Er bestaat vandaag nog zoveel onwetendheid over loopbaancheques. Jammer! Want wat kan je nu precies met zo’n loopbaancheque? Wat is de kostprijs? En misschien heb je er zelf tot nu toe nog geen gebruik van gemaakt omdat je de mogelijkheden én het financiële voordeel niet kende? Onze carrier coach Dominique Wauters vertelt jou graag meer over loopbaancheques in deze nieuwe blog.   


Wat kan je met een loopbaancheque?

In feite kan je stellen dat élke hulpvraag gelinkt aan een loopbaan- of werksituatie aanleiding kan geven tot loopbaanbegeleiding met het gebruik van loopbaancheques. 

Enkele voorbeelden van mogelijke thema’s zijn: omgaan met stress en hoge werkdruk op het werk, communicatie, inzichten in talenten en valkuilen, zinvol werk, carrièreplanning.

Maak je de keuze voor een loopbaanbegeleiding, dan kies je tegelijkertijd voor een traject bij een neutrale gesprekspartner, zonder oordeel, die jou uitdaagt te reflecteren over jouw huidige en/of toekomstige situatie, die jou helpt het ‘grotere geheel’ te zien én heel concrete stappen te zetten.   

Kom je terecht bij een door de VDAB erkende professionele partner, dan kan deze begeleiding gebeuren met financiële ondersteuning van loopbaancheques.


Wat is de kostprijs van een loopbaancheque? 

De Vlaamse Overheid vindt het belangrijk dat elke werknemer én zelfstandig ondernemer op regelmatige basis reflecteert over zijn loopbaan én werkgeluk. Vandaar het bestaan van de loopbaancheque. 

Om de 6 jaar heb je recht op 7 uur loopbaanbegeleiding. Dit is een pakket van 2 loopbaancheques. De eerste cheque is goed voor 4 uur begeleiding, de tweede voor 3 uur. Per cheque betaal je 45 EUR in totaal. Dus een mooi financieel voordeel voor diegene die voor begeleiding kiest mét gebruik van een loopbaancheque!


Wie komt in aanmerking?

Zoals gezegd, om de 6 jaar heb je recht op 7 uur loopbaanbegeleiding via loopbaancheques. Volgende personen komen in aanmerking:


1/ werknemers in loondienst

Loopbaancheques zijn bedoeld voor mensen die aan het werk zijn, en dus niet voor werkzoekenden.  Ook wie technisch werkloos is of in een opzegtermijn zit komt in aanmerking.  


2/ zelfstandige en ondernemers

Niet alleen werknemers maar ook ondernemers, zelfstandigen (incl. freelancers) én vrij beroepers komen in aanmerking voor loopbaancheques.

Voorwaarde is dat je minstens 7 jaar werkervaring hebt opgebouwd, in loondienst of als zelfstandige, én je de voorbije 6 jaar geen loopbaanbegeleiding hebt gevolgd bij een erkend loopbaancentrum.


3/ laag- én hooggeschoolden

Je niveau van opleiding heeft geen belang bij het volgen van loopbaanbegeleiding. Wél belangrijk is dat je aan het werk bent. 


4/ werknemer in ziekteverlof

Ben je thuis met ziekteverlof? Zolang je in loondienst bent bij een werkgever of als zelfstandige bent ingeschreven kan je gebruik maken van loopbaancheques. Misschien kan deze tijd jou de ruimte geven om te reflecteren over jouw huidige werksituatie, én hoe je het na je genezing wil aanpakken. 

Meer info rond loopbaancheques, de voorwaarden, én hoe je een aanvraag kan doen, vind je terug via onze website: https://plezierinjewerk.be/loopbaanbegeleidingcheque/ en via de volgende link: https://www.vdab.be/loopbaancheques


Twijfel je nog of jouw vraag in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding? 

Of wil je graag meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact op met onze loopbaancoach Dominique voor een gratis eerste kennismakingsgesprek. 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.