige gevoelens er niet mogen zijn. Maar dat is absoluut nefast voor een gezonde mindset. Door de realiteit te negeren, steek je gevoelens die je iets vertellen de doofpot in. Je leert jezelf niet om te gaan met pijnlijke emoties en gedachten, en die horen ook bij het leven.


Toxische positiviteit

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat wie de realiteit ontkent, moeilijk kan omgaan met tegenslagen. Toxische positiviteit is niet de juiste manier om stress het hoofd te bieden. Met positieve intelligentie leer je dus niet om zaken weg te lachen of om ze onder tafel te vegen. Alle gevoelens zijn oké, je mag en kunt verdriet hebben. Je mag en kunt boos zijn. Net als je mag en kunt angstig zijn. En je mag en kunt falen. De valkuil is dat je er te lang in blijft hangen.

Wanneer je valt of ergens tegenaan loopt, komt positieve intelligentie op het toneel. Je hebt een vaardigheid, of een mindset, die je helpt om op te staan en om te schakelen naar een oplossingsgerichte, serene en positieve manier om naar negatieve situaties te kijken.

Er bestaat trouwens een verband tussen positiviteit en geluk. Positiviteit, of optimisme, en pessimisme zijn relatief stabiele persoonlijkheidskenmerken. Maar deze kunnen wel beïnvloed worden, en dus veranderen, door je manier van denken en zijn. De manier waarop je je gedraagt, je gedachten stuurt en waarop je je aandacht richt, zal een positief effect hebben op je algemeen gevoel.

Door inzicht en praktische oefeningen wordt je brein flexibel. Ga achter het stuur zitten van jouw boordcomputer en stel jouw gps af op veerkracht, geluk en succes.

Door je denkwijze te veranderen word je optimistischer en krijgt je mentale veerkracht een boost. 


Sofie Vervloet

Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.

Wil je graag horen spreken?
Dat kan. Sofie verzorgt een webinar in onze webinarreeks: Bouwstenen naar plezier in je werk: https://plezierinjewerk.be/loopbaanbouwstenen/

Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.