werkstress
Merk je dat je soms blokkeert?
Of dat je bij sommige mensen of in een bepaalde omgeving niet volledig kan functioneren zoals je zou willen?
Of dat je soms gewoon vergeet wat je wou zeggen?
Laten we even terug gaan in de tijd.
En mogelijke oorzaken uitlichten van hoe dit komt.
Zodat we op het einde van deze blog terug naar het oorspronkelijk probleem kunnen komen.
Opgroeien
Afhankelijk van de omstandigheden waarin je bent opgegroeid, kan je overlevingsmechanismes ontwikkelen die je tijdens je opvoeding helpen omgaan met de situatie maar die op latere leeftijd je gaan tegenwerken.
Vanuit de manier waarop we opgroeien leren we hoe het leven in elkaar zit. Je leert door ervaring en omgang met je ouders hoe het leven in jullie gezin werkt. En dat is het enige wat je kent tot je op een gegeven moment oud genoeg gaat zijn om ook het leven bij anderen te zien en de verschillen op te merken.
Je bent afhankelijk van je ouders en hoe zij de opvoeding aanpakken. Wat is hun manier van leven? Wie laten ze toe in het gezin? Wie niet? Staan ze er alleen voor of hebben ze steun? Hoe kijken ze naar werken? Hoe gaan ze om met werkstress? …
Welke omstandigheden?
Iedereen leert mechanismes om met zijn omgeving om te gaan.
Leven we in aangename omstandigheden dan ontwikkelen we ook mechanismes om met deze omgeving om te gaan. Leven we in moeilijkere/moeilijke omstandigheden kan het zijn dat we meer/andere overlevingsmechanismes gaan ontwikkelen. Of dat degene die we ontwikkelen meer uitgesproken of meer bepalend zijn.
Een voorbeeld
Stel: Eén van je ouders is heel onvoorspelbaar. Hij/zij wordt plots kwaad of is heel humeurig.
Dan leren we bijvoorbeeld om thuis te komen en te bekijken hoe de sfeer is voor je iets doet, vraagt of zegt.
Zo leren we soms dat we afwachtend moeten zijn bij andere mensen omdat de reactie onvoorspelbaar kan zijn. Op latere leeftijd zou zich dat dan kunnen ontwikkelen als “de kat uit de boom” kijken voor stappen te zetten op het werk of voor je je mening uit bij collega’s, …
Maar als je vervolgens manager wordt en in meetings komt waar men direct je mening verwacht gaat dit mechanisme je tegen werken.
- Iets in jou wil afwachtend zijn en
- Iets anders vindt dat je direct je mening moet kunnen zeggen en onderbouwt.
Vervolgens gaan deze 2 innerlijke delen in conflict met elkaar en ontstaat er een spanningsveld in jezelf. Dit kan een begin zijn van werkstress.
Soms gaat zich dat uiten in kritische stemmen zoals
- Ik kan dat niet zo goed als anderen.
- Het lukt me niet.
- Ik zit niet op de juiste plaats.
- Imposter syndrom
- …
Met als gevolg dat sommige mensen stoppen met de functie, veranderen van werk, en nog anderen gaan juist doorzetten en harder werken. Meer werken, zich nog meer inwerken, enz…
Als deze spanning lange tijd aanhoud, kan dat in combinatie met andere factoren lijden tot overspannenheid, fouten maken, burnout, …
Heb je hierover vragen?
Deze informatie wordt met je gedeeld door Sofie Stiers.
Wie is Sofie: Ze is de oprichter/coördinator van het loopbaancentrum. Ze werkt als psychotherapeute, Focusingtrainer en loopbaancoach.
Wil je hierover meer weten?
Je kan haar bereiken via sofiestiers@ylia.be
0 reacties