# perfectionisme

“When perfectionism is driving us, shame is riding shotgun and fear is that annoying backseat driver!”

Deze quote van Brené Brown kaart 2 mogelijke oorzaken aan van perfectionisme: schaamte en angst. 4 concrete tips om hier mee om te gaan zijn: goed is goed genoeg, aanvaard wat is, ga in beweging en laat jezelf zien. Tips waarmee jezelf vrij aan de slag kan gaan. En zo een vrijer, meer authentiek leven kan leven. Veel plezier!

.perfectionisme

1. Goed is goed genoeg

Waarom goed vaak niet genoeg meer is. We willen steeds meer zijn, hebben en doen. En leven vanuit als ik zus en zo ben. En dit of dat heb, dan… Maar het leven speelt zich nu af, in de zone van « gewoon, goed genoeg ». Van zodra we dit ten volle kunnen omhelzen volgt er rust, bewustwording en aanvaarding voor wat is.

.perfectionisme

2. Aanvaard wat is

Laat het verleden in het verleden. Het is soms goed om dingen vanuit het verleden vast te nemen om vandaag beter te begrijpen. Maar laat het nadien los. Kom terug naar het nu. Want dat is waar jij nu echt bent. Hier. In. Het. NU.

3. Ga in beweging

De drang naar de perfectie speelt zich af in ons hoofd. Daarom KOM UIT JE HOOFD en KRUIP IN JE LIJF. Hoe? Sta recht. Beweeg je benen. En zet een eerste stap. Dans. Wandel. En beweeg je vrij van perfectionisme. Want beweging in je lijf brengt beweging in je hoofd. Waardoor perfectionisme jou niet meer kan gijzelen. Jij neemt de regie weer over en de rest volgt vanzelf …

4. Laat jezelf zien

Perfectionisme is ook een vorm van zelfbescherming waardoor je jezelf niet authentiek durft laten zien. Schaamte om wie je echt bent en jouw imperfecties brengen je steeds terug naar die illusoire cocon van een zogezegde perfectie. Daarom, laat jezelf zien met al jouw perfecte imperfecties. En zie ze graag. Zie jezelf graag. Alleen zo kan je je drang naar perfectie omarmen i.p.v. ertegen te vechten.

perfectionisme

Heb jij ook wel eens last van dat perfectionistisch stemmetje. En zijn bovenstaande tips niet voldoende om er alleen mee om te gaan. Aarzel dan zeker niet om hulp te zoeken. Je bent niet alleen. Samen kunnen we dat stemmetje bevrijden. Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen. En dan help ik je graag verder.

.

Deze blog is geschreven door Elien De Schouwer. Elien werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia. Hiernaast is ze een creatieve duizendpoot, schrijft ze CV’s en is ze creatief therapeute.

Je kan haar bereiken via eliendeschouwer@ylia.be

Je kan alvast een gratis kennismaking vragen of een eerste afspraak maken.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.