Stressregulatie – Nervus Vagus
In mijn vorige blog schreef ik reeds over de nervus vagus en welke rol deze zenuw heeft in ons lichaam bij stressregulatie.
De nervus vagus is betrokken bij het beheersen van de hartslag, het reguleren van de ademhaling, het stimuleren van de spijsvertering en het beïnvloeden van de stemming en emoties. Het heeft ook invloed op de ontstekingsreacties in het lichaam en het immuunsysteem. Kortom, de nervus vagus speelt een hele belangrijke rol bij het bevorderen van het algemene welzijn.
Een van de experts die uitgebreid heeft geschreven over de nervus vagus en het belang ervan voor onze gezondheid is Luc Swinnen.
Stressregulatie
In zijn boek, ‘Activeer je Nervus Vagus’, heeft Luc Swinnen grondig onderzoek gedaan naar de werking van de nervus vagus en de invloed ervan op verschillende aspecten van ons leven. Hij geeft weer hoe deze zenuw verbonden is met stressmanagement, de impact ervan op onze mentale en emotionele gezondheid, en de rol die het speelt bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem.
In dit boek lezen we waardevolle inzichten en praktische tips om de werking van de nervus vagus te optimaliseren en zo onze algehele gezondheid te verbeteren. Door het begrijpen en goed/beter gebruiken van de kracht van deze zenuw kunnen we beter omgaan met stress, onze emoties in balans brengen en ons immuunsysteem versterken.
Loopbaanbegeleiding en de Nervus Vagus
Indirect kan er een link worden gelegd tussen de inhoud van het boek en loopbaanbegeleiding. Loopbaanbegeleiding heeft immers betrekking op het begeleiden en ondersteunen van individuen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun loopbaan en het bevorderen van hun professionele groei en werkplezier.
Een gezonde werking van de nervus vagus kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van het emotionele evenwicht. Dit kan op zijn beurt een positieve invloed hebben op het nemen van beslissingen, het omgaan met uitdagingen en het ervaren van voldoening in het werk. Het begrijpen van de rol van de nervus vagus bij het reguleren van emoties en het verminderen van stress kan daarom waardevolle inzichten bieden tijdens loopbaanbegeleiding.
Daarnaast kan wat in het boek wordt besproken rond stressmanagement, emotieregulatie en het versterken van het immuunsysteem ook nuttig zijn tijdens loopbaanbegeleiding. Een gezond lichaam en geest zijn essentieel voor het nemen van doelgerichte loopbaanbeslissingen en het behalen van professionele voldoening.
Het boek van Luc Swinnen is zeker niet direct gericht op loopbaanbegeleiding, maar de inzichten en technieken die worden aangeboden kunnen zeker ook waardevol zijn bij de ondersteuning in het verkennen en vormgeven van onze loopbaan en bij de zoektocht naar meer welzijn en balans in ons professionele leven.
Hoe loopbaanbegeleiding hierin voor jou een hulp kan zijn?
Zoals ik reeds aanhaalde kan er indirect zeker een link worden gelegd tussen de inhoud van dit boek en loopbaanbegeleiding.
De nervus vagus is een belangrijke zenuw die een rol speelt bij de regulatie van ons zenuwstelsel en onze reactie op stress. Hier zijn enkele technieken die worden aangehaald in het boek en kunnen worden toegepast tijdens loopbaanbegeleiding:
- Stressmanagement: De nervus vagus speelt een cruciale rol bij het reguleren van stressreacties. Het begrijpen van de werking ervan kan ons helpen te leren hoe we ons stressniveaus kunnen beheersen en herstellen. Tijdens loopbaanbegeleiding kan er gewerkt/geoefend worden op technieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspanningstechnieken. Deze stimuleren de activiteit van de nervus vagus en activeren het parasympathische zenuwstelsel
- Emotieregulatie: De nervus vagus is betrokken bij het reguleren van emoties en het bevorderen van veerkracht. Het bewust worden van de rol van de nervus vagus, kan ons helpen onze emoties beter te begrijpen en te reguleren. Tijdens loopbaanbegeleiding kunnen we werken aan technieken zoals hartcoherentie, waarbij we leren leren om positieve emoties groter te maken en onze veerkracht te vergroten
- Verbetering van sociale vaardigheden: De nervus vagus is ook gekoppeld aan sociale verbondenheid en empathie. Het begrijpen van de rol van de nervus vagus in sociale interacties kan ons helpen bij het ontwikkelen van betere sociale vaardigheden en het opbouwen van sterke relaties op de werkplek. Tijdens loopbaanbegeleiding kunnen we werken aan communicatietechnieken, luistervaardigheden en het versterken van empathie
- Zelfzorg en welzijn: Het boek van Luc Swinnen benadrukt het belang van zelfzorg en welzijn voor een gezonde nervus vagus. Tijdens loopbaanbegeleiding kunnen we samen stressoren identificeren en een zelfzorgroutine gaan bepalen, dit om de activiteit van de nervus vagus te ondersteunen. Denk maar aan gezonde leefgewoonten, zoals voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en voeding die het zenuwstelsel ondersteunt
Loopbaanbegeleiding = een moment van reflectie
Hieronder lees je nog enkele eenvoudige voorbeelden uit het boek van Luc Swinnen die kunnen helpen bij het reguleren van stress door de nervus vagus te activeren:
- Diepe buikademhaling: Ademhalingsoefeningen kunnen de nervus vagus stimuleren en het lichaam helpen ontspannen. Probeer regelmatig diep in te ademen door je neus, je buik te laten uitzetten en langzaam uit te ademen door je mond. Dit activeert de nervus vagus en bevordert een ontspanningsrespons
- Koudwatertherapie: Blootstelling aan koud water, zoals een koude douche of een duik in een koud bad, kan de nervus vagus activeren en de reactie van het zenuwstelsel op stress verminderen. Begin met kortdurende blootstelling aan koud water en bouw het langzaam op
- Zingen of hummen: Zingen of hummen activeert de nervus vagus via de spieren in de keel en het strottenhoofd. Het kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Dus zet je favoriete nummer op en zing luidkeels mee
- Sociale verbinding: Interactie met anderen, zoals het hebben van een goed gesprek, knuffelen of tijd doorbrengen met geliefden, activeert de nervus vagus en kan stress verminderen. Zoek bewust sociale verbinding en investeer in positieve relaties
- Meditatie en mindfulness: Praktijken zoals meditatie en mindfulness kunnen de activiteit van de nervus vagus verhogen en het lichaam helpen ontspannen. Richt je op je ademhaling, breng je aandacht naar het huidige moment en observeer zonder oordeel. Dit kan helpen om stress te verminderen
Ik hoop dat ik jullie met deze blog opnieuw heb kunnen aantonen dat loopbaanbegeleiding niet alleen gaat over veranderen van werk, maar evenzeer over verandering creëren binnen jouw huidige job of… binnen jezelf.
stressregulatie stressregulatie stressregulatie
Deze blog is geschreven door Anniek Goossens.
Anniek gaf ook een webinar over motivatie.
Wil je graag de opname beluisteren met 3 interessante oefeningen? Schrijf je hier in voor de reeks en/of bekijk de opnames.
Je kan haar bereiken via anniekgoossens@ylia.be
0 reacties