Als nieuwe collega is niet altijd evident om meteen in het team opgenomen te worden of om je potentiële waarde meteen aan de dag te kunnen leggen. Je moet eerst door een wolk van ‘jezelf bewijzen’, ‘je beste beentje voorzetten’ en ‘jezelf loyaal opstellen t.o.v. je werkgever en de collega’s’. Een aantal bedrijven hanteren echter een buddy-systeem om de instap zo klein mogelijk te maken.
Deze 5 belangrijke redenen leggen uit waarom het zoveel waarde geeft aan elke nieuwkomer en geeft concrete tips hoe je er als werkgever voor kunt zorgen dat het in de praktijk goed werkt!
1. Snel settlement
Via een buddy kan je op een efficiënte manier sneller settelen in jouw nieuwe werkomgeving. Je wordt als het ware aan een ‘ancien’ collega gekoppeld zodat je gemakkelijk leert kennismaken met de cultuur van jouw organisatie. Een buddy geeft jou als nieuwe collega inzichten en context die een handboek niet kan bieden. Hij/zij laat jou zo snel mogelijk op je gemak voelen.
2. Motivatie en productiviteit
Een recent onderzoek uitgevoerd door Microsoft laat zien dat 97% van de nieuwe collega’s die tijdens de eerste 90 dagen 8 keer of meer afspraken met hun buddy hier baat bij hadden. Hun productiviteit nam namelijk sneller toe. Dit wordt beaamd door nieuwe werknemers die snel gesetteld waren in hun nieuwe rol dankzij hun buddy. Daarbij is het de moeite waard de motivatie te benoemen die ontstaat door het hebben van een buddy die hetzelfde doel nastreeft op de werkvloer; namelijk het verbeteren van de organisatie.
3. Minder personeelsverloop, meer tevredenheid
Hetzelfde onderzoek van Microsoft gaf ook aan dat 23% van de nieuwe werknemers met buddy’s na een week meer tevreden waren met hun onboarding dan degenen die geen buddy hadden. Na 90 dagen werd dit percentage groter waarbij 36% meer tevredenheid gemeten werd bij nieuwe collega’s met buddy ten opzichte van degenen zonder. Dit leidt op termijn ook tot minder personeelsverloop.
4. Extra inzichten en inspiratie
Je hoeft ook niet meteen gematcht te worden met een collega van dezelfde afdeling. Juist door een buddy toegewezen te krijgen van een ander team krijg je meteen ook extra inzichten in andere functies of de brede werking van het bedrijf. Het is motiverend voor jou als nieuwe medewerker om deel van het geheel te mogen worden en je wordt ook sneller geïnspireerd om kennis uit te wisselen met een collega die een soortgelijke taak uitvoert.
5. Actieve leerervaring en peer learning
Gebruik maken van een buddy-systeem is niet alleen een handige tool voor het verbeteren van je onboardingproces, maar ook voor peer learning. Het kan zowel virtueel als face-to-face. Samen leren verzekert een actieve leerervaring en een beter begrip van hetgeen je leert.
Tips voor de werkgever
Een buddy-systeem is een uitstekende tool om nieuwe medewerkers te helpen bij het zetten van hun eerste stappen in jouw organisatie. Zorg voor een goede communicatie met zowel jouw vaste medewerkers als met de nieuwe aanwinsten. Pas als je voelt dat ze goed gematcht zijn, ga je zeker voordeel halen uit deze duo-werking. Een medewerker die zich veilig voelt, in goed gezelschap verkeert en waar naar omgekeken wordt, zal zeer zeker tevreden zijn in zijn of haar rol. Je kunt ze vanaf het begin af aan aanmoedigen succes te behalen en hun potentieel ten volle te benutten.
Koppel je medewerkers op basis van gemeenschappelijke interesses! Ze hoeven niet per se op dezelfde afdeling te werken, want doordat ze uit bijvoorbeeld dezelfde cultuur komen, van dansen of bakken houden, zullen de medewerkers een band opbouwen die het ‘landen’ in de organisatie vergemakkelijkt.
Het buddy-systeem hoeft geen formeel proces te zijn. Het simpelweg aan elkaar introduceren van gelijkgestemde individuen zal nieuwe collega’s helpen om aan boord te springen en huidige collega’s aan boord te houden.
Het koppelen van medewerkers van verschillende afdelingen stelt hen zelfs in staat om de verschillende mechanismen in je organisatie te delen. Door dezelfde nieuwe medewerker ook te koppelen aan een collega met soortgelijke rol vergaart de nieuwe collega’s zowel de kennis van iemand in een andere als iemand van dezelfde afdeling. Moedig nieuwe collega’s aan zichzelf bij iedereen in de organisatie te introduceren aan het begin van hun onboarding zodat ze helemaal worden opgenomen in de organisatie.
Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.
Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.
Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be
Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?
0 reacties